in

Novi Aston Martin ‘DBX S’ bit će otkriven početkom veljače

Aston Martin
Foto: Screenshot

Aston Martin predstavit će novi SUV 1. veljače, a već tvrdi da će novi automobil biti „najmoćniji luksuzni SUV na svijetu”. Općenito se očekuje da će to biti varijanta DBX-a visokih performansi, vjerojatno koristeći vlastitu V12 snagu razvijenu unutar tvrtke u odnosu na Mercedesov 4,0-litreni V8 motor koji se koristi u standardnoj verziji DBX-a, DB11 i novog Vantagea.

V12 pomaže prilikom borbe s Porscheom i Bentleyjem

Kao što otkrivaju neke snimke, dizajn DBX S bit će znatno agresivniji od originalnog DBX-a. Puno veća maska hladnjaka zauzima središnje mjesto sprijeda. Prednji branik preuređen je oko nove rešetke, s jednim, dubokim otvorom za zrak koji se proteže po širini prednjeg kraja i uzdiže se s obje strane glavne rešetke hladnjaka. Povećani otvori za ventilaciju dizajnirani su za hlađenje snažnijeg pogonskog postrojenja nego prije.

Ovo bi mogla biti ili podešena verzija DBX-ovog 4,0-litrenog AMG V8 s dva turbo punjača ili vlastitog 5,2-litrenog V12 marke. Neka izvješća upućuju na to da se nota ispuha DBX S poklapa s notom Aston Martinovih kupea s V12 pogonom, DB11 i DBS Superleggera. Ako se DBX S želi suočiti i nadmašiti super-SUV kao što su Porsche Cayenne Turbo GT od 631 konja i Bentley Bentayga Speeda od 626 konja, V12 bi pružio ogromnu moć za to.

Može li doseći 700 konja?

Aston Martin trenutno nudi V12 izveden iz AMG-a u različitim stanjima, od 600 KS u DB11 do nevjerojatnih 715 KS u DBS-u. Negdje između je DB11 AMR, koji je opremljen verzijom od 630 KS. Međutim, 4,0-litreni V8 od 542 KS standardnog DBX-a također se može rastegnuti za ukupnu izlaznu snagu koja premašuje ovu, što pokazuje jedinica s ravnim pogonom ugrađenom u Mercedes AMG-GT Black Series, koji proizvodi 720 konja. Instalacija moćnijeg V8 u DBX zasigurno bi bila jednostavnija i jeftinija od pakiranja u V12.

Koliko je snage potrebno da DBX postane najmoćniji „luksuzni“ SUV na svijetu ovisi o Astonovoj percepciji vlastitih suparnika. Automobili kao što je Jeep Grand Cherokee Trackhawk imaju više od 700 konja. No, najmoćniji suparnik etablirane premium marke je Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid, koji ima plug-in hibridni pogon koji razvija 671 konjsku snagu.

Članak objavio Luka Petkovic

Prost

Prost odlazi sa svoje pozicije u Alpineu, moguć dolazak donedavnog šefa Aston Martina

Pontiac

Priča zvana Pontiac: U 70-ima i 80-ima među najprodavanijima, danas samo uspomena