in

Nova Suzuki Vitara: Od jeseni stiže s novim licem

Suzuki Vitara
Foto: Screenshot

Poboljšanja Vitare 2019 nisu je transformirala u novog lidera klase, ali novi 1.0-litreni turbo benzinski motor veliko je poboljšanje u odnosu na dosadašnji 1.6. Iako će se mogućnost pogona na sva četiri kotača svidjeti nekim kupcima, mislimo da je posebna prednost u asortimanu automobil s pogonom na prednje kotače. Ne samo da je nešto brži, već je i jeftiniji za kupnju, ali i bolji za vožnju. Ove jeseni stiže ažurirana Suzuki Vitara…

U tri godine od lansiranja, bila je tretirana s mnoštvom izmjena kako bi sačuvala svjež izgled protiv novijih rivala poput SEAT Arone i Hyundaija Kone. Možda najvažnije poboljšavanje od svega je ponuda motora. U povijest je otišao stari 1.6-litreni motor s atmosferskim usisavanjem, a bit će zamijenjen 1.0-litrenim trocilindričnim turbopunjačem. Dizel u Suzukiju više ne koriste, ali prethodni 1.4-litreni ostaje. Jedinica od 138 KS dijeli se sa Swift Sportom (iako s 10 Nm manje okretnog momenta), kao i mjenjač od šest brzina.

Motor od 1.6 litara koji je, kako smo već naveli, otišao u povijest, bio je snažan agregat, ali sa samo 156 Nm okretnog momenta prilikom 4.000 okretaja u minuti bilo je potrebno nešto više rada kako bi se iz njega izvuklo najviše. Ne samo da 1.0-litreni ima veći maksimum od 170 Nm, već sve to proizvodi od 2.000 do 3.500 okretaja u minuti. U stvarnom svijetu, dakle, potrebno je mnogo manje napora za napredak, a i manje promjena brzina.

Što se tiče interijera, male izmjene Vitare s poboljšanim licem obuhvaćaju zaslon u boji između tipki (infotainment nije loš), naslon za ruke između prednjih sjedala i nešto plastike na vrhu njezine armature. Unatoč promjenama, Suzuki Vitara i dalje bi trebala biti nešto jeftinija od najboljih automobila iz klase. Mogli biste je kupiti za oko 170 tisuća kuna kad izađe na jesen. Nije loša cijena, zar ne?

Članak objavio Luka Petkovic

Audi R8 2019

Audi R8 2019: Genijalnost je još uvijek tu, ali nije se mnogo toga promijenilo

F1 hr

F1 hr fanovi i navijači diljem svijeta odali počast Hubertu: Leclerc mu posvetio pobjedu na Spa