in

BMW 6: Tradicija koja traje više od 40 godina

BMW 6
Foto: Screenshot

BMW 6 moderan je, potpuno luksuzan model. Dostižniji je i upotrebljiviji nego što mislite. Tekući troškovi ne moraju biti tako visoki ako se držite ovakvih automobila. Računi za gorivo i cestovni računi mogu biti puno niži nego što biste očekivali zahvaljujući činjenici da je većina verzija opremljena glatkim, štedljivim i snažnim dizelskim motorima, iako dijelovi mogu biti skupi ako nešto pođe po zlu. Iako je BMW 6 odličan za velike udaljenosti, nedostatak prostora straga znači da ga je najbolje promatrati samo kao dvosjed. Ako kupite jedan s takvim pogledom, malo je vjerojatno da ćete biti razočarani, zahvaljujući luksuznoj kabini, velikom prtljažniku, vrhunskoj kvaliteti izrade i performansama bez napora. Drugim riječima, to je tipičan vrhunski BMW.

Novi model predstavljen 2010. godine

BMW ima bogato nasljeđe proizvodnje sportskih limuzina i kupea. Prvi luksuzni kupe ove marke modernog doba bio je četverocilindrični 2000C, koji je stigao 1965. godine. Tri godine kasnije lansirana je verzija sa šest cilindara, nazvana E9, koja je iznjedrila 2800CS, 3.0 CSi i legendarni 3.0 CSL.

Nadovezujući se na uspjeh ovog automobila, pojavio se prvi BMW 6 1976. godine, s raznim ultra glatkim šestocilindričnim motorima. Originalna varijanta izbačena je 1989. i prošlo je više od dva desetljeća prije nego što je BMW oživio legendarni automobil, a potpuno novi model predstavljen je 2010. godine. Za razliku od originala, ova nova „šestica“ dolazi u dizelskim i kabrioletskim oblicima.

Serija 6 puštena je u prodaju u ožujku 2011., samo u obliku kabrioleta. Isprva su bili dostupni benzinski modeli 640i (315 konja) i 650i (401 KS twin-turbo 4.4 V8), ali kada je Coupé stigao u listopadu 2011. donio je dizelsku opciju od 308 konja: ravni twin-turbo 3.0-litreni 640d. Ovaj motor bio je dostupan i u kabrioletu. Za početak, bila je dostupna samo oprema SE, ali od listopada 2011. postojao je i M Sport; Godinu dana kasnije M6 coupé i kabrio od 552 konja stigli su u veliki dio Europe, a M6 Competition Package od 567 KS stigao je u svibnju 2013. godine.

Dvije godine kasnije, BMW 6 je obnovljen, dobivajući učinkovitije šestocilindrične motore, nadograđenu unutrašnjost, poboljšani infotainment i standardno ugrađena LED prednja svjetla u cijeloj ponudi, s prilagodljivim svjetlima kao opcijom.

Članak objavio Luka Petkovic

BMW X2

BMW X2 M35i: Nismo trebali dugo čekati da BMW zalijepi nekad ekskluzivno slovo “i” na svoj kompaktni SUV SAC

Opel Corsa

Nova Opel Corsa je veća, sportskija, lakša,… Nastavite niz