in

Znate li koliko iznosi najveća kazna za prekoračenje brzine? Šveđaninu je vjerojatno pozlilo kad je čuo cifru

kazna za prekoračenje brzine
Foto: Pixabay

Budući da je svaki šesti Hrvat u nekom trenutku svog života dobio barem jednu kaznu za prekoračenje brzine, ne čudi da te kazne ponekad mogu biti prilično visoke. Srećom za one u „Lijepoj našoj“, rekord u rubrici “najveća kazna za prekoračenje brzine” zapravo pripada Šveđaninu koji je u to vrijeme vozio svoj skupi superautomobil u Švicarskoj.

Jedinstven sustav u Švicarskoj

Unatoč tome što Europa ima poznatu njemačku autocestu koja nema ograničenja brzine, to ne znači da drugi dijelovi kontinenta ne naplaćuju velike kazne za kršenje pravila. Umjesto da ima fiksnu naplatu kazni za prebrze vožnje, Švicarska nema gornju novčanu granicu za prekoračenje brzine. Imaju jedinstveni sustav za izračun kazni koji je rezultirao time da je jedan čovjek postavio novi svjetski rekord za najveću kaznu za prekoračenje brzine od nešto više od milijun dolara!

Iako su mnoge zemlje u svijetu postavile gornje granice za kazne za prekoračenje brzine na temelju brzine koju je optuženi postigao, postoje neke iznimke od ovog pravila. Mnoge zemlje u Europi uvele su politike koje uzimaju u obzir imovinu vozača. Švicarska, na primjer, ima jedinstven sustav za određivanje iznosa pomoću kojeg će vozač biti kažnjen za prekoračenje brzine. Prema švicarskom zakonu, visina kazne odgovara bogatstvu vozača i brzini koja se istodobno bilježi. To znači da ne postoji ograničenje iznosa koji osoba mora uplatiti.

Zagovornici ovakvog načina određivanja kazni kažu da je ovaj sustav pravedniji i potiče bogate da se pridržavaju zakona. Za one s prekomjernim bogatstvom, kazna od nekoliko stotina dolara vjerojatno ih neće odvratiti od kršenja zakona, a možda čak i vide kaznu kao nešto što će im omogućiti da idu onoliko brzo koliko žele bez obzira na javnu sigurnost.

Nemoguća kontrola u brzom automobilu…

Prethodni rekord za najveću procijenjenu kaznu za prekoračenje brzine dodijeljen je (opet Šveđanin) milijunašu koji je uhvaćen kako ide brzinom od 140 km/h kroz stambenu zonu od 60 km/h. Njegovo bogatstvo od 22,7 milijuna dolara, u kombinaciji s činjenicom da mu ovo nije bio prvi prekršaj, donijelo mu je kaznu od 290 tisuća dolara. Vozio je crveni Ferrari i priznao je da je teško kontrolirao brzinu u moćnom automobilu.

Osim toga, još jedan rekord za potencijalne novčane posljedice koje nisu izravno proizašle iz kazne za prebrzu vožnju drži muškarac iz Rotterdama čiji je 20-godišnji sin odlučio ubrzati do 160 km/h u zoni od 80 km/h u očevom Bugatti Veyronu vrijednom 2,4 milijuna dolara. Nakon što je mladić dobio kaznu, iznimno skupi automobil zaplijenjen je kao kazna, što je rezultiralo enormnim novčanim posljedicama.

Novi rekorder u siječnju 2010. za kazne prekoračenja brzine je neimenovani švedski vozač (opet!) koji je išao preko 290 km/h u području označenom ograničenjem od samo 120 km/h. Ovaj 37-godišnji muškarac ne samo da je kažnjen s nevjerojatnih 650 tisuća eura, nego je i zaplijenjen njegov Mercedes SLS AMG od 200 tisuća dolara.

Stare kamere mu nisu mogle izmjeriti brzinu

Prema policijskim izvješćima o incidentu, muškarac je prošao više od pola kilometra potjere kako bi zaustavio svoj automobil. Prvo ga je uhvatila kamera za brzinu na autocesti A12 koja povezuje Bern i Lausanne. Policija ga je kasnije sustigla kada se zaustavio na obližnjem odmorištu nakon što su ga policajci pratili.

Vozač je u to vrijeme preuzimao svoj novi automobil iz Njemačke i vraćao se kući. Zanimljivo, jedini razlog zbog kojeg je čovjeku izmjerena brzina od 290 km/h je taj što je na cestu nedavno postavljen novi radar. Stare kamere nisu mu mogle točno očitati brzinu jer su mogle mjeriti samo do 200 km/h. Nakon što je policija sustigla muškarca, pušten je nakon ispitivanja. Tijekom očevida, muškarac je rekao policiji da vjeruje da mu je brzinomjer „neispravan“ i da je to bio uzrok njegove prevelike brzine.

Ne samo da je čovjek dobio najskuplju kaznu za prebrzu vožnju ikada zabilježenu do danas, već je također preuzeo „nagradu” za najbrže zabilježeno putovanje u zemlji. Prema glasnogovorniku policije kojeg je intervjuirao DailyMail UK, oni „nemaju evidenciju da je itko uhvaćen kako brže putuje kroz državu.”

Članak objavio Luka Petkovic

Volkswagen grupa

Volkswagen grupa: 12 veličanstvenih u njihovom vlasništvu

Gran Turismo 2: Nasljednik najprodavanije igrice za PlayStation 1