Pretraži
Volkswagen Sedric -simpatični toster koji čak i prevozi ljude

Volkswagen Sedric -simpatični toster koji čak i prevozi ljude

Objavljeno: 07/03/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Volkswagen

Upoznajte Volkswagen Sedric, concept iz Volkswagenove grupe. Izgleda poput automobila iz crtića, simpatičnog tostera, najboljeg frenda od Lightning McQueena (aka Munjeviti Jurić po naški) ili mini autobusa iz Japana, no ako je vjerovati njegovom proizvođaču – ovo je smjer javnog i privatnog prijevoza kakav nas očekuje do 2025 godine

Ovaj koncept, pripremljen za predstavljanje na ženevskom sajmu automobila, u svojem imenu – Sedric – krije riječ samovozeći automobil (self-driving car). Radi se o automobilu s četiri sjedala, koji omogućuje putnicima da sjede jedni nasuprot drugima – dakle kao u vlaku ili autobusu.


Volkswagen Sedric Concept

Foto: Volkswagen


Ako se pitate gdje je vozačevo sjedalo, očito vam je promaklo objašnjenje o imenu automobila. Naime, Volkswagen Sedric je (u teoriji) vozilo koje može voziti potpuno bez vozača, te stoga nema volan, kontrolnu ploču ni uobičajene pedale.

Za Sedricov nastanak su zaslužni Volkswagenov Group Future Center u Potsdamu i glavni inženjerski centar iz Wolfsburga. Budući da je ovo prvi koncept koji će biti predstavnik čitave Volkswagen grupe, nema službenu VW oznaku, iako su svjetla nalik novijim Volkswagenovim konceptima.

Volkswagen Sedric koristi istu MEB platformu kao i svi noviji VW koncepti kao i njihova gama nadolazećih električnih vozila


Volkswagen Sedric Concept

Foto: Volkswagen


Ovaj električni automobil koristi istu MEB platformu kao i noviji VW koncepti i njihova gama nadolazećih električnih vozila.

Atraktivni krov ovoga tostera krov dolazi u paketu s LIDAR senzorima, kakvi se nalaze i na branicima, zajedno s različitim radarima i kamerama.

Dizajniran je tako da ga može koristiti više osoba, pa ga se može pozvati pomoću smartphonea, upravljati glasovnim putem, a bit će opremljen i svojevrsnim call centrom  koji ćete moći kontaktirati u slučaju da ga zbunite određenim naredbama.VW ističe da je Sedric pionirska idejna platforma za autonomna vozila iz njihove grupe, te svojevrsni “otac” budućih koncepata koji će očito doći u novom obliku individualne mobilnosti.

Djeca i unučad koja će uslijediti će biti tipičnog dizajna za ovaj brend, a bit će dostupna sa specifičnim karakteristikama koje će biti izrađene po mjeri kupaca.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X