in

Skoro 3.000 potpuno novih BMW-a trune na ovoj šoderici još od 2015. godine

skoro
Foto: Screenshot

Da, dobro ste pročitali u naslovu. Radi se o, ni manje, ni više, nego o brojci od skoro 3.000 ostavljenih novih BMW automobila. U jadnom su stanju, a nikad ranije nisu voženi. Osim BMW-a, ondje su i Mini modeli koji ih okružuju. Ostavljeni su napušteni na praznom zemljištu u Vancouveru skoro šest godina i trunu. Oni dovoljno ambiciozni koji misle da se mogu oporaviti i obnoviti ova vozila, bit će tužni kad saznaju da nema nade za bilo kakvu sanaciju.

Zašto? Iz jednostavnog razloga. Zato što je ovih skoro 3.000 automobila bilo izloženo prevelikim količinama stajaće vode, soli i vlage kada su stigli u luku Halifax u Kanadi, u veljači 2015. godine. U to vrijeme Kanadu je zahvatila strašna snježna oluja, prouzročivši znatnu štetu, posebno na ova vozila koja stoje u luci. Dugotrajno izlaganje elementarnim nepogodama vjerojatno je pogoršalo stvari poput električnih sustava vozila, dijelova ovjesa i drugih vitalnih komponenti.

Vlasti su povukle vozila koja su se mogla spasiti, ali BMW ih nije smatrao ekonomski isplativim popraviti. Za bavarsku marku bilo je puno ekonomičnije odmah zamijeniti oštećena vozila. Prekomjerno oštećenje vodom i vlagom može biti teško eliminirati i moglo bi uzrokovati glavobolje za ovu marku da su se bacili na posao popravka.

Oluja koja je oštetila BMW M4, oštetila je još nekoliko lijepih modela, koji su bili vidljivi na brojnim mjestima po društvenim mrežama. Neke kvalitete videa su niska, što otežava određivanje specifičnih modela i opreme, ali možemo uočiti, primjerice, M6 i ono što se čini kao vrlo rijedak model – Alpina B6. Očekujemo da se u moru napuštenih vozila skriva još M automobila, što uključuje popriličnu kolekciju karoserije. Čak 3.000 vozila na praznom zemljištu čekaju da budu uništena, ili će se, u najboljem slučaju, reciklirati čak i ako su neki primjerci zahrđali i ne mogu se spasiti.

Članak objavio Luka Petkovic

Prva automobilska nesreća

130 godina otkad se dogodila prva automobilska nesreća

Toyota

Infotainment sustav nove Toyota Tundre bacit će vas na koljena