in ,

[VIDEO] Kad policajci krenu ismijavati loše vozače: ‘Trebao bi imati ruksak i šator…’

Foto: Screenshot

Vožnja bilo gdje dolazi s određenim brojem izazova, ali malo je takvih izazova kakva pružaju bezobzirni vozači koji ne znaju da je lijevi trak na autocestama namijenjen pretjecanju. Ovakve scene u Hrvatskoj nisu rijetkost, a kamoli u SAD-u. U mnogim je saveznim državama zapravo nezakonita vožnja lijevim trakom bez namjere prolaska vozila ispred sebe. Sada Arizona suzbija praksu i pritom educira vozače.

Policajci počeli ismijavati bezobzirne vozače

Iako su mnogi postupci koje vozači obavljaju na autocesti opasni, takozvano “kampiranje u lijevom traku” možda je jedno od najmanje primjećenih. Prisiljavanje drugog vozača da prođe desnom stranom može stvoriti zastoje, pomutnju i opasne uvjete vožnje za svakog sudionika u prometu. Iako je to protuzakonito u mnogim državama, mnogi vozači ne poštuju naredbu da se drže desnog traka. Policajcima iz okruga Pinal u Arizoni je, jednostavno, “prekipjelo” te su odlučili dokumentirati svoje napore da zaustave tu praksu i pritom educiraju vozače. Čak idu toliko daleko da te “kampere u lijevom traku”, kako ih zovu, naprave predmetom šale u videozapisima koje objavljuju na svom YouTube kanalu…

Tijekom prve od mnogih dokumentiranih interakcija, policajac objašnjava problem vozaču jednog automobila prije nego što taj isti vozač prizna da upravlja automobilom s oduzetom dozvolom.

Zato ne znaš da ne možeš biti u lijevom traku. To je zato što si loš vozač,

primjećuje policajac. U drugoj interakciji, kaže vozaču kamiona:

Trebao bi imati ruksak i šator jer si posljednjih ne znam koliko milja proveo samo ‘kampirajući’ u lijevom traku.

U samo nekoliko dana od objave, video je prikupio više od pola milijuna pregleda i to nije prvi put da se Pinal County usredotočio na takve vozače. U videu objavljenom sredinom prošle godine, šerif odjela odlazi u sličnu patrolu i izlaže problem jednom zaustavljenom vozaču koji se žali nakon što je prekoračio ograničenje brzine:

Ne radi se o prekoračenju ograničenja brzine, radi se o tome da je lijevi trak za prolazak.

Možda umjesto davanja kazni vozačima koji voze iznad ograničenja brzine, “kampiranje” u lijevom traku može biti novi generator prihoda za policijske uprave diljem SAD-a, pa i Hrvatske.

Članak objavio Luka Petkovic

Caddy

VW Caddy: Jedan od najudobnijih malih kombija

Fiat Doblo

Fiat Doblo: U stopu slijedi Citroen Berlinga