in

Vlakovi i 20 zanimljivosti o njima koje niste znali

Vlakovi
Foto: Pixabay

Vlakovi su vrlo popularan način prijevoza, a koriste se već stoljećima, osobito za prijelaz većih udaljenosti. Vlakovi su stoljećima napredovali pa danas ima vlakova koji voze izuzetno brzo, prelaze velike udaljenosti i koji mogu prevoziti razne vrste tereta.

U nastavku smo izdvojili nekoliko zanimljivosti o vlakovima koje će svakoga zaintrigirati.

1. Riječ vlak je francuskog podrijetla

Riječ vlak podrijetlom dolazi iz francuskog jezika, iz riječi koja je originalno izvedena iz latinskog jezika i riječi „there“ koja u prijevodu znači „vući“. 

2. Brzina modernih vlakova pomalo je zastrašujuća

Sredinom 20. stoljeća vlakovi su se najbrže kretali brzinom od 200 km/h, no napredak znanosti i razvoj moderne tehnologije doveli su do velikog napretka pa neki moderni vlakovi u Japanu voze i brzinom od 600 km/h.

3. Najbrži vlak na svijetu 

Najbrži vlak na svijetu je magnetsko-levitacijski vlak, popularno nazvan „maglev“ koji se može kretati brzinom do 600 km/h, a njegovo se kretanje bazira na elektromagnetizmu. Iako i Njemačka i neke druge moderne zemlje imaju razvijen željeznički promet, maglev se trenutno koristi samo u Aziji, i to u Japanu, Kini i južnoj Koreji.

Šangajski maglev je najpoznatiji primjerak ovog vlaka, a njegova je uobičajena brzina oko 430 km/h. 

4. Točnost je vrlina

Japanci se jako puno voze vlakom, a s obzirom na njihovu visoku radnu etiku kod njih se ne tolerira kašnjenje. U slučaju da se vlaku dogodi neki kvar tijekom radnog vremena, šo je iznimno rijetko, osoblje vlaka se osobno ispričava svim putnicima u vlaku.

Osim što su točni, japanski su vlakovi i vrhunski tehnološki opremljeni. Imaju mrežu osjetljivih seizmometara koji detektiraju potrese prije nego što dođu do vlaka pa se vlak zaustavlja smanjujući mogućnost veće nesreće.

Tijekom vožnje oni ispuštaju i razne zvukove kojim pokušavaju udaljiti razne životinje od pruge, osobito jelene. Na taj su način Japanci smanjili broj smrtnih slučajeva životinja. 

5. Hogwarts Express uistinu postoji

Rijetko koja osoba na svijetu nije upoznata s Hogwarts Expressom, vlakom kojim su redovno putovali Harry Potter i njegovi prijatelji. No mnogi obožavatelji vjerojatno ne znaju da se isti taj vlak još koristi u stvarnom životu.

Jacobite Express je parni vlak koji je „posuđen“ za potrebe filma, a njime možete putovati još i danas. Provest će vas kroz prekrasne škotske krajolike, a usput ćete vidjeti i neke od lokacija na kojima su snimani legendarni filmovi o Harryju Potteru.

6. Transsibirska željeznica

Najdulja željeznička ruta na svijetu nalazi se unutar Rusije, od Moskve do Vladivostoka, i iznosi gotovo skoro 9300 kilometara te prolazi kroz čak 8 vremenskih zona. 

7. Podzemna željeznica

Prva podzemna željeznica koja je prolazila kroz kratku mrežu tunela nastala je u Europi, ali nije zaživjela jer je dim iz parnog stroja onemogućavao normalan rad.

8. Najduža željeznička stanica

Željeznička stanica s najvećim brojem perona nalazi se u New Yorku, na Manhattanu, a na njoj se nalazi čak 44 putničkih perona.

9. Vlakovi su ekološki najprihvatljivija vrsta prometa

Vlakovi
Foto: Pixabay

Željeznica troši mnogo više goriva nego kamioni, što se tiče prijevoza tereta, ali stvara izuzetno manju emisiju CO2 od kamiona jer može prevesti mnogo više tereta u mnogo manje vremena.

Ekolozi tvrde da bi se prebacivanjem samo 10% ukupnog kamionskog tereta na željeznički promet smanjila emisija stakleničkih plinova za više od 17 milijuna tona godišnje. 

10. Dronovi su prva pomoć za vlakove

Kako bi vlakovi mogli voziti po sigurnim prugama potrebna je njihova redovna kontrola. Za to se koriste dronovi koji su opremljeni posebnim senzorima uz čiju pomoć mogu otkriti sve nedostatke pruge, ako ih ima. 

11. Stari vlakovi na dnu mora

Početkom novog milenija njujorška gradska uprava odlučila je da se mora riješiti više od 2 tisuće starih vagona. Umjesto njihovog klasičnog zbrinjavanja oni su se odlučili za nešto potpuno inovativno: očistili su vagone i odvezli u mnoga obalna mjesta gdje su postali umjetni grebeni u kojima su dom pronašle mnoge riblje vrste poput tune, skuše i dagnje, ali i školjke  korale.

12. Najduža ravna pruga

Najdulja željeznička etapa koja je u potpunosti ravna nalazi se u Australiji i duga je 478 kilometara. Zbog velikog interesa putnika ova linija (čija vožnja traje i do 70 sati) 

13. Zanimljiva veza vlaka i Abrahama Lincolna

Putovanje vlakom postalo je iznimno traženi način prijevoza nakon ubojstva američkog predsjednika Abrahama Lincolna 1865. godine. 

On je bio jako popularan predsjednik, a lijes s njegovim tijelom vlakom je putovao kroz više od stotinu američkih gradova do njegovog rodnog mjesta u kojem je bio pokopan. Ovaj se događaj našao na svim svjetskim naslovnicama te mnogima otkrio važnost ovog prijevoznog sredstva.

14. SAD je carstvo željezničkog prometa

Mnogima ova informacija bude iznenađenje, ali Sjedinjene Američke Države imaju najveću željezničku mrežu na svijetu, dugačku više od 250 tisuća kilometara pri čemu na teretni promet pada čak 80% ukupne mreže.

15. Najsporija ekspresna linija na svijetu nalazi se u Švicarskoj

Kao što postoji najbrži vlak na svijetu tako postoji i najsporiji, a riječ je o Glacier Expressu, vlaku koji 300 kilometara pruge prelazi čak 8 sati. Razlog njegove sporosti je vožnja kroz razne znamenitosti, prolazak kroz gotovo stotinu tunela i preko dvjestotinjak mostova. 

Ipak, ovaj vlak pruža jedinstveni pogled na planinska jezera i netaknutu prirodu i doslovno je stvoren za uživanje. 

U Švicarskoj se ujedno nalazi i najstrmija pruga na svijetu na kojoj vlak vozi pod nagibom, koji u određenim trenucima može iznositi i 48%. 

16. Hodočasnici i željeznica

Grad Meka ima željezničku metro liniju koja radi samo sedam dana u godini, tijekom svetkovine, a koja prevozi hodočasnike iz jednog svetog mjesta u drugo. Vlak dolazi svake 2 minute, a u njemu se tijekom tih tjedan dana vozi barem 4 milijuna ljudi.

17. Vlak koji silazi s pruge

Postoji jedan europski vlak koji prometuje između Njemačke i Danske, a koji koristi trajekt za prijevoz vagona iz jedne države u drugu.

18. Pustinjski vlak

U državi Mauritaniji prometuje vlak Mauritania Railway koji uopće ne vozi putnike. On prometuje preko afričke pustinje Sahare, a glavni mu je zadatak prevesti željeznu rudaču. Ukupna duljina vlak, tj. vagona je 3 kilometra. 

19. Tibetanska željeznica iznad razine mora

Tibetom prolazi željeznička linija Qinghai-Tibet koja u svojim vagonima ima posebne dovode kisika jer se dio putovanja odvija na jako visokim nadmorskim visinama.

20. Francuski poljupci na peronu

Francuzi, koji su poznati kao veliki romantičari, prije stotinu godina su morali zabraniti ljubljenje na peronima jer su vlakovi zbog toga kretali s velikim kašnjenjem.

Članak objavio Hrvoje

VIDEO Pogledajte kako se od kotača Bugatti Veyrona stvara ‘aluminijska pita’

Volkswagen 4Plus

Povijest Volkswagena i Volkswagen 4Plus