in

Lada Niva California: Lada kakvu dosada još niste vidjeli

Lada
Foto: Screenshot

Lada iza sebe ima dosta povijesti, jer je osnovana davne 1970. godine. Međutim, zapravo je proizvodila samo osnovne automobile, a riječ „poželjan” nikada nije bila povezana ni s jednim od njih. Fotografija automobila Lada Niva Californije objavljena je na internetskoj platformi Behance još početkom 2018., ali je zapravo prvi put dizajnirana 2016. godine. Unatoč tomu, i dalje izgleda vrlo moderno te, po našem skromnom mišljenju, ne izgleda nimalo loše.

Možda je prvo što ćete primijetiti kod vozila koliko je kompaktno. Iako se tehnički radi o petoro vrata, dvoja stražnjih vrata su centrirana desno preko stražnjih kotača. To bi vjerojatno ugrozilo prostor za glavu u drugom redu, ali raspored je uvjetovan kratkim međuosovinskim razmakom koji bi mu trebao pomoći da se nosi s teškim terenima. Straga nas koncept donekle podsjeća na trenutne Volvo SUV-ove, iako su stražnja svjetla usmjerena prema dolje prema braniku, a ne prema D-stupovima. Prednji dio uključuje kružna LED prednja svjetla i srebrnu pločicu za habanje, dok u nekim verzijama automobil također uključuje bijeli krov i bijele bočne retrovizore.

Koliko god bismo voljeli da ovaj automobil postane stvarnost, vjerojatno nikada neće jer je Lada prošle godine predstavila potencijalnu novu Nivu u obliku koncepta 4×4 Vision koji apsolutno ne nalikuje Californiji. Dobar pokušaj, no od Lada Niva California automobila neće biti ništa.

Kratko o Lada Nivi

Lada Niva Legend, koja se ranije zvala Lada Niva, VAZ-2121, VAZ-2131 i Lada 4×4, serija je isključivo 4WD, malih (hatchback) i kompaktnih (karavan i pickup) terenskih automobila, dizajniranih i proizvedenih od strane ruskog (bivšeg sovjetskog) proizvođača AvtoVAZ-a, od 1977. godine. U početku su bili namijenjeni ruralnom tržištu, a kasniji modeli također su ciljali na gradske korisnike. Prodan pod markom Lada na mnogim tržištima, hatchback s troja vrata, a kasnije i s petoro vrata, 4×4, kontinuirano se proizvodi od 1977. godine.

Lada Niva je prvo masovno proizvedeno terensko vozilo na svijetu s jednostrukom konstrukcijom (potpuno integrirana karoserija i okvir). U kombinaciji s neovisnim prednjim ovjesom na spiralne opruge, prethodnik je trenutnih crossover SUV-ova, koji su gotovo svi napravljeni na ovaj način. Niva je inspiracija za Suzuki Vitaru i Land Rover Discovery 1990-ih. Niva 4×4 koristi upravljačku kutiju s pužnim valjkom preuzetom iz limuzine VAZ-2101, izvorno iz limuzine Fiat 124 na kojoj se temelji. Inačice za kamionet i vozila za hitne slučajeve proizvodi VIS-AVTO.

Članak objavio Luka Petkovic

Renault Clio

Video: Predstavljamo vam novi Renault Clio pete generacije

Audi R8 2019

Audi R8 2019: Genijalnost je još uvijek tu, ali nije se mnogo toga promijenilo