in

Tko je Mate Rimac i koliko košta njegova Nevera?

Mate Rimac
Foto: Screenshot.com

Mate Rimac je jedan od najistaknutijih suvremenih poduzetnika i inovatora u području automobilske industrije. Rođen 1988. godine u Livnu, u Bosni i Hercegovini, Rimac je svoj put gradio kroz strast prema električnim vozilima i tehnologiji. Postao je prepoznatljiv kao osnivač i direktor Rimac Automobila, tvrtke koja se ističe po proizvodnji visokoperformansnih električnih automobila i tehnoloških inovacija.

Rimac je stekao globalno priznanje zahvaljujući svojoj viziji budućnosti automobilske industrije, fokusirane na ekološki održiva rješenja i vrhunske performanse. Njegova tvrtka Rimac Automobili postala je sinonim za revoluciju u svijetu električnih vozila, a Rimac osobno predstavlja lidera u području elektromobilnosti, kao što i promovira Hrvatsku.

Osim uspjeha u poslovnom svijetu, Mate Rimac je također poznat po svom entuzijazmu prema inovacijama, istraživanju i suradnji s vrhunskim tehnološkim partnerima. Njegov doprinos razvoju električnih automobila nije samo promijenio način na koji gledamo na budućnost prijevoza, već je i postavio standarde u industriji koja se rapidno mijenja.

U ovom tekstu, istražit ćemo život, karijeru i utjecaj Mate Rimca na suvremenu automobilsku industriju.

Rani život

Mate Rimac rođen je 12. veljače 1988. godine u Livnu, Bosna i Hercegovina. Odrastao je u obitelji gdje su se strast prema tehnologiji i automobilima prenosile s generacije na generaciju. Rimčevi roditelji, tehnološki entuzijasti, poticali su njegovu radoznalost i ljubav prema inovacijama od najranijih dana.

Još kao dijete, Mate Rimac pokazivao je iznimno tehničko zanimanje i sklonost prema eksperimentiranju s elektronikom. Njegov poduzetnički duh i želja za istraživanjem doveli su ga do toga da već s 18 godina pokrene vlastiti posao. Prve korake u svijetu poduzetništva napravio je osnivanjem tvrtke Rimac Automobili 2009. godine.

Rimac je svoje poslovne početke doživio s malim proračunom, ali velikom vizijom. Svoj prvi električni automobil konstruirao je u vlastitom garažnom prostoru. Ovaj entuzijazam i predanost eksperimentiranju brzo su ga prepoznali kao talentiranog inovatora u području elektromobilnosti.

Kroz godine rasta i razvoja, Rimac je postao ključna figura u svjetskom automobilskom sektoru. Njegova predanost razvoju električnih vozila i tehnoloških rješenja postala je simbolom transformacije automobilske industrije prema održivijoj budućnosti. Rimčev rani život igra ključnu ulogu u shvaćanju njegove strasti, upornosti te utjecaja koji je ostvario u svijetu automobila.

Mate Rimac
Foto: Screenshot

Rimac Automobili

Rimac Automobili predstavljaju vrhunski inovativnog igrača u svijetu automobilske industrije, a tvrtka je osnovana 2009. godine od strane Mate Rimca. Sjedište tvrtke nalazi se u Svetoj Nedelji, nedaleko Zagreba. Rimac Automobili postali su globalno prepoznatljivi po proizvodnji električnih superautomobila, visokih performansi, kao i po pružanju tehnoloških rješenja drugim automobilskim tvrtkama.

Jedan od najpoznatijih proizvoda Rimac Automobila je superautomobil nazvan “Rimac C_Two.” Ovaj automobil predstavlja vrhunac tehnološke izvrsnosti, s moćnim električnim motorima, naprednim sustavima autonomne vožnje i inovativnim energetskim rješenjima. Rimac C_Two privukao je pažnju automobilskih entuzijasta i stručnjaka diljem svijeta svojom iznimnom brzinom, dugim dosegom i sofisticiranim dizajnom.

Osim proizvodnje vlastitih automobila, Rimac Automobili također su poznati po svojim tehnološkim rješenjima koje nude drugim proizvođačima automobila. Tvrtka surađuje s nekim od najpoznatijih imena u automobilskoj industriji, pružajući napredna rješenja u područjima poput električnih pogonskih sustava, baterijske tehnologije i softverskih aplikacija.

Mate Rimac, kao osnivač tvrtke, postao je ključna figura u globalnom kontekstu elektromobilnosti. Njegova vizija, entuzijazam i posvećenost inovacijama postavili su Rimac Automobile na svjetsku kartu, čime su doprinijeli promjeni percepcije o električnim vozilima i njihovoj budućnosti. Rimac Automobili ostaju predvodnici tehnološke revolucije u automobilskoj industriji, a njihov utjecaj i dalje oblikuje smjer razvoja ovog dinamičnog sektora.

Greyp Bikes

Greyp Bikes je tvrtka koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala, a osnovana je također od strane Mate Rimca. Greyp Bikes se ističe kombinacijom naprednih tehnologija, inovativnog dizajna i visokih performansi u svijetu električnih bicikala.

Najpoznatiji proizvod Greyp Bikesa je Greyp G6, električni bicikl koji se ističe svojom integracijom naprednih tehnoloških značajki. Bicikl je opremljen sa snažnim elektromotorom, naprednim baterijskim sustavom i pametnim sustavom povezivanja. Greyp G6 često privlači pažnju ljubitelja biciklizma i tehnologije svojim inovacijama, uključujući integriranu pametnu tehnologiju, telemetriju i mogućnosti povezivanja s pametnim telefonima.

Osim proizvodnje bicikala, Greyp Bikes također nudi usluge u vezi s e-mobilnošću i sustavima dijeljenja bicikala. Tvrtka nastoji poticati održivu mobilnost i pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova u urbanim sredinama putem svojih električnih bicikala.

Greyp Bikes, kao dio šireg Rimac ekosustava, demonstrira predanost inovacijama i održivosti u području mobilnosti. Njihovi proizvodi odražavaju suvremene trendove prema elektrifikaciji prijevoza te integraciji visokih performansi i tehnološke inteligencije u svakodnevnu mobilnost.

Priznanja

Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila i Greyp Bikes, dobio je niz priznanja i nagrada zbog svojih iznimnih doprinosa u području elektromobilnosti i inovacija. Evo nekoliko od njegovih najznačajnijih priznanja…

1. Forbes 30 Under 30: Mate Rimac bio je uvršten na Forbesov popis “30 Under 30” u Europi u kategoriji “Industrija i izum”.

2. Automotive News Europe Rising Star Award: Rimac je dobio nagradu “Rising Star” od strane Automotive News Europea, priznavši njegovu iznimnu ulogu u transformaciji automobilske industrije.

3. Red Danice Hrvatske: Mate Rimac nagrađen je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za poseban doprinos promicanju gospodarstva.

4. Zlatna medalja za zasluge: Rimac je dobio Zlatnu medalju za zasluge od strane Republike Hrvatske za posebne doprinose razvoju poduzetništva i inovacija.

5. EY Entrepreneur of the Year: Mate Rimac osvojio je nagradu Ernst & Young Entrepreneur of the Year za regiju jugoistočne Europe, priznajući njegovo izvanredno poduzetničko postignuće.

Ova priznanja svjedoče o iznimnom doprinosu Mate Rimca inovacijama, poduzetništvu i elektromobilnosti, te o njegovom ključnom statusu u globalnoj automobilskoj industriji.

Concept_One

Concept_One
Foto: Screenshot RimacAutomobili YT

Rimac Concept_One je električni supersportski automobil proizveden od strane hrvatske tvrtke Rimac Automobili. Ovaj automobil došao je na scenu kao prvi proizvod Rimac Automobila i brzo je postao poznat po svojoj iznimnoj snazi, visokim performansama i tehnološkim inovacijama.

Evo nekih ključnih karakteristika Rimac Concept_One:

1. Električni pogon: Concept_One je potpuno električni automobil s četiri elektromotora, jednog za svaki kotač. Ova konfiguracija pruža izuzetnu kontrolu nad distribucijom snage i omogućava visoke performanse.

2. Snaga i ubrzanje: Concept_One je bio poznat po svojoj impresivnoj snazi. Sa sustavom od 1.224 kilovata (oko 1.650 konjskih snaga), mogao je postići brzinu od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde.

3. Baterijski sustav: Posjedovao je snažan baterijski sustav s kapacitetom od 90 kWh. Ovaj kapacitet baterije pružao je doseg od oko 350 kilometara prema NEDC-u (New European Driving Cycle).

4. Luksuzni dizajn: Concept_One je bio dizajniran kao luksuzni sportski automobil s futurističkim elementima. Visokokvalitetni materijali i pažljiva izrada naglašavali su ekskluzivnost ovog modela.

Concept_One je privukao pažnju kako ljubitelja automobila, tako i stručnjaka u industriji, postavljajući Rimac Automobili na globalnu kartu kao lidera u području elektromobilnosti. Njegov uspjeh pridonio je razvoju drugih projekata i modela koje je Rimac Automobili kasnije predstavio na tržištu.

Rimac Nevera

Rimac Nevera
Foto: Screenshot Automann-TV YT

Rimac Nevera je električni supersportski automobil koji je predstavljen u svibnju 2021. godine. Ovaj automobil dolazi iz Rimac Automobila, hrvatske tvrtke koja se ističe u proizvodnji visokoperformansnih električnih vozila i tehnoloških inovacija.

Evo nekih ključnih karakteristika Rimac Nevera:

1. Performanse: Rimac Nevera je izuzetno snažan automobil s četiri elektromotora koji zajedno proizvode impozantnu snagu. Ukupna snaga iznosi nevjerojatnih 1.914 kilovata (oko 1.914 konjskih snaga), što ga čini jednim od najmoćnijih proizvodnih automobila na svijetu.

2. Ubrzanje: Nevera može postići ubrzanje od 0 do 100 km/h za otprilike 1,85 sekunde, što ga čini jednim od najbržih automobila na svijetu.

3. Baterijski sustav: Ima snažan baterijski sustav kapaciteta 120 kWh, omogućavajući doseg od oko 550 kilometara prema WLTP-u (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure).

4. Tehnološke inovacije: Rimac Nevera opremljen je raznim naprednim tehnološkim rješenjima, uključujući sofisticirane sustave upravljanja i nadzora, autonomnu vožnju te napredne senzore i kamere.

5. Dizajn: Automobil ima atraktivan i aerodinamičan dizajn s agresivnim linijama i pažljivo oblikovanim detaljima. Interijer također kombinira luksuz s futurističkim elementima.

Rimac Nevera je dobio veliku pažnju u automobilskom svijetu zbog svojih impresivnih performansi, inovativne tehnologije i futurističkog dizajna. Ovaj model predstavlja vrhunac Rimčeve tehnološke ekspertize u području električnih vozila i potvrdu njihove pozicije kao lidera u industriji elektromobilnosti. Sam Mate više je puta naglasio koliko je ponosan na Neveru i da ovaj automobil treba biti ponos Hrvatske.

Rimac Automobili i kolaboracije

Rimac Automobili surađuje s nizom priznatih tvrtki u automobilskoj industriji i drugim sektorima. Neki od ključnih partnera i suradnika Rimac Automobila uključuju:

1. Porsche: Porsche je jedan od najpoznatijih partnera Rimac Automobila. U srpnju 2019. godine, Porsche je povećao svoj udio u Rimac Automobilima na 15.5%, što je rezultiralo dubljom suradnjom između dviju tvrtki.

2. Hyundai: Hyundai Motor Group također je postao strateški partner Rimac Automobila. U svibnju 2019. godine, Hyundai je objavio ulaganje u Rimac, stvarajući partnerstvo s ciljem razvoja visokoperformansnih električnih vozila.

3. Koenigsegg: Rimac Automobili su najavili strateško partnerstvo sa švedskom tvrtkom Koenigsegg, još jednim proizvođačem ekskluzivnih sportskih automobila.

4. Aston Martin: Rimac surađuje s Aston Martinom u razvoju električnih tehnologija, a Aston Martin je najavio da će koristiti Rimčeve električne pogonske sustave u nekim od svojih modela.

5. Bugatti: U srpnju 2021. godine, Rimac Automobili najavili su strateško partnerstvo s Bugattijem, prestižnim proizvođačem sportskih automobila, čime su stvorili novu tvrtku pod nazivom Bugatti Rimac.

Ovo su samo neki od partnera i suradnika s kojima je Rimac Automobili surađivao kako bi razvili visokotehnološke električne automobile i komponente. Suradnje s ovim uglednim tvrtkama pridonose globalnom utjecaju Rimac Automobila u području elektromobilnosti. Važno je napomenuti da se partnerstva mogu mijenjati tijekom vremena, pa su najnovije informacije uvijek najbolje provjeriti izravno od tvrtke.

Udjeli u Rimac Automobilima

1. Mate Rimac: Mate Rimac, osnivač tvrtke, zadržava značajan udio u vlasništvu, čime zadržava kontrolu nad tvrtkom.

2. Porsche: Porsche je postao strateški partner Rimac Automobila i ima značajan udio u vlasništvu. U srpnju 2019. godine, Porsche je povećao svoj udio na 15.5%, dok su Rimac i Porsche zadržali zajednički strateški interes.

3. Hyundai: Hyundai Motor Group također je postao strateški partner Rimac Automobila. U svibnju 2019., Hyundai je objavio investiciju u Rimac Automobile, ali točan postotak vlasništva nije bio javno objavljen.

4. Ostali investitori: Osim Porschea i Hyundaija, Rimac Automobili su privukli i druge investitore kroz različite runde financiranja. Ti investitori mogu posjedovati manje udjele u tvrtki.

Mate Rimac i Elon Musk

Mate Rimac i Elon Musk su oba poduzetnika u automobilskoj industriji, ali iz različitih sfera i konteksta. Njihove tvrtke imaju vlastite projekte u području električnih vozila…

Mate Rimac je osnivač i direktor Rimac Automobila, tvrtke iz Hrvatske poznate po proizvodnji električnih supersportskih automobila i tehnoloških rješenja u području elektromobilnosti. Rimac Automobili surađuju s nekim od najvećih imena u automobilskoj industriji, a tvrtka je stekla priznanje zbog svoje stručnosti u razvoju električnih vozila i tehnoloških inovacija.

Elon Musk, s druge strane, osnivač je i izvršni direktor tvrtki Tesla, SpaceX i Neuralink, među ostalima. Tesla je poznata po pionirskoj ulozi u razvoju električnih automobila i baterijskih tehnologija, a Musk je postao globalno prepoznat kao jedan od ključnih lidera u industriji električnih vozila.

Dakle, iako oba poduzetnika djeluju u području električnih vozila, do sada nije bilo izravnih poslovnih veza između Mate Rimca i Elona Muska. Svaki od njih vodi vlastiti pristup razvoju električnih vozila i tehnologija, a njihove tvrtke fokusiraju se na različite segmente tržišta i tehnološke inovacije.


U nastavku ćemo dati odgovore na često postavljena pitanja u vezi Mate Rimca i njegove Nevere…

Kolika radnika zapošljava Mate Rimac?

Točan broj zaposlenika u tvrtki Rimac Automobili može se mijenjati tijekom vremena uslijed rasta tvrtke, novih projekata i različitih poslovnih izazova.

Rimac Automobili su kontinuirano rasli i proširivali svoj tim kako bi odgovorili na povećane zahtjeve u vezi s razvojem električnih vozila i tehnoloških rješenja. Tvrtka je privukla pažnju globalnih partnera, što je vjerojatno rezultiralo povećanjem broja zaposlenika.

Prema posljednjim informacijama, Mate Rimac zapošljava preko 850 radnika.

Koliko košta jedna Rimac Nevera?

Cijena Rimac Nevera, električnog supersportskog automobila proizvedenog od strane Rimac Automobila, može varirati ovisno o specifikacijama, dodatnoj opremi i individualnim zahtjevima kupca. Rimac Nevera je luksuzno vozilo s visokim performansama i sofisticiranom tehnologijom, pa se može očekivati da će cijena biti visoka.

Cijena Rimac Nevera nije bila javno objavljena na službenim stranicama tvrtke Rimac Automobili. Da biste dobili točne i najnovije informacije o cijeni, preporučujem izravni kontakt s Rimac Automobilima ili praćenje njihovih službenih komunikacija i obavijesti. Cijene luksuznih automobila često ovise o raznim faktorima, uključujući individualne specifikacije vozila i dodatnu opremu koju kupac odabere.

Prema određenim saznanjima, cijena jedne Rimac Nevere kreće se od preko dva milijuna eura.

Postoji li netko tko bi potrošio dva milijuna eura na automobil?

Da, postoji skupina ljudi poznata kao ultra-bogati ili milijarderi koji su spremni i sposobni potrošiti velike svote novca na luksuzne automobile. Ovi automobili često predstavljaju kombinaciju visokih performansi, ekskluzivnosti, vrhunske tehnologije i iznimnog dizajna. Ljudi koji se odlučuju na takve kupnje često cijene prestiž, rijetkost, ili su motivirani strašću prema automobilima.

Rimac Nevera, koja je električni supersportski automobil proizveden od strane Rimac Automobila, spada u ovu kategoriju vrhunskih vozila. S obzirom na visoke performanse, sofisticiranu tehnologiju i ekskluzivni karakter vozila, potencijalni kupci su obično ograničeni na onu malu skupinu ljudi koja si može priuštiti takve automobile.

Važno je napomenuti da cijena luksuznih automobila, uključujući Rimac Neveru, može varirati ovisno o individualnim specifikacijama, opcijama dodatne opreme i drugim faktorima. Cijene takvih vozila često se kreću u milijunima eura, a kupci koji su spremni investirati u takve automobile obično cijene visoke standarde izvedbe i ekskluzivnosti.

Koja je razlika između Rimac Nevere i Pininfarina Battiste?

Rimac C_Two (nazvan i Nevera) i Pininfarina Battista su oba vrhunski električni supersportski automobili, no dolaze iz različitih automobilskih kuća i imaju neke ključne razlike u specifikacijama, dizajnu i performansama. Evo nekoliko ključnih razlika između Rimac Nevere (C_Two) i Pininfarina Battiste:

1. Proizvođač: Rimac Nevera proizvodi Rimac Automobili, dok Pininfarina Battista potječe od Automobili Pininfarina, koji je dio Mahindra Group.

2. Performanse: Obje vozila su izuzetno snažna i brza, ali imaju različite specifikacije. Rimac Nevera ima ukupnu snagu od 1.914 kilovata (oko 1.914 konjskih snaga) i može postići brzinu od 0 do 100 km/h za otprilike 1,85 sekunde. Pininfarina Battista također pruža impresivnu snagu, s ukupno 1.397 kilovata (oko 1.900 konjskih snaga) i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za manje od 2 sekunde.

3. Baterijski sustav i doseg: Rimac Nevera ima baterijski sustav kapaciteta 120 kWh i doseg od oko 550 kilometara prema WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure). Pininfarina Battista, s druge strane, ima bateriju kapaciteta 120 kWh i očekuje se doseg od oko 500 kilometara prema WLTP-a.

4. Dizajn: Obje vozila su dizajnirana s naglaskom na estetiku i aerodinamiku, ali imaju različite stilove. Rimac Nevera ima futuristički dizajn s agresivnim linijama i pažljivo oblikovanim detaljima. Pininfarina Battista, koja nosi ime po poznatom talijanskom dizajnerskom studiju Pininfarina, ima elegantan i sofisticiran izgled s klasičnim sportskim elementima.

5. Proizvodnja i dostupnost: Rimac Nevera je prošla kroz proces proizvodnje i dostupna je kupcima, dok Pininfarina Battista također proizvodi ograničen broj jedinica, s planovima za isporuku kupcima.

Obje vozila predstavljaju vrhunske primjere električnih supersportskih automobila i pokazuju tehnološki napredak u području elektromobilnosti. Kupci koji su zainteresirani za takva vozila imaju priliku birati između ovih vrhunskih opcija, uzimajući u obzir njihove individualne preference i potrebe.

Je li Rimac Nevera brža od Bugatti Chirona?

Rimac Nevera i Bugatti Chiron su oba vrhunski supersportski automobili poznati po iznimnim performansama, ali različitih pristupa – Rimac Nevera je električni automobil, dok je Bugatti Chiron sportski automobil s unutarnjim izgaranjem. U pitanju brzine, Rimac Nevera je poznata po impresivnom ubrzanju, dok Bugatti Chiron dominira kada je riječ o vrhunskim brzinama.

Evo usporednih informacija:

1. Rimac Nevera:

– Ubrzanje 0-100 km/h: Otprilike 1,85 sekundi

– Maksimalna brzina: Nije uvijek primarno naglašena, ali se očekuje da je vrlo visoka

2.Bugatti Chiron (osnovni model):

– Ubrzanje 0-100 km/h: Oko 2.5 sekunde

– Maksimalna brzina: Elektronički ograničena na 420 km/h

Bugatti Chiron je do sada bio poznat po vrhunskim brzinama i luksuzu, dok Rimac Nevera naglašava električne performanse i napredne tehnološke značajke. Brzina i ubrzanje često ovise o mnogim čimbenicima, uključujući uvjete na cesti, opremu i tehničke specifikacije vozila.

Važno je napomenuti da su ove brojke općenite i mogu se razlikovati ovisno o različitim izvorima i specifičnostima pojedinih modela. Oba automobila su tehnički impresivna na svoj način, pružajući vozačima jedinstveno iskustvo.

Članak objavio Luka Petkovic

Zbog čega je 2024. ‘godina motornih vozila’? Zbog ovih 8 stvari…

Renault Talisman

Renault Talisman (povijest, prednosti i mane, FAQ)