in

[VIDEO] Mate Rimac pokazao unutrašnjost tvornice na Jankomiru: Sve počinje sa švedskim stolom punim voća…

Tko je Mate Rimac i koliko košta njegova Nevera?
Foto: Screenshot Misha Charoudin YT

Hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila, Rimac Grupa, otvorila je svoja vrata tvornice na Jankomiru, vodeći poznatog YouTubera i svoga nekadašnjega radnika, Mishu Charoudina, na “turneju” koja je uključila kantinu punu voća, trake za sklapanje Rimac Nevere i pogled na privatnu zbirku vozila Mate Rimca. Ono što bi moglo biti najzanimljivije u vezi jednosatnog videa, kojeg možete pogledati iznad teksta, je Rimčevo povjerenje u vlastitu tehnologiju. Podijelio je opsežne detalje dizajna istodobno pozivajući druge da pokušaju to učiniti još bolje.

Rimac Automobili osnovani su 2009. godine i od tada razvijaju tehnološki napredne električne hiperautomobile. Njegov prvi EV, Concept_One, predstavljen je 2016. i smatra se jednim od najbržih serijskih vozila na svijetu, iako se ta proizvodna serija sastojala od samo osam jedinica. Rimac se nadovezao s Concept_Two koji je debitirao 2018. i na kraju se razvio u proizvodni oblik, preimenovan u Nevera. Ovaj veći električni hiperautomobil službeno je počeo s proizvodnjom sredinom 2022. nakon godina razvoja i kašnjenja do kojih je došlo tijekom pandemije.

Rimac Grupa trenutno gradi novo sjedište vrijedno 224 milijuna dolara u Svetoj Nedelji u blizini Zagreba, koja će biti dom zajedničkog ulaganja Rimac Bugattija s Porscheom, Rimac Automobilima i ogrankom Rimac Technology. Ovaj ogranak razvija baterije, pretvornike i druge sustave za vozila za sebe i druge proizvođače originalne opreme. Rimac je u međuvremenu podigao privremenu tvornicu u zagrebačkom kvartu Jankomir. Međutim, s više od 700 ljudi koji već rade tamo, čitava situacija i ne čini se baš privremena.

Od banana do baterijskih ćelija

Video je na YouTube postavio Misha Charoudin, a podijeljen je i na Rimčevim društvenim kanalima. Iako cijeli video obilaska prelazi sat vremena, lako je ostati koncentriran ako ste obožavatelj hiperautomobila i(li) Rimčevog impresivnog rasta u tako kratkom razdoblju. Riječ je o pothvatu na koji je osnivač tvrtke prilično ponosan i to i kaže na samom početku videa:

Ovo je tako teško bilo napraviti. Ako želite kopirati ono što mi radimo, provedite tjedan dana ovdje, nije me briga. Ako to možete bolje raditi, izvolite.

Doista hrabre riječi, no ako bacite jedan pogled na specifikacije Rimac Nevere i sve veći broj brzinskih rekorda koje je već postigao na stazi, ne možete poreći da je mladi hrvatski proizvođač automobila u rastu. Gledajući cijeli obilazak tvornice, jasno je da Rimčev brzi uspjeh počinje skroz na početku pogona u njegovoj kantini, gdje svakodnevno isporučuje hrpe svježih proizvoda svom osoblju, i proteže se sve preko razvoja pogonskog sustava do vlastite proizvodnja baterijskih ćelija za EV.

Dobivate uvid u sve to u Charoudinovom videu u kojem mu Rimac otvoreno i samopouzdano govori tijekom cijelog obilaska. Dopustio je kameri ulazak u prostoriju svoje privatne kolekcije vozila, koja uključuje rane poludovršene prototipove hiperautomobila tvrtke.

Članak objavio Luka Petkovic

Ford Puma

Ford Puma: Izgled koji nije privlačan svima

Opel Insignia

Opel Insignia: Jako blizu Škode Superb