in

VIDEO Pogledajte kako se od kotača Bugatti Veyrona stvara ‘aluminijska pita’

Foto: Pixabay

Bugatti Veyron, koji košta oko 14 milijuna američkih dolara, jedan je od najskupljih automobila na svijetu. Kotači automobila u rasponu su od 10 do 40 tisuća dolara svaki. Nedavno je YouTube kanal Waterjet objavio video u kojem je kotač Bugatti Veyrona, koji košta 25 tisuća dolara, rasječen vodenim mlazom kako bi se vidjeli unutrašnji dijelovi. Ukupna cijena kotača i gume je oko 35 tisuća američkih dolara. 

Kotač dolazi s posebno dizajniranom Michelin gumom serije 365. Prema informacijama prikazanim u videu, svaki kotač podvrgnut je rendgenskom snimanju. Svaki put kad se guma mijenja, provjeravaju se sitne pukotine na aluminiju. Michelin, koji proizvodi originalnu gumu za Bugatti Veyron, certificira ove gume za najveću brzinu vozila od 410 km/h. Continental proizvodi cijeli niz guma za velike brzine pod nazivom Vmax, za 360 km/h ili 400 km/h. 

Video jasno pokazuje da kotači Bugatti Veyrona imaju unutarnji prsten koji pomaže poduprijeti gumu u slučaju pucanja. Vodenom mlazu, koji se koristi za rastavljanje kotača, trebalo je samo deset minuta da od kotača stvori “aluminijsku pitu”. 

Kotače je napravila talijanska tvrtka OZ Racing. Proces uključuje lijepljenje gume na kotač kada je kotač postavljen. Bugatti dopušta postavljanje samo dva seta novih guma na kotače prije nego što budu potrebni novi kotači kako bi se osigurala cjelovitost kotača i kvaliteta podmazivanja rubova kada se gume postave. 

Uzimajući u obzir da novi set Veyron kotača i guma može lako koštati više od 100 tisuća dolara, radi se o poprilično skupoj usluzi.

Članak objavio Luka Petkovic

Mercedes A-klasa

Mercedes A-klasa: Unatoč nekim manama, isplati se kupiti

Vlakovi

Vlakovi i 20 zanimljivosti o njima koje niste znali