in

Legendarna jurilica ili ultimativni seljo tuning: BMW E36

BMW E36
Foto: Screenshot

Postoji li automobil koji se lakše povezuje sa stereotipom mladog ambicioznog vozača koji je tek izašao na ulice od BMW E36? Ne, i to je apsolutna činjenica. No dobro, u tu kategoriju još možemo možda svrstati i Audi A4. I VW Golf GTI, možda. I to je to.

U svakom slučaju, ovdje smo da odamo počast BMW E36 – trećoj generaciji Serije 3 i vjerojatno najnametljivijem od svih njih. Rođen 1990. godine i napravljen za desetljeće koje je uslijedilo, doslovno i figurativno, serija 3 ubrzo je postala gromobran za sve pokretne tipove. Pravi statusni simbol tijekom jednog od najmaterijalističkijih razdoblja u povijesti.

Nije teško razumjeti zašto. Ne samo da je BMW E36 oličenje nenaglašene uglađenosti, sa svojim intenzivnim pogledom, savršenim stavom i urednim proporcijama, već je i izvrstan za vožnju, s mnoštvom osjećaja upravljanja, spretno procijenjenom ravnotežom između vožnje i upravljivosti i svojevrsnom ravnotežom šasije većina drugih limuzina i hatchbackova tog doba može samo sanjati.

Ne zaboravimo da svoj E36 možete imati u obliku limuzine, karavana, coupea ili kabrioleta, a tu je i kompaktni hatchback. Naravno, nije sve slatko i lagano. Iznutra se E36 ne može pohvaliti istom vrstom kvalitete koju ćete pronaći u, recimo, E39, E34 ili čak E30. No, iako možda neće ispuniti visoke standarde BMW-a, E36 se i dalje osjeća robusnijim od većine njegovih suvremenika.

Zanimljivost o BMW-u

Dugo vremena, legendarni Bob Marley vozio je BMW zato što se volio šaliti da BMW ustvari znači – Bob Marley and the Wailers (ime njegove grupe)

  • “Posjedujem BMW. Ali zato što to znači Bob Marley and the Wailers, a ne zato što trebam skupi automobil.”

Članak objavio Luka Petkovic

Harley-Davidson

S tri nova modela Harley-Davidson korača u budućnost?

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R: Stvoren za reli