Pretraži
Porsche Taycan vs. Tesla Model S : ultimativna električna sportska limuzina može biti samo jedna. Izgleda da Porsche to ipak nije

Porsche Taycan vs. Tesla Model S : ultimativna električna sportska limuzina može biti samo jedna. Izgleda da Porsche to ipak nije

Objavljeno: 08/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Porsche / Tesla

Porsche Taycan vs. Tesla Model S : Tesla Model S je postala zlatni standard za električne sportske limuzine sa dobrom dozom luksuza. Vjerovali ili ne, ovaj američki automobil se proizvodi još od 2012. godine. U to vrijeme su renomirane marke automobila praktički nijekale potrebu za proizvodnjom vlastitog odgovora na Tesline električne provokacije.

Nekoliko godina kasnije, stvari su se promijenile u smislu da se sada mnogi, da ne kažemo svi, potajno ugledaju u Teslu kada žele napraviti respektabilan električni automobil. Da paradoks bude veći, ključni igrači u svijetu sportskih i poslovnih limuzina, njemačko sveto trojstvo Mercedes, BMW i Audi još uvijek nisu gotovi sa svojim odogovrima na Teslu Model S.Srećom, u priču se uključio Porsche. Kultni proizvođač koji uvijek stremi ka tehnološkoj savršenosti svojih automobila. Za razliku od BMW-a, Mercedesa i Audija, Porsche je u svijetu limuzina sa benzinskim i dizelskim motorima još uvijek novajlija. On je taj koji velikim koracima grabi naprijed pa iako nema tako široku ponudu limuzina, što je razumljivo s obzirom na opću ekskluzivnost Porschea, sa Panamerom je ozbiljno uzdrmao sportske superlimuzine svetog trojstva.


Taycan vs Model S

Taycan vs Model S

Taycan vs Model S


 

Porsche Taycan vs. Tesla Model S

Vratimo li se sada pak na struju, Porscheu nisu glavna konkurencija njegova tri sunarodnjaka nego kalifornijski kauboj balkanskog imena, Tesla. Sraz između svježe predstavljenog Porschea Taycana i Tesle Model S je nešto što je autoindustrija dugo godina priželjkivala i trebala kako Tesla ne bi stajao u poziciji monopola u tom segmentu.

Osnovne brojke koje želimo uspoređivati između svih sportskih automobila neovisno o njihovoj specifičnoj klasi ili vrsti pogona kada su u pitanju Taycan i Model S u svojim najsnažnijim izvedbama, na papiru više manje idu u prilog Tesle. Unatoč dugogodišnjem iskustvu Porschea, Tesla je čini se uspjela izvuči više iz svog automobila.

Međutim, brojke na papiru nisu stvarna i potpuna slika. Dok Tesla nedvojbeno prednjači u eksplozivnoj snazi i pravocrtnom ubrzanju, kontinuirana vožnja u punoj snazi nije Teslina jača strana. Razlog tome su baterije koje se imaju tendenciju pregrijavati pa im padaju performanse.

S druge strane Porsche upravo ističe opetovanu i kontinuiranu sportsku vožnju u svome Taycanu kao ključnu osobinu. Na kraju krajeva nedavno su i postavili na Nordschleifeu za potpuno električni automobil s četvora vrata – vrijeme 7:42. Porsche tehnički ima prednost pred Teslom jer mu se pogonski sustav temelji na 800 V konfiguraciji za razliku od Teslonog 350 V sustava.

Pravi ogled ovih dvaju automobila tek slijedi i bit će ga pravi užitak pratiti jer jasno je da svaki od njih ima svoje jače i slabije strane, a sada napokon imamo pravog konkurenta Teslinom Modelu S, a kada konkurencija raste, mi smo ti koji najviše dobivamo kao kupci i vozači.


Pogledaj galeriju


Porsche Taycan vs. Tesla Model S

Povratak na vrhpointer
Zatvori X