in ,

Otmica Fangija: Dan kada je oteta prva ‘superzvijezda’ Formule 1

otmica Fangija

Na današnji dan, 23. veljače 1958. godine, argentinski peterostruki prvak Formule 1, Juan Manuel Fangio, otet je na Kubi od strane pobunjenika Fidela Castra. Fangio je odveden iz svog hotela u Havani dan prije VN Kube, događaja koji je trebao svijetu predstaviti otočnu državu. Pušten je neozlijeđen nekoliko sati nakon utrke. Otmica Fangija imala je za cilj donijeti međunarodnu sramotu tadašnjem kubanskom predsjedniku Fulgenciju Batisti, čiju će vladu Castro „srušiti“ malo više od deset mjeseci kasnije, 1. siječnja 1959. godine.

Osim Fangiove otmice, VN Kube bila je zapamćena po tragediji kubanskog vozača imena Armando Garcia Cifuentes koji je izgubio kontrolu nad svojim bolidom te se zabio u gomilu promatrača. Šest ljudi je poginulo, a deseci su ozlijeđeni. Nesreća je dovela do neposredne spekulacije da su Castrovi sljedbenici sabotirali stazu premazavši je uljem. Međutim, kasnije se vjerovalo da je puknuti vod za ulje u automobilu kojim je upravljao Argentinac Roberto Mieres bio uzrok skliskosti.

Njegov rekord ostao je netaknut do 2003.

Incident s otmicom dogodio se na kraju legendarne karijere Juana Manuela Fangia. Fangio, koji je rođen 1911. godine u Balcarceu u Argentini, napustio je školu u dobi od 11 godina da bi radio kao pomoćnik mehaničara i kao mladić jurio s „automobilima po neasfaltiranim cestama Južne Amerike” (prema njegovoj osmrtnici iz 1995. u The New York Timesu). Nakon što su moderne utrke Formule 1 započele 1950. godine, Fangio je osvojio svoje prvo svjetsko prvenstvo 1951. godine. Ponovio je ovaj podvig još 1954., 1955., 1956. i 1957. godine. Fangio je napustio utrke godinu kasnije, navodeći da su automobili postali prebrzi i opasni.

Fangio je umro u Buenos Airesu u dobi od 84 godine. Njegov rekord od pet svjetskih naslova Formule 1 ostao je netaknut sve do 2003., kada je Nijemac Michael Schumacher osvojio svoje šesto svjetsko prvenstvo (Schumacher se povukao 2006. s ukupno sedam svjetskih naslova).

Članak objavio Luka Petkovic

Kako upaliti auto pomoću klema

prvi automobili

Prvi automobili: Odgovaramo na tri pitanja od kojih je sve krenulo