in

[VIDEO] Hoće li opravdati hype? Uskoro izlazi film o famoznoj Grupi B…

Foto: Screenshot IGN Movie Trailers YT

Era famozne Grupe B bilo je doba inovacija, tragedije i nikad zanimljivijeg natjecanja u svijetu relija. Unatoč kratkom životnom vijeku, klasa Grupe B natjecala se samo od 1982. do 1986., no ljudi i danas pričaju o utrkama, vozačima i automobilima. Uz popularnost filmova kao što je “Izazivač: Le Mans ’66”, bilo je samo pitanje vremena kada će reli dobiti visokobudžetni holivudski tretman. Trailer za “Race For Glory: Lancia vs. Audi” daje nam neku ideju kako će Grupa B biti predstavljena kino publici. Možete ga pogledati ispod teksta…

U režiji talijanskog redatelja Stefana Mordinija i produkciji Jeremyja Thomasa, u filmu glume Daniel Bruhl (glumio je Nikija Laudu u filmu “Utrka života” iz 2013.) kao šef Audi Sporta Roland Gumpert, Riccardo Scamarcio (najpoznatiji publici po svojoj ulozi u Johnu Wicku 2) kao menadžer Lancia tima Cesare Fiorio i Volker Bruch iz “Babilon Berlin” kao ikonski vozač utrka Walter Röhrl. Francuska glumica Esther Garrel pojavljuje se kao vozačica Audi Sporta Michele Mouton, dok Gianmaria Martini igra njezinoga timskoga kolegu Hannua Mikkolu.

Samo da se ne ponovi ‘Lamborghini’…

Film se usredotočuje na Svjetsko prvenstvo u reliju 1983. i Lancijin napor da skine s trona Audi Sport i njegov Quattro s pogonom na sve kotače.

Ako niste upoznati s pričom o Grupi B, kratka verzija je da je Audi promijenio lice relija 1982. uvodeći svoj Quattro sustav pogona na sva četiri kotača na Svjetskom prvenstvu u reliju. Prije toga, vrhunski automobili za reli uglavnom su imali pogon na stražnje kotače zbog pravila o zabrani pogona na četiri kotača, za koje je Audi lobirao da se promijeni od strane FIA-e. U isto vrijeme, Lancia je predstavila svoj novi 037 reli automobil, koji nije imao pogon na sve kotače.

Do 1983. Lancia je riješila hrpu mana u modelu 037 i odlučila pokušati zbaciti Audi Sport s trona, unatoč tehnološkoj razlici između njih. U tu svrhu, Lancia je angažirala njemačkog diva i dvostrukog prvaka WRC-a, Waltera Röhrla, i prvaka WRC-a iz 1978., Markkua Alena. Lancia je potom osvojila prvenstvo sa samo dva boda prednosti.

Godine 1984., Lancijina zabava bila je gotova, a Audi je regrutirao Röhrla, istovremeno predstavljajući mnogo snažniji i specijaliziraniji automobil u Quattro S1, što je dovelo do toga da je Audi vratio primat u prvenstvu. Godinu kasnije čak je i Lancia prešla na pogon na sva četiri kotača sa svojom Delta S4 s dvostrukim punjenjem, ali su i ona i Audi izgubili prvenstvo od Peugeota.

Naravno, stvarne utrke učinile su ovu priču o tehničkoj nadmoći mnogo uzbudljivijom, sa srceparajućim sudarima, smrtnim slučajevima i nevjerojatnim vožnjama tijekom kratkog životnog vijeka Grupe B. Dakle, radi se o sjajnoj priči, no pravo je pitanje hoće li ovo biti odličan film? Samo dobar film o automobilima? Ili, poput filma “Lamborghini: Čovjek koji je stvorio legendu” iz 2022., sramota za automobilsku zajednicu?

Dobra vijest je da ljubitelji relija i automobilski štreberi neće morati dugo čekati jer “Race For Glory: Lancia vs. Audi” stiže u kina 5. siječnja 2024. godine.

Članak objavio Luka Petkovic

BMW 5

BMW 5: Bolji nego ikada ranije

Citroen Berlingo

Citroen Berlingo: Golemi monovolumen