in

Gradonačelnik Londona ‘prokockao’ više od 3 milijuna funti poreznih obveznika na propalu firmu koja je surađivala s Teslom

Foto: lev radin / Shutterstock.com

Zeleni fond gradonačelnika Londona, Sadiqa Khana, mogao bi izgubiti milijune funti novca poreznih obveznika nakon što je tvrtka za električne automobile u koju je uložio propala. Tvrtka, nazvana Breathe, opskrbljuje električnim vozilima čitav niz kupaca od Tesla motora do privatnih vozača, a Fond za energetsku učinkovitost gradonačelnika Londona (MEEF) uložio je u nju 3,2 milijuna funti.

Breathe upravlja uslugama električnih automobila koja korisnicima omogućuje da preuzmu potpuno vlasništvo nad svojim automobilom na kraju razdoblja pretplate. Web stranica tvrtke nastavlja oglašavati svoj rad s gradonačelnikom Londona na smanjenju emisija CO2 i čišćenju gradskog zraka.

Kršenje zakona o niskim emisijama vrijedno 400 milijuna funti

Kao dio dogovora za stanovnike Londona, tvrtka je surađivala s lokalnim organom zaduženim za prijevoz, Transport for London (TfL), kako bi vozačima koji odbace svoj automobil prema novoj shemi za otpad ponudili “dodatnih 500 funti popusta na pretplatu za potpuno novo električno vozilo s nultom emisijom”.

Čudnom podudarnošću, nova knjiga laburističkog gradonačelnika, koja je izašla prošli mjesec i govori o “politici, životu i budućnosti grada i planeta”, također se zove Breathe. Dolazi usred Khanove težnje za suzbijanjem dizelskih vozila u glavnom gradu. Ranije ovaj tjedan otkriveno je da je TfL podijelio kazne u vrijednosti od 400 milijuna funti vozačima koji nisu platili pristojbu za zonu ultra niske emisije (Ulezovi standardi) u razdoblju od 16 mjeseci.

Između siječnja 2022. i travnja 2023. izdano je oko 2.468.471 obavijesti o naplati kazne zbog neplaćanja gradonačelnikove dnevne stope od 12,50 funti za vožnju u Londonu. Vozači čija vozila ne zadovoljavaju Ulezove standarde emisije štetnih plinova dobivaju kaznu od 180 funti ako ne plate naknadu, iako se ona smanjuje na 90 funti ako se plati u roku od dva tjedna.

Glasnogovornik gradonačelnika Londona rekao je:

Gradonačelnikov fond za energetsku učinkovitost najveći je te vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu i već je uložio u 17 projekata diljem Londona mobilizirajući više od 380 milijuna funti ulaganja za koja se očekuje da će uštedjeti više od 38.000 tona CO2 i gotovo 40 milijuna kwh energije. MEEF-ovo izvorno ulaganje od 3,2 milijuna funti u Breathe predstavlja manje od 1 posto ukupnih sredstava koje je fond mobilizirao do danas.

U svakom slučaju, “Zelenima” ne ide sve po planu…

Članak objavio Luka Petkovic

Renault Arkana

Renault Arkana: Nije najbolji pokušaj Renaulta

BMW X4

BMW X4: Preuzeo coupe-SUV dizajn