in

Jim Rowan: Bivši direktor Dysona novi šef Volva

Jim Rowan
Foto: Screenshot / Montaža: vozim.hr

Izvršni direktor i predsjednik Volva, Hakan Samuelsson, povući će se sa svoje uloge u ožujku nakon gotovo deset godina, a zamijenit će ga bivši izvršni direktor Dyson grupe, Jim Rowan. Samuelsson je predsjednik i izvršni direktor Volvo Carsa od listopada 2012., a prethodno je dvije godine bio u upravi tvrtke, a prije toga i predsjednik te izvršni direktor sada ugašenog proizvođača gospodarskih vozila, MAN SE.

Samuelssonov ugovor istječe ove godine, a Volvo je rekao da je njegov nasljednik odabran nakon „temeljitog i marljivog procesa traženja kako bi se osiguralo kontinuirano snažno vodstvo Volvo Cars s izvršnim direktorom koji ima jaku pozadinu u softveru i digitalnoj transformaciji“. Kada Rowan preuzme „dirigentsku palicu“ 21. ožujka 2022., Samuelsson će napustiti Volvov upravni odbor, ali nastavit će biti predsjednik Polestara dok se priprema za uvrštenje na listu Nasdaqa kasnije ove godine. Još nije komentirao bilo kakve buduće planove.

Samuelsson je komentirao Rowanovo imenovanje:

Drago mi je što mogu pozdraviti Jima u njegovoj novoj ulozi za nastavak velikog putovanja na kojem je Volvo Cars. Također bih želio zahvaliti svim zaposlenicima Volvo Carsa za nevjerojatan napredak koji smo zajedno postigli u proteklih deset godina. Ne samo da je Volvo postao jedan od najbrže rastućih i najpouzdanijih premium automobilskih marki, već uvijek inovativno ide prema još većem napretku. Želim vam sve najbolje u uzbudljivim godinama koje dolaze.

Novi izvršni direktor Jim Rowan trenutno je šef tvrtke Ember Technologies, proizvođača kuhinjskog posuđa za kontrolu topline. Prije toga, tri je godine bio izvršni direktor tehnološkog diva Dysona, točnije tijekom razdoblja u kojem je tvrtka razvijala električni automobil po narudžbi koji u konačnici nikada nije stigao na tržište jer se smatralo da nije komercijalno održiv. Prije nego što je počeo u Dysonu 2012. godine, bio je glavni operativni direktor Blackberryja.

U Volvo stiže dok se tvrtka priprema za lansiranje značajnog potpuno električnog nasljednika svog najvećeg modela, XC90, u 2022. godini, nakon nedavnog dolaska potpuno električnih kompaktnih SUV-ova XC40 Recharge i C40 Recharge. Tvrtka je također ušla u zajednički pothvat s tehnološkim startupom Northvolt za proizvodnju vlastitih EV baterija u Švedskoj. Obećala je dramatično pojačati napore održivosti u cijeloj proizvodnji i operacijama u lancu opskrbe i nedavno je prijavila rast od dvije milijarde funti u prvih devet mjeseci 2021. godine.

Drago mi je što sam se pridružio Volvo Carsu u tako uzbudljivom trenutku za tvrtku i u takvom transformacijskom vremenu za industriju i potrošače,

rekao je Rowan.

Članak objavio Luka Petkovic

E. L. Cord

E. L. Cord – Automobili mu donijeli novac, kriza bogatstvo, a politika slavu

Automobilska tehnologija

Automobilska tehnologija: Od 1886. do danas