in

Ovo je buduća Lada Niva: Moći ćemo ju kupiti u Europi

Lada Niva

Lada Niva 4 × 4, model čiji je koncept nedavno predstavila Renault Grupa, bit će na tržištu u Europi. Najavljuju se teški dani za Daciju Duster koja će se suočiti sa sposobnim i, najvjerojatnije, znatno jeftinijim protivnikom.

Dacia uskoro brani svoje tržište

Sposobni protivnici s cjenovno orijentiranom strategijom i dalje će se pojavljivati, a Dacia si više ne može priuštiti da igra na kartu najjeftinijeg modela na tržištu. Zato vidimo primjetan porast kvalitete u slučaju novih modela Logan i Sandero, a to će biti slučaj i s trećom generacijom Dustera koja se sprema izaći na tržište 2024. godine.

Ljudi iz Dacije pripremaju se za jedinstveni scenarij što se tiče rumunjske marke. Ako su do sada Dacia modeli ukrali kupce Renaultu i drugim markama, Dacia će uskoro biti u mogućnosti braniti svoje tržište. Osim tradicionalnih konkurenata, Dacia će se po prvi puta natjecati u okviru Renault Grupe. To je zato što će Lada, marka koja je sada aktivna samo na ruskom tržištu, ući i na europsko.

Jedan od najpopularnijih Lada modela je Niva, a u Europu će stići 2024. godine, u isto vrijeme kad i treća generacija Dustera. Ovo je obećanje direktora prodaje Renault Grupe, Denisa Le Vota. To u osnovi znači da će se Duster natjecati s jeftinijim rivalom i da će morati ponuditi dovoljno argumenata kupcima kako bi ih uvjerio da odaberu Daciju, a ne Ladu.

Niva, Duster i Bigster obilježavaju Renault Grupu

Oba modela će koristiti CMF-B platformu Renaulta Nissan, kao i budućeg kompaktnog SUV-a, Dacia Bigstera. Lada Niva bit će ponuđena kao čista 4 × 4 varijanta, opremljena za teške terene. Duster vam ne daje off-road emocije, ali nema reduktor i druge atribute autentičnih terenaca. Lada Niva će se u tom pogledu podići, jer imaju reputaciju koju moraju održati. Ruski terenac oduvijek je bio sposoban terenac.

Ove značajke već je potvrdio novi šef Renaulta, Luca de Meo. Izjavio je kako će buduća Lada Niva “biti vrlo tehničko 4 x 4 vozilo, s kratkim zupčanicima i kratkim konzolama za putovanje izvan ceste i putovanje, ustvari, bilo gdje”. Denis Le Vot dodao je kako će razmak od tla Lada Nive biti veći od Dusterovog, pa će stoga i performanse na neravnom terenu za ruski terenac biti veće. Sljedeća generacija Liva Nive predstavljena je u obliku koncepta Niva Vision.

S obzirom na izjave koje su dali šefovi Renaulta, jasno je da će trojac Niva-Duster-Bigster premijerno obilježiti Renault Grupu, odnosno verziju platforme CMF-B s pogonom na sve kotače. U ovom trenutku niti jedan drugi model razvijen na ovoj platformi ne nudi pogon na sve kotače. To je detalj koji je mnoge naveo na zaključak da će budući Duster biti crossover. Međutim, čini se da to neće biti slučaj, a Renault će Duster (i Nivu) opremiti svime potrebnim kako bi zadovoljili ljubitelje ove marke.

Članak objavio Luka Petkovic

najisplativiji obiteljski automobil

Najisplativiji obiteljski automobil: Naša Top 8 lista

E92

BMW M3 E92: Vraćamo se u 2007. godinu…