in

[VIDEO] Rimac Nevera ima brže ubrzanje od F1 bolida!

Foto: quiggyt4 / Shutterstock.com

Od lansiranja 2021. godine, potpuno električni Rimac Nevera pogodio je svijet hiperautomobila poput prave nevere. S impresivnih 1.914 konjskih snaga i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 1,85 sekundu, ovaj prekrasni automobil ne samo da drži rekord u najvećoj brzini električnog vozila, već i nadmašuje svoje kolege s benzinskim pogonom. Sada je Nevera dosegla još jednu prekretnicu – srušila je 23 rekorda performansi u jednom danu, osvajajući titulu “hiperautomobila koji ruši rekorde”. Testovi su provedeni u njemačkom pogonu Automotive Testing Papenburg (ATP), a neovisno su ih potvrdile tvrtke treće strane – Dewesoft i RaceLogic.

Do 400 km/h za malo više od 21 sekunde

Test Rimčeve Nevere radio se po principu “0 – 400 – 0 km/h”. Do izražaja su tako došli pravocrtni performansi hiperautomobila, kombinirajući ubrzanje, aerodinamiku, najveću brzinu i snagu zaustavljanja. Nevera je uspjela ubrzati od 0 km/h do 400 km/h i vratiti se na mjesto za 29,93 sekunde – više od sekunde brže od prethodnog rekordera, Koenigsegg Regere.

U praksi, Nevera je oborila većinu postojećih rekorda ubrzanja. Ubrzao je od 0 do 200 km/h za 4,42 sekunde, nastavio do 300 km/h za 9,22 sekunde i dostigao 400 km/h za 21,31 sekundu. Hiperautomobil je čak nadmašio samog sebe s ubrzanjem od 1,81 sekunde do 100 km/h, što je četiri stotinke brže od njegove službene specifikacije ubrzanja. Da ne spominjemo da je uspio srušiti 23 rekorda u jednom danu, što je rekord sam po sebi.

Iza uspjeha stoji Rimčeva interna tehnologija, koja obuhvaća aerodinamični dizajn Nevere, pogonski sklop, baterijski sustav i softver. Da spomenemo njegove najvažnije specifikacije – EV hrvatske proizvodnje dolazi s baterijom od 120 kWh i koristi četiri elektromotora (po jedan za svaki kotač) koji proizvode impresivnih 1,4 MW snage. Također ima vrhunski regenerativni kočioni sustav u kombinaciji s 390 mm Brembo CCMR karbonsko-keramičkim kočionim diskovima i čeljustima sa šest klipova.

Ponosan sam što mogu reći da automobil koji smo stvorili može ubrzati do 400 km/h i vratiti se na 0 u manje vremena nego što je trebalo McLarenu F1 da ubrza do 350 km/h. I ne samo to, već to može činiti uvijek iznova, rušeći svaki drugi rekord performansi u procesu. Da imate Neveru i pristup stazi, i vi biste to mogli,

stoji u službenom priopćenju Mate Rimca.

Rimac će napraviti samo 150 Nevera, a svaka će koštati vrtoglavih dva milijuna eura…

Članak objavio Luka Petkovic

Ford Kuga

Ford Kuga: Bez značajnije mane

Uber vraća samovozeća vozila: ‘Potpuno autonomna vožnja brzo postaje dio svakodnevnog života’