in

Kinezi opet najavljuju: Stižu električni automobili s dometom od 1.000 kilometara!

Foto: Shutterstock.com

Doseg novih električnih vozila mogao bi se udvostručiti u nadolazećim godinama nakon tvrdnji jednoga kineskoga start-upa da je razvio bateriju s dometom od 1.000 km. Dobavljač VW-a, Gotion High Tech, kaže da njegova nova jedinica, L600 LMFP Astroinno, može prijeći dvostruko više od normalne litijeve EV baterije s jednim punjenjem.

Šefovi ove tvrtke kažu da je već prošao sve potrebne sigurnosne testove i da ga sljedeće godine planiraju staviti u masovnu proizvodnju. Nadalje, vjeruju da će baterija imati životni vijek od oko četiri milijuna kilometara, što je čini daleko dugovječnijom od većine modernih baterija.

Ostali razvoji uključuju smanjenje broja strukturnih dijelova za 45 posto i smanjenje težine baterije za gotovo trećinu. Stručnjaci su također uspjeli smanjiti duljinu žica za napajanje na samo 80 metara.

Britanski Independent izvještava da Gotion High Tech planira napraviti novu tvornicu vrhunskih baterija u SAD-u, koja bi trebala stajati 2,3 milijarde dolara. Dr. Cheng Qian, izvršni predsjednik međunarodne poslovne jedinice Gotion High Tech, rekao je:

Posljednjih je godina tehnologija litij-željezo-fosfata (LFP) ponovno stekla priznanje na tržištu s tržišnim udjelom koji nastavlja rasti. U međuvremenu, rast gustoće energije masovno proizvedenih LFP baterija naišao je na veču potražnju, a daljnje poboljšanje zahtijeva nadogradnju kemijskog sustava, pa smo razvili svoj sustav.

Nedavne brojke britanskog Društva proizvođača i trgovaca motornih vozila (SMMT) otkrile su da prosječna udaljenost koju električni automobil može prijeći s jednim punjenjem trenutno iznosi 380 km. Ovo trgovačko tijelo također je otkrilo da se izbor električnih vozila učetverostručio u posljednjih nekoliko godina, s električnim izborom koji je sada dostupan u svakoj klasi vozila.

Članak objavio Luka Petkovic

Uber vraća samovozeća vozila: ‘Potpuno autonomna vožnja brzo postaje dio svakodnevnog života’

Honda Jazz

Honda Jazz: Pokušava privući mlađu publiku