in

Je li prema zakonu hoverboard motorno vozilo?

hoverboard
Foto: Pixabay

Pokretna motorna vozila, izraz koji sve više ulazi u svakodnevni govor, pokriva vozila kao što su hoverboard, električni romobil i još ranije Segway. Zbog toga što rade na sličnim principima, pokretna motorna vozila služe kao alternativa tradicionalnim skuterima ili motociklima koji se vode kao klasična, odnosno, tradicionalna motorna vozila.

Ova neobična vozila, ali sve „normalnija“ i viđenija na cestama, na vrhu su božićnih lista već nekoliko godina i iako su proizvodnja i uporaba legalni na privatnom posjedu, i dalje nije definirana uporaba na javnim cestama. Segway je najdugovječniji proizvođač tzv. ride-on board vozila. Međutim, prije dvije godine tvrtka je zaustavila proizvodnju svog transportera nakon dva desetljeća proizvodnje. Segwayji nisu uspjeli uhvatiti onoliko pozornosti koliko se tvrtka nadala i kritizirani su zbog nesigurnosti jer je nekoliko korisnika doživjelo nesreće nakon što je vozilo izmaknulo kontroli.

Hoverboard nije definiran Zakonom o sigurnosti na cestama

Oni koji prate atletiku dobro se sjećaju Usaina Bolta i situacije sa Segwayjem na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015. godine. Snimatelj koji je vozio Segway pregazio ga je dok je Jamajčanin završavao slavljenički krug nakon pobjede u utrci na 200 metara. Dok je Segway iza nas, naše ulice preplavili su dosta brzi električni romobili, ali i hoverboardi. Njih, naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne prepoznaje kao zasebno prijevozno sredstvo, iako spadaju u skupinu motornih vozila jer se pokreću snagom vlastitog motora. Prije nekoliko godina ogulinski portal ogportal.com poslao je upit u PU Karlovačku s ciljem dobivanja odgovora prepoznaje li Zakon hoverboard. Ovo je odgovor koji su dobili:

Obavještavamo Vas da smo upoznati s nemogućnosti potpunog točnog definiranja  prijevoznog sredstva „Hoverboarda“ jer ga u ovom trenutku Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne prepoznaje i ne definira kao zasebno prijevozno sredstvo. Svakako, vozilo je svako prijevozno sredstvo namijenjeno za kretanje po cesti, osim dječjih prijevoznih sredstava, prijevoznih sredstava na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pri tom ne kreću brzinom većom od brzine čovječjeg hoda, a motorno vozilo je svako vozilo  koje se pokreće snagom vlastitog motora, osim vozila koja se kreću po tračnicama i pomoćnih pješačkih sredstava. Prijevozno sredstvo iz vašeg pitanja nije namijenjeno za kretanje po cesti već ga možemo definirati kao pomoćno pješačko sredstvo za koje u ovom momentu nemamo posebnu definiciju, ali ih definicija  vozila podrazumijeva, a definicija motornog vozila izrekom spominje. Dok zakonodavac točno ne propiše definiciju isto će se tretirati kao pomoćno pješačko sredstvo za koje vrijede pravila kao i za kretanje  pješaka u prometu.

Bilo bi zanimljivo vidjeti koje bi posljedice bile u slučaju da se hoverboard nađe u prometnoj nesreći…

Članak objavio Luka Petkovic

Kako promijeniti motor automobila

VIDEO: Pogledajte kako promijeniti motor automobila za 42 sekunde!

Kako upaliti auto pomoću klema