in

Duplo su veće šanse da će vas udariti električni automobil nego konvencionalni

električni automobil
Foto: Pixabay

Nekad je osebujno glasanje fino podešenog motora bilo rezervirano za visoko profilne potrošače i korisnike s višim prihodima koji su si najudobnije mogli priuštiti troškove i održavanje takvog vozila. Međutim, vremena su se promijenila. Napredak u tehnologijama superpunjača i turbopunjača, poboljšanja u dizajnu prigušivača zvuka i pojava vozila kao što je električni automobil djelomično su pridonijeli utišavanju cesta. Vrhunska izolacija u kabinama automobila s dinamičnom akustikom također je pridonijela uklanjanju neželjene buke motora. Sve veći interes za smanjenje ugljičnog otiska i ovisnosti o fosilnim gorivima pomogli su u poticanju inicijativa automobila sa zelenim pogonom. U nekim su krugovima ova zbivanja dovela do toga da je tihi motor postao daleko poželjniji, smatrajući ga znakom napretka i kvalitete. No, nisu svi zadovoljni promjenom…

Nalazi studije Nacionalne uprave za sigurnost prometa na autocestama u SAD-u pokazali su da je dvostruko vjerojatnije kako će pješake udariti električni automobil nego konvencionalni automobil jer hibridi imaju tihe motore koji se možda neće primjereno otkriti prilikom približavanja. Nacionalna federacija slijepih osoba, koja vjeruje da su slijepe i osobe oštećenog vida još više u opasnosti, usvojila je prijedlog zakona koji zahtijeva da hibridna vozila budu opremljena nekim oblikom zvukova upozorenja. Bilo je i drugih „klevetnika” tihog motora. Ljubiteljima jačih i klasičnih automobila nedostajao je snažan urlik, a znanstvenici su se zabrinuli da će se prosječni vozač osjećati tjeskobno u tim novim, tihim kabinama, što će potencijalno uzrokovati da se vozač u vožnji osjeća neugodno. Je li to istina, možete prosuditi sami ako posjedujete jedan hibridni automobil.


Zanimljivost o električnim automobilima:

Tesla Model 3 postao je najprodavaniji električni automobil svih vremena na svijetu početkom 2020. godine, a u lipnju 2021. godine postao je prvi električni automobil koji je prošao brojku od jedan milijun u globalnoj prodaji. Raniji modeli koji su bili široko prihvaćeni uključuju japanski Mitsubishi i-MiEV i Nissan Leaf.

Članak objavio Luka Petkovic

prometni zakoni

Prometni zakoni: Pet mitova diljem svijeta – jesu li istiniti ili lažni?

Mate Rimac

HVALA, MATE RIMAC! Manifestacija koja je dodatno promovirala Hrvatsku kao elitu svjetske automobilske industrije