in

Kako upaliti auto pomoću klema

Foto: Unsplash/ Daniel

Rijetko koji kvar na automobilu može uznemiriti vozača koliko to čini nemogućnost paljenja auta. Ovo se obično događa ujutro, prilikom dolaska na posao, kad je većina vozača još pospana, a prva kava još uvijek nije ispijena. Iako se ova situacija već sama po sebi čini noćnom morom još je više frustrirajuće kada se to dogodi zimi, u hladnijim i neugodnijim vremenskim uvjetima. 

Većini se vozača barem jednom dogodilo da su okrenuli ključ, čuli samo klik i nisu mogli dalje pokrenuti auto. U tom su trenutku posegnuli za kablovima koji omogućuju pokretanje automobila. Ako se vama još nije dogodilo da morate upaliti automobil pomoću kablova, u nastavku teksta možete pročitati kako to napraviti i koji su drugi načini pokretanja automobila koji ne starta.

Ovo se vrlo često događa kod starijih automobila pa bi kablovi za paljenje na struju trebali biti nešto što uvijek vozite u prtljažniku, uz ostalu obaveznu opremu koju uvijek vozite sa sobom. 

Paljenje auta na kleme

Kleme su u ovakvim situacijama jako velika pomoć. Za mnoge je vozače ovaj proces vrlo jednostavan, ali ipak ne treba zanemariti neke potencijalne opasnosti i probleme koji se mogu pojaviti tijekom paljenja na kleme, a to su najčešće iskrenje i strujni udar. 

Paljenje auta na kleme zahtijeva vozilo s ispravnim akumulatorom koji će služiti kao pokretač vašeg. Kako taj postupak izgleda?

  • Postavite drugi auto ispred svojega, gotovo „licem u lice“ jer ćete na taj način smanjiti udaljenost i nećete prenategnuti kablove što bi moglo osujetiti vaše napore da pokrenete auto. Ipak, auti se nikako ne smiju dodirivati.
  • Uzmite štipaljke kablova koje ste prethodno malo izravnali proučite kleme. Postoje dvije crne i dvije crvene kleme.  
  • Nakon toga skinite čepove sa svog akumulatora, a kleme prvo postavite na svoj prazni akumulator i to sljedećim redom: jednu crvenu klemu prikopčajte na pozitivan pol akumulatora koji je označen s oznakom + ( prepoznat ćete ga po tome što je veći od minusa) i na isti način drugu crvenu klemu spojite na auto koji ima puni akumulator.
  • Nakon toga uzmite crnu klemu i spojite je na akumulator napunjenog automobila, ali ovaj put na negativan ili – pol. 
  • Posljednju slobodnu klemu, a to je crna klema, potrebno je spojiti na bilo koji metalni dio motora jer se na taj način osigurava uzemljenje. 
  • Ako slučajno dođe do iskrenja kablove nemojte se zabrinuti jer se to vrlo često događa. 
  • Nakon što vaš auto putem klema dobije dovoljno struje za pokretanje ne smijete odmah početi voziti jer postoji velika mogućnost da se akumulator još nije dovoljno napunio. Tada je važno sjediti i držati gas u automobilu.
  • Naposljetku, nakon što je auto upaljen potrebno je skinuti kleme. One se skidaju na način da prvo skinete crni kabel sa svog pa s drugog auta, a nakon toga i crveni istim tim redoslijedom. 

Paljenje automobila na guranje

Ako pri ruci nemate kleme svoj auto možete pokušati upaliti na guranje. Ako auto ima automatski mjenjač tada ga nije moguće upaliti na taj način.

Također je dobro znati ima li automobil zupčasti remen ili lanac jer automobili sa zupčastim remenom bi se mogli oštetiti. Na ovaj se način automobil može najlakše pokrenuti ako ste na nizbrdici, a ako ste na ravnom trebat ćete nekoga tko vas može pogurati. 

Kako pokrenuti auto na guranje? Stavite mjenjač u drugu brzinu i pritisnite kvačilo jer na taj način omogućujete autu kretanje iako on nije upaljen. Nakon što ste dovoljno ubrzali automobil morate naglo pustiti kvačilo i dodati gas kako bi se automobil napokon pokrenuo.

Nakon toga obavezno posjetite automehaničara kako bi utvrdili u čemu je problem s akumulatorom. 

Članak objavio Matea

hoverboard

Je li prema zakonu hoverboard motorno vozilo?

otmica Fangija

Otmica Fangija: Dan kada je oteta prva ‘superzvijezda’ Formule 1