in

BMW M5: Legendarni model od sada još snažniji

BMW M5
Foto: Screenshot

Kada dođete u kontakt s BMW-om M5, u društvu ste legende. Odjel „M-for-Motorsport“ ove tvrtke sa sjedištem u Munchenu izrađuje legendarne izvedbe BMW-ove sportske executive limuzine od 1986. godine. Linija je započela modificiranim šestocilindričnim motorom iz BMW-ovog superautomobila M1 ucijepljenim u model 535i i odmah je osvojila pohvale kao najbrži limuzinski automobil u proizvodnji svoga vremena. Postojale su izvedbene verzije BMW M5 sljedećih generacija serije 5 sve do danas, i dok entuzijasti imaju svoje individualne favorite, svaka verzija dodatno je podigla ljestvicu u pogledu performansi i luksuza.

Pogon od oko 600 konja

Najnovija verzija poznata je kao F90, a otkrivena je na sajmu automobila u Frankfurtu u jesen 2017. godine. Britanski trgovci počeli su nuditi novi BMW M5 na prodaju početkom 2018., a isporuke su počele na ljeto. Vozači koji razmišljaju o kupnji jednog takvog pronaći će primamljiv niz M5 rivala koji se bore za svoj novac – linija uključuje Audi RS7, Mercedes-AMG E63 i Porsche Panamera.

Od brojnih istaknutih značajki, tu je novi M5 xDrive pogon na četiri kotača koji doista izdvaja M5 2018 od svojih prethodnika. Za mnoge vlasnike BMW-a, zaštitni znak marke upravljanja pogonom na stražnje kotače cijenjen je s gotovo religioznim žarom, ali najnoviji BMW M5 od 592 KS ima toliko snage da su četiri pogonska kotača jedini način da se izvuče na asfalt. Novi M5 također ima automatski mjenjač za koji se kaže da je robusniji od sustava s dvostrukom spojkom svog prethodnika, ali vrijeme prijenosa je vrlo usporedivo.

Motor najnovijeg automobila razvoj je twin-turbo V8 motora u posljednjem modelu, a u standardnom obliku odgovara izlaznoj snazi koju je imao automobil prethodne generacije u specifikaciji ograničenog izdanja „M5 Competition Pack“. Ipak, možete odrediti sličnu nadogradnju Competitiona na novom M5, koja podiže snagu do velikih 617 konja, a donosi i izmjene ovjesa, različite aluminijske naplatke od 50 cm i neke dodatne značajke.

Ispod sve veće brzine, M5 ima sve atribute visoko specificirane limuzine Serije 5. Standardne specifikacije uključuju tvrdi disk od 20 GB, nadzornu ploču Digital Cockpit, četverozonsku kontrolu klime, 28-centimetarski zaslon osjetljiv na dodir s uslugama BMW Connected Drive i BMW Professional navigaciju, prilagodljiva LED prednja svjetla, prilagodljivi tempomat, potpunu kožnu unutrašnjost i M Sport upravljač.

Članak objavio Luka Petkovic

Opel Omega Lotus

Opel Omega Lotus: Superautomobil kojeg su kriminalci obožavali, a policija pokušala zabraniti

BMW 2002

BMW 2002: Jedna od najvećih sportskih limuzina 60-ih