in

Novi problemi s kašnjenjem: Objavljuje li Elon Musk istinu?

Elon Musk
Foto: Screenshot

Pitate se zašto niste čuli mnogo o Teslinoj drugoj generaciji Roadster sportskih automobila? Ispostavilo se da je to zato što je Roadsterov proizvodni debi još jednom pomaknut, i to na 2023. godinu. Za razliku od drugih kašnjenja električnih super-automobila, čini se da ovo nema mnogo veze s Teslinom „spretnošću” za odgođena lansiranja novih vozila. Izvršni direktor Elon Musk na Twitteru je napisao da je ova godina posebna zbog neobične politike opskrbnog lanca koja bi mogla prouzročiti, kako on tvrdi, „da proizvedu 17 novih proizvoda, ali da se nijedan ne isporuči”. To, navodno, stoji iza trenutnog neuspjeha Roadstera.

Sada bismo trebali istaknuti da, s potpuno demontiranim Teslinim odjelom za odnose s javnošću, ne možemo jasno potvrditi stoje li problemi s lancem opskrbe, kako Elon Musk kaže zaista iza kašnjenja Roadstera. Možda iza toga stoji nešto drugo. Tko zna? Međutim, postoji sve više izgovora slične vrste. Pogledajte samo Fordove probleme o izgradnji Broncosa i F-150, ili Ramovu nedavno (privremenu) odgodu isporuke 1.500 kamiona. Svi proizvođači automobila suočavaju se s problemima lansiranja novih proizvoda, a kamoli da zadrže svjetla u tvornicama koje grade postojeća vozila.

Zapamtite, u Tesli naporno rade u dovršavanju projekta preuzimanja Cybertrucka, a tek je lansirana izvedbena limuzina Model S Plaid. Ukratko, u tvrtki su zauzeti, a Roadster je vjerojatno niži prioritet od, recimo, Cybertrucka, koji će na tržište izaći s hrpom konkurencije kada debitira 2022. godine (i to će vjerojatno kasniti). Za sada, ako ste željno iščekivali dolazak novog modela legendarnog Roadstera, nastavite čekati.


Ukratko o Tesli:

Osnovali su je u srpnju 2003. Martin Eberhard i Marc Tarpenning kao Tesla Motors, a ime tvrtke odaje počast izumitelju i inženjeru elektrotehnike Nikoli Tesli. U veljači 2004., putem ulaganja od 6,5 milijuna američkih dolara, suosnivač X.com-a, Elon Musk postao je najveći dioničar tvrtke i njezin predsjednik. Postao je izvršni direktor 2008. godine. Prema Musku, svrha Tesle je pomoći ubrzanju prijelaza na održivi transport i energiju, dobivenu električnim vozilima i solarnom energijom. Tesla je započela proizvodnju svog prvog modela automobila, Roadstera, 2009. godine. Slijedili su Tesla Model S limuzina 2012., Tesla Model X SUV 2015., Tesla Model 3 limuzina 2017. godine i Tesla Model Y crossover 2020. godine. Tesla Model 3 je najprodavaniji plug-in električni automobil svih vremena u svijetu, a u lipnju 2021. postao je prvi električni automobil koji je prodan u milijun primjeraka na globalnoj razini. Teslina globalna prodaja vozila iznosila je 499.550 jedinica u 2020., što je povećanje od 35,8% u odnosu na prethodnu godinu.

Članak objavio Luka Petkovic

Hyundai i30

Hyundai i30: Racionalna alternativa Opel Astri

život na cestama

Nije lagan život na cestama: Pogiba više pješaka nego biciklista i motociklista zajedno