in

Europske ceste: 5 čudnih prometnih pravila u europskim zemljama

Foto: Pixabay

Prilikom planiranja putovanja po cestama kao što su europske ceste, postoji mnogo praktičnih savjeta za vožnju. Međutim, nakon što dobijete međunarodnu vozačku dozvolu i pročitate na kojoj strani ceste treba voziti, morat ćete malo dublje proučiti pravila u svakoj pojedinoj državi u koju namjeravate krenuti. Mnoge zemlje također imaju nejasna, neobična i arhaična pravila. Neka su isključivo praktična, neka je jako teško pratiti i teško ih je provesti, a druga su jednostavno zastarjela, ali sve ih vrijedi znati u slučaju da Vas zaustave. U nastavku možete pronaći pomalo čudna europska pravila…

Prljavi automobil? Ne može (Rusija, Bugarska, Bjelorusija)

U Rusiji, Bugarskoj i Bjelorusiji ne biste trebali moći napisati „operi me” u silnoj prljavštini stražnjeg stakla. Ovdje je vožnja prljavog automobila kažnjiv prekršaj, pogotovo ako je toliko prljav da je broj registarskih tablica zaklonjen. Ne možemo niti zamisliti koliko je samo prljavih Lada vozilo ruskim cestama prije negoli je ovo pravilo doneseno…

Nema lupanja vratima (Švicarska)

U Švicarskoj je protuzakonito zalupiti vratima automobila, a također vam je zabranjeno nedjeljom u toj zemlji prati automobil visokotlačnim peračem, poznatim kao miniwash.

Drveni blokovi obavezni (Estonija)

U praktičnoj Estoniji, morate imati drvene blokove u svom vozilu koje trebate staviti iza guma ako kojim slučaje ostavite automobil na cesti pod nagibom.

Nema vožnje bez cipela i majice (Španjolska)

U Španjolskoj nema nošenja japanki kada Vam se prohtije u vrućim ljetnim danima. Ne preporučuje se ni vožnja bez majice, zakon jednostavno kaže da morate voziti u „prikladnoj odjeći”, što znači da o tome odlučuje policijski službenik. Također morate imati pri ruci rezervne naočale ili kontaktne leće ako koristite korektivne leće (to vrijedi i za Portugal).

Nosači za bicikle postavljeni straga nisu dopušteni (Portugal)

Nema stražnjih nosača za bicikle u Portugalu. Vozačima nije dopušteno pričvrstiti vozila na dva kotača (kao što su bicikli) na stražnji dio automobila, pa se umjesto toga odlučite za krovni nosač. Također je protuzakonito nositi bilo kakvo spremište s plinom u vozilu.

Članak objavio Luka Petkovic

Frank Williams

Frank Williams: Jedini koji može stati u istu rečenicu s Enzom Ferrarijem

Dacia Duster

Dacia Duster: Veliki borac u jakoj konkurenciji