in

Audi e-tron – Prvi potpuno električni SUV iz Audija

Audi e-tron Sportback u podzemnom parkiralištu
Foto: skirgaila photography / Shutterstock.com

Audi e-tron predstavlja Audijev ulazak u svijet električnih vozila, označavajući značajan korak za ovog proizvođača automobila u smjeru održivosti i inovacija. Kao prvi potpuno električni SUV iz Audija, e-tron je dizajniran da kombinira luksuz i performanse s ekološkom osviještenošću, što ga čini privlačnim za široki spektar vozača. Odlikuje se naprednim tehnologijama, uključujući sofisticirane sisteme za pomoć u vožnji i visokokvalitetnu unutrašnjost, dok njegova impresivna autonomija vožnje i sposobnost brzog punjenja postavljaju nove standarde u segmentu električnih vozila. Audi e-tron ne samo da predstavlja Audijevu predanost prema električnoj mobilnosti, već i simbolizira početak nove ere za marku, naglašavajući njihovu viziju budućnosti automobila.

Povijest Audija e-tron

Povijest Audija e-tron seže u 2009. godinu kada je Audi prvi put predstavio koncept e-tron na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu. Ovaj koncept bio je električni sportski automobil koji je nagovijestio Audijevu predanost razvoju električnih vozila. Nakon toga, Audi je predstavio nekoliko konceptnih vozila pod markom e-tron, istražujući različite aspekte električne mobilnosti i tehnologije.

Prvi serijski model, Audi e-tron SUV, službeno je predstavljen 2018. godine, označavajući Audijev ulazak u segment potpuno električnih vozila. Ovaj model je bio zamišljen kao odgovor na rastuću potražnju za ekološki prihvatljivijim vozilima, nudeći kombinaciju luksuza, inovacija i performansi bez emisija štetnih plinova. Audi e-tron SUV ponudio je impresivnu autonomiju vožnje, napredne tehnologije pomoći vozaču i visokoučinkovite električne motore, postavši konkurent u brzo rastućem tržištu električnih vozila.

Nakon uspjeha prvog modela, Audi je proširio liniju e-tron vozila uključujući različite verzije i modele poput Audi e-tron Sportback, Audi e-tron GT i Q4 e-tron, svaki donoseći jedinstvene karakteristike i ciljajući različite segmente tržišta. Audi e-tron GT, predstavljen 2021. godine, posebno se ističe kao visokoperformansni električni sportski automobil koji demonstrira mogućnosti električne tehnologije u proizvodnji vozila visokih performansi.

Povijest Audija e-tron odražava Audijevu predanost inovacijama i održivosti, pokazujući njihovu viziju budućnosti automobilizma koja se sve više okreće električnoj mobilnosti. Kroz kontinuirani razvoj i proširenje ponude e-tron modela, Audi nastoji postati lider u segmentu električnih vozila, nudeći visokokvalitetna, ekološki prihvatljiva vozila koja ne kompromitiraju performanse ni luksuz.

Audi e-tron parkiran u šumi
Foto: Screenshot carwow

Motori

Audijev e-tron serija koristi napredne električne pogonske sustave koji su ključni za njihove impresivne performanse i efikasnost. Ovi električni motori su dizajnirani da pružaju trenutnu snagu i ubrzanje, uz minimalnu buku i bez emisija. Evo nekoliko ključnih karakteristika električnih motora u Audijevim e-tron modelima:

Audi e-tron SUV i Sportback

 • Osnovni modeli obično dolaze s dva električna motora, jednim na prednjoj i jednim na stražnjoj osovini, omogućujući pogon na sva četiri kotača (quattro pogon). Ova konfiguracija omogućava uravnoteženu raspodjelu snage i poboljšava stabilnost vozila.
 • Ukupna snaga varira ovisno o specifičnom modelu i verziji. Osnovni e-tron modeli mogu proizvesti između 300 kW (oko 402 KS) u “boost” modu, pružajući impresivno ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 6 sekundi.
 • Autonomija vožnje također varira, ali osnovni modeli e-tron SUV-a mogu preći oko 400 kilometara po WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) ciklusu s jednim punjenjem, ovisno o korištenju i uvjetima vožnje.

Audi e-tron GT

 • Audi e-tron GT predstavlja vrh ponude u pogledu performansi. Ovaj model dolazi s dva snažnija motora koja omogućavaju ukupnu snagu do 475 kW (644 KS) u boost modu, što omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde.
 • Opremljen je naprednim sustavima za upravljanje baterijom i efikasnost, što mu omogućava impresivnu autonomiju unatoč visokim performansama.

Tehnologija i inovacije

 • Audi e-tron vozila koriste sofisticiranu tehnologiju regenerativnoga kočenja koja omogućava povrat energije tijekom usporavanja ili kočenja, povećavajući tako ukupnu efikasnost i autonomiju vožnje.
 • Napredni sustav upravljanja toplinom pomaže u održavanju optimalne temperature baterije, što je ključno za održavanje performansi i produženje životnog vijeka baterije.

Audijevi električni motori simboliziraju kombinaciju luksuza, tehnologije i održivosti, pružajući snažne i efikasne performanse bez emisija štetnih plinova. Ovo je ključni dio Audijeve strategije električne mobilnosti, koja stremi prema budućnosti automobilizma koja je ekološki prihvatljiva i inovativna.

Vožnja

Vožnja Audija e-tron karakterizira se iznimnom uglađenošću, tihim radom i impresivnom dinamikom zahvaljujući njegovom električnom pogonu. Ovdje su neke od ključnih značajki vožnje koje odvajaju Audi e-tron od tradicionalnih vozila s unutarnjim izgaranjem i čak od nekih drugih električnih vozila:

Uglađenost i tišina

 • Bešuman rad: Električni pogon znači da nema buke motora koja je tipična za vozila s unutarnjim izgaranjem, što rezultira izuzetno tihom vožnjom.
 • Niska razina vibracija: S minimalnim pokretnim dijelovima u odnosu na konvencionalne motore, e-tron proizvodi vrlo malo vibracija, dodatno povećavajući udobnost vožnje.

Dinamika i performanse

 • Trenutni obrtni moment: Električni motori omogućavaju trenutnu dostupnost maksimalnog obrtnog momenta, što znači da Audi e-tron može ubrzati brzo i linearno od trenutka kad vozač pritisne papučicu gasa.
 • Pogon na sve kotače: Većina e-tron modela dolazi s Audijevim quattro pogonom na sve kotače, pružajući izvrsnu trakciju i stabilnost na različitim podlogama i u različitim uvjetima vožnje.
 • Dinamično upravljanje: Precizno i osjetljivo upravljanje omogućava vozačima da s lakoćom manevriraju i uživaju u vožnji, bez obzira na brzinu ili vrstu ceste.

Efikasnost i autonomija

 • Regenerativno kočenje: E-tron koristi sofisticirani sustav regenerativnog kočenja koji pretvara kinetičku energiju natrag u električnu energiju tijekom usporavanja ili kočenja, povećavajući efikasnost i autonomiju vožnje.
 • Inteligentni sustavi upravljanja energijom: Integrirani sustavi za upravljanje energijom optimiziraju potrošnju energije i performanse baterije, pomažući da se maksimizira domet vozila.

Udobnost i prilagodljivost

 • Prilagodljivi zračni ovjes: Neki modeli e-trona dolaze s prilagodljivim zračnim ovjesom koji automatski prilagođava visinu vozila i postavke ovjesa, poboljšavajući udobnost vožnje i aerodinamičnost.
 • Više načina vožnje: Vozači mogu odabrati između nekoliko načina vožnje kako bi prilagodili performanse e-trona svojim preferencama ili uvjetima na cesti, od ekonomične vožnje do sportskog moda koji naglašava performanse.

Vožnja Audija e-tron nudi spoj napredne tehnologije, ekološke osviještenosti i luksuznog iskustva, čineći ga izvrsnim izborom za one koji traže održivu alternativu bez kompromisa u pogledu kvalitete ili performansi.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Audija e-tron može se promatrati kroz nekoliko ključnih aspekata koji uključuju troškove vlasništva, potrošnju energije i održivost. Električna vozila (EV) poput e-tron serije nude značajne prednosti u ekonomičnosti u usporedbi s tradicionalnim vozilima s unutarnjim izgaranjem, osobito kada je riječ o troškovima goriva i održavanja.

Troškovi goriva

 • Niži troškovi energije: Troškovi “goriva” za električna vozila obično su znatno niži u usporedbi s troškovima benzina ili dizela. Električna energija, koja napaja EV-ove poput e-trona, obično košta manje po kilometru vožnje od fosilnih goriva. Točan iznos uštede ovisi o lokalnim cijenama električne energije i goriva.

Troškovi održavanja

 • Manji troškovi održavanja: Električni automobili imaju manje pokretnih dijelova u usporedbi s vozilima s unutarnjim izgaranjem, što znači da postoji manje komponenata koje bi mogle zahtijevati popravak ili zamjenu. Na primjer, električni automobili ne trebaju redovitu zamjenu ulja, filtera za gorivo, svjećica ili kvačila.
 • Dugotrajnije komponente: Neke ključne komponente, poput električnih motora, mogu imati duži životni vijek od njihovih ekvivalenata u vozilima s unutarnjim izgaranjem.

Potrošnja energije i učinkovitost

 • Veća energetska učinkovitost: Električna vozila poput Audija e-tron mnogo su učinkovitija u pretvaranju energije iz izvora u pokretne kotače. To znači da, za istu količinu energije, električni automobili mogu prevaliti veće udaljenosti od vozila s unutarnjim izgaranjem.
 • Optimizacija potrošnje energije: Sustavi kao što su regenerativno kočenje doprinose povećanju efikasnosti i autonomije vožnje tako što povraćaju energiju koja bi inače bila izgubljena tijekom kočenja.

Ekološka održivost

 • Smanjenje emisija: Korištenjem električnih vozila poput e-trona, vozači mogu značajno smanjiti svoj ugljični otisak, jer EV-ovi ne emitiraju štetne plinove tijekom vožnje. Iako proizvodnja i napajanje električnih vozila mogu generirati emisije, ukupni utjecaj na okoliš obično je znatno manji u usporedbi s vozilima s unutarnjim izgaranjem.

Uzimajući u obzir niže operativne troškove, manje troškove održavanja i prednosti za okoliš, Audi e-tron predstavlja ekonomičnu opciju za one koji traže luksuzno električno vozilo. Međutim, početna cijena može biti viša u usporedbi s tradicionalnim vozilima, što je važno uzeti u obzir prilikom razmatranja ukupne ekonomičnosti.

Potrošnja

Potrošnja električne energije u električnih vozila (EV) izražava se u kilovat-satima na 100 kilometara (kWh/100 km) i ključni je pokazatelj efikasnosti vozila. U slučaju Audija e-tron, potrošnja energije varira ovisno o modelu, stilu vožnje, vanjskim uvjetima i konfiguraciji vozila.

Audi e-tron SUV

 • Audi e-tron 55 quattro obično ima potrošnju u rasponu od oko 23 do 26 kWh/100 km, što može varirati ovisno o gore navedenim čimbenicima. Ovaj model, s baterijom većeg kapaciteta, pruža bolju autonomiju, ali i potrošnju energije prilagođenu veličini i težini vozila.

Audi e-tron Sportback

 • Audi e-tron Sportback, zbog svog aerodinamičnijeg dizajna, može imati nešto nižu potrošnju, obično u rasponu od 21 do 25 kWh/100 km. Sportback verzija kombinira efikasnost s dinamičnim dizajnom, nudeći bolju ekonomičnost vožnje u odnosu na tradicionalniji SUV oblik.

Audi e-tron GT

 • Audi e-tron GT, koji je fokusiran na performanse, može imati veću potrošnju energije, obično iznad 20 kWh/100 km, ovisno o načinu vožnje i uvjetima na cesti. Unatoč višoj potrošnji, e-tron GT nudi impresivne performanse i dinamiku vožnje.

Faktori koji utječu na potrošnju

 1. Stil vožnje: Agresivna vožnja s čestim ubrzavanjima i kočenjima povećava potrošnju energije.
 2. Vanjski uvjeti: Niske temperature mogu povećati potrošnju jer baterije postaju manje efikasne, a dodatna energija koristi se za grijanje kabine.
 3. Aerodinamika: Brzina vožnje i vanjski otpor, uključujući vjetar i otpor kotrljanja, također utječu na potrošnju. Audi e-tron Sportback, na primjer, nudi poboljšanu aerodinamiku koja može smanjiti potrošnju.
 4. Težina: Veća težina vozila zahtijeva više energije za pokretanje, što utječe na potrošnju.

Značaj potrošnje

Potrošnja energije direktno utječe na autonomiju vožnje i operativne troškove električnog vozila. Kupci električnih vozila trebali bi uzeti u obzir potrošnju energije pri odabiru modela koji najbolje odgovara njihovim potrebama i stilu vožnje, kao i dostupnoj infrastrukturi za punjenje. Audi kontinuirano radi na optimizaciji efikasnosti svojih e-tron modela kako bi se smanjila potrošnja i povećala autonomija vožnje, čineći ih sve privlačnijim za širok spektar korisnika.

Audi e-tron cijena

Cijena Audija e-tron varira ovisno o modelu, konfiguraciji i tržištu. Cijene za novi Audi e-tron u osnovnoj verziji počinju od otprilike 61.000 €. Osnovni model Audi e-tron Sportback nešto je skuplji zbog svog aerodinamičnijeg dizajna i dodatnih značajki, s početnim cijenama oko 63.900 €. Audi e-tron GT, kao vrhunska izvedba električnog vozila iz Audija, ima znatno višu početnu cijenu, počevši od oko 92.400 €.

Međutim, cijene se mogu značajno razlikovati ovisno o opremi, dodacima i paketima koje kupac odabere. Dodavanje naprednih tehnoloških značajki, luksuznih dodataka, većih baterija za veći domet ili poboljšanih performansi može značajno povećati konačnu cijenu vozila. Također, lokalne porezne olakšice, subvencije i poticaji za električna vozila mogu utjecati na ukupnu cijenu za krajnjeg kupca, čineći e-tron privlačnijim u određenim regijama.

U Europi i drugim tržištima cijene također variraju, često reflektirajući lokalne poreze, tarife i troškove transporta. Zbog toga je za najtočnije informacije o cijenama preporučljivo provjeriti kod lokalnih Audi distributera ili na službenim Audi web stranicama za specifično tržište.

Tehnologija

Unutrašnjost Audija e-tron
Foto: Screenshot carwow

Tehnologija je ključni aspekt koji Audija e-tron razlikuje od konkurencije, nudeći napredne funkcije koje poboljšavaju performanse, sigurnost, udobnost i korisničko iskustvo. Audi e-tron integrira niz visokotehnoloških značajki koje su prilagođene modernim zahtjevima električne mobilnosti.

Električni pogon i baterija

 • Napredni električni pogonski sustavi: Audi e-tron koristi jedan ili više električnih motora za pogon, pružajući trenutačnu dostupnost obrtnog momenta za brzo ubrzanje.
 • Inovativni sustav upravljanja baterijama: Sustav aktivno regulira temperaturu baterije kako bi osigurao optimalne performanse i dugovječnost, čak i pod ekstremnim uvjetima.

Pomoć vozaču i sigurnosne tehnologije

 • Adaptivni tempomat: Automatski prilagođava brzinu vozila održavajući sigurnu udaljenost od vozila ispred.
 • Sustav za održavanje vozila u traci: Pomaže vozaču da ostane unutar voznih traka, automatski korigirajući upravljač prema potrebi.
 • Sistem za nadzor mrtvog kuta: Upozorava vozača na vozila koja se nalaze u mrtvom kutu, povećavajući sigurnost prilikom promjene traka.

Infotainment i povezivost

 • MMI navigacijski sustav plus s MMI touch response: Nudi intuitivno sučelje s haptičkim odzivom, olakšavajući upravljanje informacijama i zabavnim sadržajima.
 • Audi virtual cockpit: Digitalna instrument ploča koja pruža sve ključne informacije vozaču na pregledan način, uključujući detalje o dometu i potrošnji energije.
 • Audi connect: Nudi niz usluga povezivanja, uključujući online prometne informacije, daljinsko upravljanje punjenjem i klimatizacijom putem pametnog telefona.

Održivost i materijali

 • Reciklirani materijali: Unutrašnjost vozila uključuje visokokvalitetne materijale dobivene od recikliranih i održivih izvora, ističući ekološku svijest marke.
 • Energetski efikasne tehnologije: Uključujući LED svjetla i regenerativno kočenje, koje pomaže povećati domet vozila pretvarajući kinetičku energiju natrag u električnu energiju.

Dizajn i aerodinamika

 • Aerodinamičan dizajn: E-tronova konstrukcija je optimizirana kako bi se smanjio otpor zraka, što rezultira boljom efikasnošću i većim dometom.
 • Virtualna vanjska ogledala (opcionalno): Prvi na tržištu, ova značajka koristi kamere umjesto tradicionalnih vanjskih ogledala za poboljšanje vidljivosti i smanjenje zračnog otpora.

Audi e-tron predstavlja vrhunac tehnološkog napretka i inovacija, osmišljen da pruži iznimno iskustvo vožnje uz istovremeno smanjenje utjecaja na okoliš. Njegova integracija napredne tehnologije čini ga jednim od najnaprednijih električnih vozila na tržištu.

Konkurenti

Audijev e-tron ulazi na tržište električnih vozila s jakom konkurencijom, suočavajući se s modelima od nekoliko renomiranih proizvođača koji nude vlastite verzije luksuznih električnih vozila. Konkurencija uključuje mješavinu tradicionalnih automobilskih marki i novih igrača specijaliziranih za električna vozila. Evo nekoliko ključnih konkurenata Audija e-tron:

Tesla Model X

 • Jedan od najizravnijih konkurenata, Tesla Model X se ističe svojom impresivnom autonomijom, inovativnim dizajnom, kao što su jedinstvena “falcon wing” vrata, te naprednim tehnologijama pomoći vozaču preko Autopilota. Tesla je također poznat po svojoj opsežnoj mreži Supercharger stanica za brzo punjenje.

Mercedes-Benz EQC

 • Mercedes-Benz EQC je dio Mercedesove EQ linije električnih vozila i predstavlja direktan izazov Audiju e-tron. EQC nudi sofisticiranu unutrašnjost, vrhunsku izradu i snažne performanse, uz potpisnu udobnost i luksuz koji se očekuje od Mercedes-Benz vozila.

Jaguar I-PACE

 • Jaguar I-PACE je prvo potpuno električno vozilo britanskog proizvođača i nudi dinamične performanse, sportski dizajn i napredne tehnologije. I-PACE se ističe svojim agilnim upravljanjem i sposobnošću brzog punjenja, predstavljajući jaku alternativu u segmentu luksuznih električnih SUV-a.

BMW iX

 • BMW iX predstavlja najnoviju inovaciju u BMW-ovoj električnoj liniji, donoseći napredne tehnologije, izvanredne performanse i revolucionaran dizajn. BMW iX cilja na vrhunsku segmentaciju tržišta električnih vozila s fokusom na održivost, luksuz i tehnologiju.

Ford Mustang Mach-E

 • Iako možda više usmjeren na širu publiku nego izričito na luksuzni segment, Ford Mustang Mach-E donosi ikonično naslijeđe Mustang marki u električnu eru. Nudi dobar balans performansi, tehnologije i autonomije po konkurentnoj cijeni.

Volvo XC40 Recharge

 • Volvo XC40 Recharge je električna verzija popularnog Volvo XC40 SUV-a, poznata po svojoj sigurnosti, udobnosti i skandinavskom dizajnu. Kao dio Volvoove ambicije da postane klimatski neutralan do 2040., XC40 Recharge nudi solidan domet, kvalitetnu izradu i napredne sigurnosne značajke.

Svaki od ovih konkurenata nudi jedinstvene značajke, dizajn i tehnologije koje ih čine privlačnima različitim skupinama kupaca. Odabir među njima često će ovisiti o osobnim preferencijama, potrebama u pogledu dometa i punjenja, kao i vjernosti marki.

Članak objavio Luka Petkovic

Crni VW Passat CC

Volkswagen Passat CC – Komforni kupe

Svijetli BMW 6 u podzemnoj garaži

BMW 6: Četiri generacije luksuza i moći