in

Novi BMW serije 1 ima prednji pogon

BMW 1
Foto: Screenshot

BMW 1 možda je prešao na pogon na prednje kotače, ali ova promjena nije umanjila njegovu privlačnost – najmanji BMW je i dalje odličan za vožnju. Serija 1 također ima povećani prostor u unutrašnjosti i nudi niz učinkovitih, ali prodornih motora.

Kvaliteta je također napravila korak u pravom smjeru – interijer jedinice sada je u rangu s najnovijom serijom 3 u pogledu rasporeda, izrade i, što je ključno u ovoj klasi, infotainmenta. BMW-ov Live Cockpit Plus sustav sa zaslonom od 26 cm jedan je od najboljih dostupnih i dobro se slaže s A Class MBUX infotainment postavom.

Volkswagen Golf još je uvijek jeftiniji i praktičniji, posebno kada je u pitanju prostor za glavu, ali BMW 1 ima ozbiljno privlačan paket koji je vrlo teško zanemariti.

Sada smo u trećoj generaciji BMW-a serije 1, a vrhunski rival njemačkog brenda za premium hatchbackove kao što su Mercedes A klase i Audi A3 postigao je veliki uspjeh od prve.

Serija 1 bila je nastavak BMW Compacta koji je prvi uspostavio BMW kao igrača u segmentu u kojem se natječe s verzijama hatchbacka s višim specifikacijama kao što su VW Golf, Ford Focus i Mazda 3.

Ipak, postoji jedna velika razlika između najnovije generacije serije 1 i njenih prethodnika, a ona je izazvala konsternaciju u redovima BMW entuzijasta kada je prvi put objavljena.

Njemačka marka izgradila je svoju reputaciju na automobilima s pogonom na stražnje kotače kojima se dobro upravlja, no ova serija 1 prešla je na platformu s pogonom na prednje kotače koja se dijeli s MINI Countrymanom i Clubmanom. UKL2 platforma koja podupire seriju 1 također se nalazi ispod BMW-a X1, X2 i serije 2 Active Tourer, a osim očigledne ekonomije razmjera, to je i prostorno učinkovitiji paket koji je omogućio BMW-u da poboljša smještaj.

Najmodernija serija Mk1 jedinice koju možete kupiti i dalje će biti stara više od deset godina, tako da biste trebali moći nabaviti relativno jeftin primjerak. Postoji izbor između benzinske ili dizelske snage, dok šestocilindrični model 130i nudi 265 KS. Unutarnji prostor nije sjajan, ali kabina i dalje izgleda tipično za BMW, sa solidnom kvalitetom izrade i jednostavnim kontrolama.

Članak objavio Luka Petkovic

bmw tuning

BMW tuning: AC Schnitzer predstavio kompletni tuning paket za BMW M4

Citroen C3

TEST – Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110