in

Volkswagen grupa: 12 veličanstvenih u njihovom vlasništvu

Volkswagen grupa
Foto: Pixabay

Vjerojatno znate da je Volkswagen jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu. Ali jedna stvar koju možda niste znali je da Volkswagen grupa zapravo posjeduje mnoge druge marke automobila osim Volkswagena. Međutim, koliko tvrtki posjeduje Volkswagen? Pogledajmo na brzinu popis marki koje Volkswagen grupa posjeduje.

Volkswagen grupa trenutno posjeduje 12 automobilskih tvrtki ili marki, a to su: Volkswagen, Seat, Audi, Škoda, Bugatti, Bentley, Lamborghini, Ducati, Porsche, Scania, MAN i Volkswagen gospodarska vozila. U nastavku su neki detaljniji podaci o tome kada je svaka marka osnovana i ostale važne informacije…

1. Audi

Audi je postao dio Volkswagena 1965. godine. Marka automobila bila je pod Daimlerovim ogrankom Auto Union GmbH od kraja Drugog svjetskog rata. Audi je osnovan 1909. godine i postavio je standarde u ponudi premium vozila. U Velikoj Britaniji proizvođači automobila prodaju preko 65 modela.

2. Bugatti

Bugatti je osnovan 1909. godine, a postao je dio Volkswagen grupe 1998. godine. Ovaj proizvođač je sinonim za proizvodnju najbržeg automobila na svijetu, a od prošle je godine u kolaboraciji s Matom Rimcem. Puno vlasništvo sklopljeno je 2000. godine kada je Volkswagen preuzeo pansion Ettore Bugatti i pretvorio ga u svoje sjedište.

3. Bentley

Bentley proizvodi luksuzne automobile od 1919. godine. Stvorio je partnerstvo s Volkswagenom 1998. godine. Godinu ranije Bentley je ponudio svoj model Rolls Royce na prodaju, a BMW je licitirao za njega. Volkswagen je nadmašio BMW i dobio većinu prava, osim imena i logotipa Rolls Roycea. Puno vlasništvo nad Bentleyjem sklopljeno je 2003. godine, a Volkswagen je počeo isporučivati automobile pod imenom Bentley.

4. Lamborghini

Ferruccio Lamborghini osnovao je talijansku tvrtku 1963. godine. Pokrenuo ju je kako bi ponudio konkurenciju Ferrariju. U prvoj godini proizvodnje, tvrtka je brzo rasla, ponajviše zahvaljujući svom sportskom kupeu Miura sa stražnjim pogonom. Nakon svjetske financijske krize 1973., tvrtka je počela doživljavati poteškoće te je čak 1978. godine pokrenula stečaj. Do 1987. nekoliko je puta mijenjao vlasnika prije nego što je Chrysler preuzeo vlasništvo. Volkswagen je kasnije preuzeo tvrtku 1998. i stavio je pod upravljanje Audijem. Od tada ova jedinica proizvodi snažan V12 sportski automobil.

5. Porsche

Ferdinand Porsche osnovao je tvrtku 1931. godine. U početku tvrtka nije proizvodila automobile, a prvi serijski automobil debitirao je osam godina kasnije, u predvečerje Drugog svjetskog rata. Koristio je mnoge komponente iz popularne VW bube. Tijekom rata Porsche je bio uključen u proizvodnju vojnih tenkova. Popularni Porsche 911 izašao je 1989. godine i bio je prvi automobil s pogonom na sva četiri kotača koji je imao Tiptronic mjenjač.

Odnos između Porschea i Volkswagena bio je dug, a Ferdinand Porsche imao je utjecaj na popularne dizajne Volkswagen Bube. Cayenne je pušten u prodaju 2002. u njihovom novom proizvodnom centru u Leipzigu u Saskoj. U kolovozu 2009., uprava dviju tvrtki odlučila je spojiti dva subjekta. Do kraja 2015. Volkswagen je imao većinski udio u Porscheu.

https://twitter.com/Auto_Porn/status/1483096284382863360

6. SEAT

Volkswagenov put za kontrolu nad SEAT-om započeo je 1980-ih kroz različita upravljačka partnerstva. Do 1986. Volkswagen je povećao svoj udio na preko 51 posto, čime je postao većinski dioničar u SEAT-u. Udio je kasnije povećan na 75 posto, a do 1990. Volkswagen je posjedovao cijeli udio u SEAT-u. Španjolski proizvođač osnovan je 1950. godine i imao je preko 24 modela u Velikoj Britaniji. Trenutno zapošljava više od 15 tisuća ljudi.

7. Škoda

Škoda je češka tvrtka za proizvodnju automobila koju su 1925. godine pokrenuli Laurin i Klement. Ovaj proizvođač automobila prodaje automobile u više od 100 zemalja svijeta. Volkswagen je počeo pokazivati interes za tvrtku 1991. godine kupnjom 30 posto udjela. To je kasnije povećano na 60,3 posto u 1994. i 70 posto u 1995. godini. Konačno, kako se stoljeće bližilo kraju, Volkswagen je odlučio steći sve dionice i učiniti Škodu Volkswagenovom podružnicom u potpunom vlasništvu. Od toga je tržišni udio proizvođača automobila u postupnom porastu.

8. Ducati

Ducati je tvrtka za proizvodnju motocikala čije je sjedište u talijanskoj Bologni. Antonio Cavalieri je sa svoja tri sina pokrenuo tvrtku 1926. godine. U početku su počeli s proizvodnjom kondenzatora, vakuumskih cijevi i radio komponenti. Tvrtka je preživjela posljedice Drugog svjetskog rata. Volkswagen je pokazao interes za preuzimanje tvrtke u travnju 2012. kada je njegova podružnica Audi objavila da će kupiti tvrtku za 1,2 milijarde dolara. Tvrtka je poznata po svojim četverotaktnim motociklima visokih performansi. Oni su desetljećima dominirali industrijom motocikala.

9. MAN

Ovaj proizvođač automobila vuče korijene iz 1758. godine kada je sv. Antonije osnovao željezaru. Kasnije se spojio s New Forges i Good Hope da bi nastao Oberhausen. GHH je rastao, čak i preživio Drugi svjetski rat, ali su saveznici odlučili podijeliti grupu GHH. Za to vrijeme tvrtka je prestala iskopavati željezo i čelik. Akvizicija Bussinga pomogla je tvrtki da se usredotoči na gospodarska vozila. Naftna kriza 1982. godine gurnula je tvrtku u financijsku krizu.

Sjedište MAN-a prebačeno je u Munchen iz Oberhausena 1986. godine. Uspostavljeno je partnerstvo u odnosu 50:50 s tvrtkom Force Motors, koja je pomogla uvesti njihove kamione u Indiju. Volkswagen se zainteresirao za tvrtku 2011. godine kupnjom 55,9 posto udjela, koji je povećan na 73 posto 2012. godine.

10. Scania

Scanijina specijalnost su gospodarska vozila – kamioni i autobusi. Tvrtka je započela svoje putovanje 1911. godine u pokrajini Scania u Švedskoj. Tvrtka ima proizvodne baze u preko deset afričkih zemalja i mnogima diljem Europe i Azije. Tvrtka je također uvrštena na NASDAQ u SAD-u. Logo tvrtke sastoji se od grba Scanije i grifona. Spajanje Scanije i Saaba AB dovelo je do stvaranja Saab-Scanije AB. Kasnije, 1995. godine podijeljena je na odjele za kamione i autobuse.

Godine 1999. Volvo je pokušao preuzeti tvrtku, ali ga je Europska unija ugušila. Volkswagen je 2000. godine preuzeo odbijene dionice Volva – 36,4 posto, a 2008. povećao je svoj udio na 70,93 posto. Do 2015. Volkswagen je preuzeo potpunu kontrolu nad Scanijom, potiskujući njezin udio na 100 posto.

11. Volkswagen

Vjerojatno Vam nije baš šokantno da je Volkswagen grupa vlasnik marke automobila Volkswagen. Volkswagen grupa osnovana je 1937. godine u Berlinu. Glavni ured i tvornica Volkswagena nalazi se u Wolfsburgu u Njemačkoj. Volkswagen je danas jedna od najpopularnijih marki automobila u Europi.

12. Gospodarska vozila

Volkswagen proizvodi i gospodarska vozila poput malih autobusa i drugih vozila, ovisno o tome kakva je potražnja. Ova tvrtka osnovana je 1995. godine u Hannoveru u Njemačkoj. Trenutno imaju preko 20 tisuća zaposlenih i brzo rastu.

Članak objavio Luka Petkovic

Audi RS 6

Audi RS 6 Avant: Gotovo 600 konja čiste snage

kazna za prekoračenje brzine

Znate li koliko iznosi najveća kazna za prekoračenje brzine? Šveđaninu je vjerojatno pozlilo kad je čuo cifru