in

Prometni zakoni: Pet mitova diljem svijeta – jesu li istiniti ili lažni?

prometni zakoni
Foto: Pixabay

Uistinu postoje čudni zakoni diljem svijeta, među njima i prometni koji pokušavaju što više spriječiti prometne nesreće. Međutim, u medijima se podosta spominju izrazito čudni prometni zakoni za koje se, naposljetku, ispostavi kako nisu istiniti. Za naše smo čitatelje pripremili tekst u kojemu ćemo se dotaknuti neobičnih zakona koji u stvarnosti postoje, a koji ne.

1. Vozači u Kostariki mogu piti za volanom, sve dok nisu pijani – LAŽ

Internet će vam reći kako vozači u ovoj državi u Srednjoj Americi mogu piti alkohol tijekom vožnje, sve dok zapravo nisu pijani. To nije istina, a zakoni o vožnji u alkoholiziranom stanju strogo se provode kao i u Hrvatskoj.

2. Žene ne smiju voziti automobil u Saudijskoj Arabiji – LAŽ

Općenito se tvrdi da žene smiju posjedovati, ali ne smiju i voziti automobil u Saudijskoj Arabiji. Zapravo, iako postoji element društvenog pritiska od strane nekih koji tvrde da to ne treba dopustiti, ne postoji zakon koji to, ustvari, zabranjuje.

3. Vožnja prljavim automobilom u Rusiji je ilegalna – LAŽ

Suprotno uvriježenom mišljenju, u Rusiji nije protuzakonito voziti prljavi automobil. Međutim, prekršaj je voziti s prljavom tablicom, baš kao što je to slučaj u većem dijelu svijeta.

4. Putnici mogu biti kažnjeni u Japanu ako je vozač pijan – ISTINA

Zakoni koji reguliraju vožnju pod utjecajem alkohola u Japanu vrlo su strogi, a putnik u automobilu kojim upravlja pijani vozač čini prekršaj jer mu je dopustio da sjedne za upravljač.

5. U Južnoafričkoj Republici vozači se moraju zaustaviti kako bi životinje prešle cestu – LAŽ

Internet je prepun tekstova koji tvrde da se vozači moraju zaustaviti kako bi dopustili velikim životinjama da pređu cestu u Južnoj Africi te da će biti kažnjeni ako to ne učine. Nismo mogli pronaći tjera li vas zakon da prestanete puštati ih da prođu, zdrav razum nalaže da je to normalna stvar, s obzirom na rizik za vas i vaš automobil ako to ne učinite…

Članak objavio Luka Petkovic

Genesis

Genesis se nada kako će u roku od 15 godina postati „carbon neutral”

električni automobil

Duplo su veće šanse da će vas udariti električni automobil nego konvencionalni