in

BMW 8: Old-school, ali prati trendove

BMW 8
Foto: Screenshot

BMW 8 zanimljiv je spoj zanosnog, privlačnog stila, neskrivenog luksuza i sportskih obećanja. Radi se o paketu koji se uklapa negdje između ekstremne profinjenosti Mercedes S-klase Coupea i sportskih uzbuđenja vožnje AMG GT-a. Nije toliko profinjen kao prvi, niti oštar kao drugi, ali je svestran, impresivan stroj.

Bilo je nekih kritika na račun stila, koji iz nekih kutova izgleda nedovoljno dobro, ali nema sumnje da je unutrašnjost lijepo dovršena i impresivno opremljena, s najnovijom verzijom BMW-ovog infotainment sustava iDrive. U M850i postoji pogon 4×4 s snažnim dizelašem i razorno brzim V8 benzincem, dok veliki prtljažnik čini coupe istinski praktičnim grand tourerom, ako prihvatite da su zatvorena stražnja sjedala samo za povremenu upotrebu. Inače, varijanta Gran Coupe s četvero vrata učinkovito rješava sve probleme smještaja.

BMW 8 nudi se kao coupe s dvoja vrata, verzija Gran Coupea s četvero vrata s produženim međuosovinskim razmakom i kabriolet koji se nalazi na vrhu hijerarhije u tvrtki, ali ne sadrži hibridnu tehnologiju koja je svjesna okoliša. Umjesto toga, stroj koji je zamijenio „šesticu“ oslanja se na pristup old-school automobila, sa snažnim benzinskim i dizelskim motorima koji nude ekstravagantne količine snage i okretnog momenta.

Dostupne su tri verzije svakog oblika karoserije: 840i sDrive s 335 konja, 3,0-litreni dizel 840d xDrive od 316 konja i M850i xDrive, s 4,4-litrenim twin-turbo motorom koji nudi znatno više od 500 konja. Za one koji žele povećati performanse tu su modeli M Competition sa 616 konja koji se opet nude u Coupeu, Gran Coupeu ili Cabrio obliku. Nakon što odaberete oblik karoserije i motor, BMW čini život relativno jednostavnim jer nema opcija opreme osim onih koje nameće vaš izbor motora. Modeli 840i i 840d dolaze samo u M Sport ruhu, dok su verzije M850i zapravo model za sebe.

Naravno, razine opreme raskošne su čak i na M Sport automobilima, ali BMW će vas pokušati dodatno pridobiti u niz skupih dodatnih paketa. To uključuje Visibility Pack za nadogradnju laserskih prednjih svjetala, M Sport Pro paket za aluminijske naplatke od 50 cm i vanjske obloge od tamnog kroma, Comfort Plus paket za značajke uključujući grijane naslone za ruke, ventilirana sjedala i električne rolete za prozore te tehnološki paket koji uključuje zvučni sustav Bowers & Wilkins od 1.400 W, puni paket značajki aktivne pomoći vozaču, video snimanje na vozilu i pomoćnik pri parkiranju Plus.

Članak objavio Luka Petkovic

Automobilska tehnologija

Automobilska tehnologija: Od 1886. do danas

Walter Arnold

Priča o prvoj kazni za prekoračenje brzine: Walter Arnold i jurnjava od 13 km/h