in

Gran Turismo 2: Nasljednik najprodavanije igrice za PlayStation 1

Napunjen s više od 650 vozila iz stvarnog svijeta (?!) i 27 trkaćih staza koje su uključivale neke poznate staze koje i danas postoje, Gran Turismo 2 bio je ništa manje nego zapanjujuć u svojoj isporuci trkaće igre zasnovane na prvom dijelu koji je izašao tri godine ranije za PlayStation 1. Da, tako je PS1, danas poznatiji među novijom generacijom kao PSX. Igra je izdana u prosincu 1999., a u Europu je stigla na današnji dan prije 22 godine s namjerom da raspameti tadašnje klince.

https://twitter.com/CultVultures/status/1487002608984276996

Tek se Ridge Racer mogao usporediti

Prvi dio Gran Turisma bila je vrsta igrice koju bi stari igrao. Bio je to rijedak dodatak kolekciji igara bilo kojeg tinejdžera u to vrijeme. Također, prvi je dio imao značajno smanjenu količinu vozila, ukupno 114 različitih automobila. Neki od njih bili su ekskluzivni samo za japansko izdanje ili su se mogli igrati samo u Arcade modu. Gran Turismo 2 promijenio je percepciju igre. Postao je jednom riječju – cool. Mnogi tadašnji klinci na zidovima su imali postere automobila iz igrice u crno-bijeloj boji. Jednostavno, nije prošao dan, a da tadašnji prosječan tinejdžer ne bo zaigrao Gran Turismo 2, nasljednika najprodavanije igrice za PlayStation 1.

Nema smisla uspoređivati je s današnjim igricama, jer je ovo 3D video igrica prve generacije, igra iz doba PSX/N64 čija je grafika ostarjela. Međutim, simulacija je sasvim solidna. Možete driftati automobilima i uzrokovati da stražnji kotači izgube prianjanje kako biste izveli driftove koji su bili mnogo stvarniji od Mario Kart i Crash Team Racing igara tih dana. I to nije bila obična arkadna igrica, kao što je bio Test Drive u to vrijeme. Najbliža igra s kojom se može usporediti iz tog doba je Ridge Racer, koji se tehnički svrstava u arkadnu simulaciju. Međutim, Ridge Racer je blijedio u odnosu na postavljenu letvicu Gran Turisma 2.

Kao što smo gore naveli, preko šest stotina i pedeset automobila prisutno je na igrici! Doduše, neki su samo različiti modeli s istim karoserijama, ali to je još uvijek mnogo automobila za izabrati. Kladimo se da ste imali omiljeni automobil. Od Alfa Romea do opskurne marke Lister britanskih superautomobila. Ako se radi o automobilu koji potječe prije 1999. godine, ima prilično dobre šanse da bude ovdje. Također, imali ste za birati 27 različitih staza, uključujući staze za reli! Soundtrack za igru također je iznad razine za vrijeme njezina izlaska. Uz sjajne hitove Roba Zombieja, Mobyja, Fear Factoryja, Garbagea, Foo Fightersa, kao i The Crystal Method, čije ime današnjim klincima ne znači mnogo, no ovaj electronic duo žario je i palio u 90-ima.

Četvrta najbolja igra ikada prema PS magazinu

Možda upravo iz tog razloga do danas Gran Turismo 2 i dalje ima ocjenu 93/100 na Metacriticu. To je definitivno bilo iznad konkurencije u to vrijeme. U svakom slučaju, bio je to svojevrsni podizač letvice za nadolazeće igrice, što Gran Turisma, što konkurentnih igrica. Više se tražilo od trkaćih igara nakon što je Gran Turismo osvojio srca milijuna igrača. To ne znači da Mario Kart i slične arkadne trkaće igrice još uvijek nisu mega popularne, ali nemoguće je poreći da je prepoznatljiva serija Polyphony Digitala, Gran Turismo, zauvijek promijenila scenu simulacije utrka.

Nakon puštanja u prodaju, Gran Turismo 2 prodan je u 815.430 jedinica u Japanu tijekom prvog tjedna prodaje. U Ujedinjenom Kraljevstvu prodan je u 130.000 primjeraka i tvrtka je zaradila preko šest i pol milijuna dolara u svom prvom vikendu, nadmašivši The Legend of Zelda: Ocarina of Time i postao je najbrže prodavan, a ujedno i najprodavaniji naslov u Velikoj Britaniji. Bio je bestseler dva mjeseca u Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu. U Sjedinjenim Državama, prodan je u više od milijun jedinica u roku od šest tjedana i u tri milijuna jedinica do početka 2001. godine. Ukupno je prodan u 9,37 milijuna primjeraka diljem svijeta. Službeni britanski PlayStation Magazin uvrstio je igru kao četvrtu najbolju igru svih vremena. Od strane poznate publikacije Edge koja se bavi video-igricama, Gran Turismo 2 proglašen je za najbolju igricu 1999. godine te je do današnjeg dana jedina igrica iz kategorije „trkaće simulacije“ koja je dobila tu nagradu.

https://www.youtube.com/watch?v=v0hws5olh-0

Članak objavio Luka Petkovic

kazna za prekoračenje brzine

Znate li koliko iznosi najveća kazna za prekoračenje brzine? Šveđaninu je vjerojatno pozlilo kad je čuo cifru

Kako promijeniti motor automobila

VIDEO: Pogledajte kako promijeniti motor automobila za 42 sekunde!