in

Uber vraća samovozeća vozila: ‘Potpuno autonomna vožnja brzo postaje dio svakodnevnog života’

Foto: Proxima Studio / Shutterstock.com

Uber je potpisao višegodišnje partnerstvo s Waymom, tvrtkom za tehnologiju autonomne vožnje u vlasništvu Alphabeta, kako bi počeo nuditi samovozeća vozila vjerojatno ove godine, objavila je tvrtka u utorak. Waymova samovozeća vozila ubrzo će biti dostupna putem aplikacije Uber na širem području Phoenixa.

Suradnja, koja će se javno pokrenuti “kasnije ove godine”, osigurat će određeni broj Waymovih vozila Uberovim službama za prijevoz i dostavu hrane u metropolitanskom području Phoenixa, gdje je Waymo proširio svoje područje usluge početkom svibnja kako bi uključio središte Phoenixa i zračnu luku. Vozači će i dalje moći pozivati Waymo vozila izravno iz aplikacije Waymo One, koja je pokrenuta u Phoenixu u listopadu 2020. i od tada je dodala usluge u San Franciscu i Los Angelesu.

Korisnici Ubera moći će zatražiti vozilo Waymo putem aplikacije Uber ako je ono dostupno, rekli su iz Wayma za TechCrunch.

Već su ranije radili na samovozećim vozilima

Waymo obavlja otprilike 10.000 putovanja svakog tjedna na području Phoenixa i San Francisca, a upravo je dodao Los Angeles na svoje tržište, a namjerava dodati i Austin. Uber opslužuje oko 130 milijuna ljudi mjesečno diljem svijeta, među kojima su i Hrvati. Ova tvrtka stigla je u “Lijepu našu” prije osam godina.

Uber je već ranije radio na projektu samovozećih vozila, te je 2015. pokrenuo vlastiti pothvat autonomnih vozila, imena Uber ATG. Projekt se pokazao preskupim, stvarajući neto gubitak od 303 milijuna dolara tijekom 2020. godine, kao i potencijalni rizik za marku, nakon što je jedno od Uberovih samovozećih vozila ubilo pješaka 2018. godine. Uber je na kraju prodao Uber ATG Aurora Innovationu, start-upu iza kojeg stoje Amazon i Sequoia Capital, za četiri milijarde dolara, plus dodatnih 400 milijuna dolara koje je Uber uložio u Auroru. No, Uber tvrdi da su samovozeća vozila budućnost, a glavni izvršni direktor, Dara Khosrowshahi, rekao je u utorak da “potpuno autonomna vožnja brzo postaje dio svakodnevnog života”.

Članak objavio Luka Petkovic

[VIDEO] Rimac Nevera ima brže ubrzanje od F1 bolida!

Kinezi opet najavljuju: Stižu električni automobili s dometom od 1.000 kilometara!