in

Volkswagen Passat CC – Komforni kupe

Crni VW Passat CC
Foto: Caddy Man / Shutterstock.com

Volkswagen Passat CC predstavlja elegantnu i dinamičnu interpretaciju klasičnog Passata, donoseći u svijet automobila jedinstvenu kombinaciju luksuza, tehnologije i sportskog dizajna. Lansiran prvi put 2008. godine, CC (što označava “Comfort Coupe”) izdvaja se od standardnog Passat modela svojim naglašenim linijama karoserije, nižim profilom i stilom sličnim coupeu, unatoč tome što ima četiri vrata. Volkswagen je ovim modelom ciljao na tržište kupaca koji žele više od običnog sedana – eleganciju i performanse upakirane u jedno.

Passat CC ne samo da nudi sofisticiran dizajn, već i napredne tehnološke značajke, udobnost i impresivne performanse zahvaljujući širokom spektru dostupnih motora. Ovaj automobil predstavlja savršen spoj funkcionalnosti i luksuza, privlačeći one koji traže vozilo koje ističe njihovu individualnost i želju za jedinstvenošću na cesti.

Povijest VW Passata CC

Volkswagen Passat CC, gdje “CC” stoji za “Comfort Coupe”, predstavio je Volkswagen 2008. godine kao luksuzniju, stiliziraniju alternativu standardnom Passatu. Svojim dolaskom na tržište, Passat CC je predstavio novi koncept u Volkswagenovoj ponudi, nudeći više elegancije i ekskluziviteta u segmentu gdje su dominirali tradicionalni sedani.

Dizajniran s ciljem da privuče kupce koji žele spoj praktičnosti i premium izgleda, Passat CC je odmah privukao pažnju svojim fluidnim linijama, nižim profilom i kupeolikim stražnjim dijelom, iako je zapravo bio četverovratni sedan. S ovim modelom, Volkswagen je testirao vode premium segmenta, nudeći bogatiji set opcija, naprednije tehnologije i bolje performanse u odnosu na standardni Passat.

Kroz godine, Passat CC je doživio nekoliko ažuriranja kako bi ostao konkurentan u brzom svijetu automobilske industrije. To uključuje unapređenja u pogledu motorizacije, sigurnosnih značajki i tehnoloških dodataka, uključujući sustave za pomoć vozaču i napredne infotainment sustave. Unatoč promjenama, temeljne vrijednosti dizajna, luksuza i performansi ostale su nepromijenjene.

Godine 2012., Volkswagen je predstavio redizajnirani Passat CC koji je donio svježe estetske promjene i nove tehnološke značajke, čime je dodatno ojačao svoju poziciju u segmentu. Model je također dobio novi naziv u nekim tržištima, postajući poznat jednostavno kao Volkswagen CC, što je signaliziralo njegovu odvojenost od standardne Passat linije.

Volkswagen CC nastavio je evoluirati sve do uvođenja Volkswagen Arteona 2017. godine, koji je u suštini naslijedio mjesto CC-a kao Volkswagenov premijum coupe-sedan. Iako je Passat CC ukinut, njegov duh živi u Arteonu, koji nastavlja tradiciju kombiniranja elegantnog dizajna s praktičnošću i tehnološkom naprednošću.

Tijekom svojeg postojanja, Volkswagen Passat CC uspješno je zauzeo jedinstveno mjesto u automobilskom svijetu, privlačeći kupce koji traže nešto više od običnog sedana – vozilo koje kombinira stil, udobnost i performanse na jedinstven način.

Vanjski dio Volkswagen Passata CC
Foto: Screenshot High Peak Auto

Passat CC motori

Volkswagen Passat CC bio je dostupan s različitim opcijama motora, pružajući kupcima mogućnost izbora između dizelskih i benzinskih agregata, a kasnije i naprednijih verzija s turbopunjačima. Motori su bili pažljivo odabrani da zadovolje različite potrebe i preferencije vozača, od onih koji cijene efikasnost i ekonomičnost do onih koji traže više performansi i snage.

Benzinski motori

Benzinski motori su se kretali od efikasnijih četverocilindričnih opcija do snažnijih V6 agregata, pružajući širok spektar performansi:

 • 1.4 TSI: Četverocilindrični turbo motor, koji nudi dobar balans između ekonomičnosti i performansi, bio je popularan izbor za one koji su tražili efikasnost uz zadovoljavajuću snagu.
 • 2.0 TSI: Još jedan četverocilindrični turbo motor, ali s većom snagu i boljim performansama, privlačio je vozače koji su željeli više dinamike u vožnji.
 • 3.6 FSI: V6 motor s direktnim ubrizgavanjem goriva nudio je vrhunske performanse i bio je namijenjen onima koji su stavljali naglasak na snagu i brzinu. Ovaj motor je često bio uparen s 4Motion pogonom na sve kotače, nudeći izvanrednu trakciju i stabilnost.

Dizelski motori

Dizelski motori su bili izuzetno popularni u Europi zbog svoje ekonomičnosti i dugotrajnosti, a Volkswagen je ponudio nekoliko opcija za Passat CC:

 • 2.0 TDI: Ovaj četverocilindrični turbo dizel motor bio je dostupan u više verzija različite snage, od 140 do 170 konjskih snaga. Bio je poznat po svojoj efikasnosti, pouzdanosti i solidnim performansama.
 • 1.6 TDI: Manji dizelski motor nudio je najveću ekonomičnost, privlačeći one koji su željeli smanjiti potrošnju goriva i emisije.

Tehnologija i inovacije

Volkswagen je u Passat CC ugradio napredne tehnologije kako bi poboljšao efikasnost, performanse i emisije svojih motora. To uključuje tehnologije kao što su direktno ubrizgavanje goriva, turbopunjači i sustavi za poboljšanje ekonomičnosti poput Start-Stop sistema i regeneracije energije pri kočenju.

Izbor motora u Passat CC odražavao je Volkswagenovu težnju da kombinira užitak u vožnji s praktičnošću i ekonomičnošću, pružajući vozačima širok raspon opcija kako bi mogli odabrati motor koji najbolje odgovara njihovim potrebama i stilu života.

Vožnja

Vožnja Volkswagen Passat CC-a odlikuje se izvanrednom ravnotežom između udobnosti i dinamičnosti, što ga čini posebno privlačnim za vozače koji traže više od svog automobila. Dizajniran s naglaskom na sportsku eleganciju, Passat CC uspijeva pružiti uzbudljivu vožnju bez žrtvovanja udobnosti i praktičnosti koje se očekuju od premium sedana.

Dinamičnost

Passat CC nudi impresivne performanse zahvaljujući pažljivo odabranim motorima i naprednom inženjerstvu. Snažniji benzinski i dizelski motori, posebno oni s turbopunjačima, osiguravaju brzi odziv na gas i sposobnost brzog ubrzanja, što je idealno za vožnju autocestom i dinamično vođenje kroz zavoje. Modeli opremljeni s 3.6 FSI V6 motorom posebno se ističu svojom sposobnošću da pruže uzbuđenje i zadovoljstvo u vožnji, a 4Motion pogon na sve kotače dodatno poboljšava trakciju i stabilnost u različitim uvjetima na cesti.

Udobnost

Uprkos svojoj sposobnosti da pruži sportsku vožnju, Passat CC ne zanemaruje udobnost. Vožnja je uglađena i rafinirana, sa šasijom koja efikasno apsorbira neravnine na cesti, čime se osigurava mirna vožnja čak i na dužim putovanjima. Unutrašnjost vozila dizajnirana je s fokusom na udobnost, nudi prostrane sjedalice, visokokvalitetne materijale i napredne tehnologije za udobnost putnika, uključujući klimatizaciju, infotainment sustav i sustave za pomoć pri vožnji.

Rukovanje

Passat CC ističe se izvrsnim rukovanjem zahvaljujući preciznom upravljačkom sustavu i dobro izbalansiranoj šasiji. Vozači mogu očekivati kontrolu i povjerenje prilikom vožnje, bilo da se radi o gradskim ulicama, autocestama ili vijugavim seoskim putevima. Podesivi sustavi ovjesa, dostupni u nekim verzijama, omogućuju vozačima da prilagode postavke ovjesa prema svojim preferencijama ili uvjetima na cesti, dodatno povećavajući adaptabilnost i užitak u vožnji.

Ukupno gledano, Volkswagen Passat CC uspijeva zadovoljiti širok spektar potreba i želja vozača, od onih koji traže elegantnu, udobnu i praktičnu vožnju do onih koji žude za dinamičnim i uzbudljivim iskustvom vožnje. Njegova sposobnost da pruži oba aspekta čini ga jedinstvenim izborom u svojoj klasi.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Volkswagen Passat CC-a varira ovisno o izboru motora i specifikacijama vozila, ali općenito, model je dizajniran s naglaskom na učinkovitost i ekonomičnost u potrošnji goriva, osobito u svojim dizelskim i manjim benzinskim verzijama. Kroz kombinaciju naprednih motora, aerodinamičnog dizajna i tehnologija usmjerenih na smanjenje potrošnje, Passat CC nudi pristojnu ekonomičnost za vozilo svoje klase i performansi.

Benzinski motori

 • 1.4 TSI motori su poznati po svojoj sposobnosti da pruže dobar omjer snage i efikasnosti, zahvaljujući turbopunjaču koji pomaže u smanjenju potrošnje goriva uz očuvanje performansi. Vozači mogu očekivati relativno nisku potrošnju u gradskim uvjetima i još bolju na otvorenim cestama.
 • 2.0 TSI motori, unatoč većoj snazi, također nude dobru ekonomičnost, pogotovo kad se uparuju s tehnologijom direktnog ubrizgavanja i turbopunjačem.
 • 3.6 FSI V6 motor pruža impresivne performanse ali s većom potrošnjom goriva. Ipak, za vozače koji traže V6 opciju, ovo je prihvatljiv kompromis za dobivene performanse.

Dizelski motori

 • 2.0 TDI motori su posebno cijenjeni zbog svoje izvanredne ekonomičnosti i dosegaju vrlo visoku kilometražu po litri goriva, čineći ih idealnim za duge vožnje i česte putnike.
 • 1.6 TDI nudi najveću ekonomičnost, idealnu za vozače koji prioritet daju uštedi goriva i smanjenju operativnih troškova.

Tehnološke inovacije

Volkswagen je implementirao različite tehnološke inovacije kako bi poboljšao ekonomičnost Passat CC-a, uključujući:

 • Start-Stop sistem koji automatski gasi motor kada vozilo stane (npr., na semaforu) i ponovno ga pokreće kada je potrebno kretanje, smanjujući potrošnju goriva u gradskoj vožnji.
 • Regenerativno kočenje koje pomaže u povratu energije tijekom usporavanja ili kočenja, dodatno poboljšavajući efikasnost.
 • Modovi vožnje koji omogućuju vozaču da prilagodi postavke vozila (kao što su odziv gasa i postavke mjenjača) za optimiziranu potrošnju goriva.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, Volkswagen Passat CC pokazuje se kao vozilo koje može ponuditi zadovoljavajuću ekonomičnost, posebice u svojim ekonomičnijim motorizacijama i kada se koriste tehnologije usmjerene na smanjenje potrošnje. Naravno, stvarna potrošnja goriva uvijek će ovisiti o stilu vožnje, uvjetima na cesti i održavanju vozila.

Potrošnja

Specifična potrošnja goriva za Volkswagen Passat CC varira ovisno o godištu, tipu motora, i koristi li vozilo benzinski, dizelski motor ili je opremljeno s nekom od naprednijih tehnologija poput turbo punjača. Generalno, potrošnja goriva za Passat CC dizajnirana je da bude što učinkovitija unutar kapaciteta svakog pojedinog motora, uzimajući u obzir ravnotežu između performansi i ekonomičnosti. Evo nekih općih smjernica o potrošnji za različite motore koji su dostupni u Passat CC modelima:

Benzinski motori

 • 1.4 TSI: Ovaj motor nudi relativno nisku potrošnju za svoju klasu, s prosječnom potrošnjom koja može varirati od oko 6 do 7 litara na 100 km u kombiniranom ciklusu, ovisno o uvjetima vožnje i načinu upotrebe vozila.
 • 2.0 TSI: S nešto većom snagom, potrošnja ovog motora se obično kreće oko 7 do 8 litara na 100 km u kombiniranom ciklusu, što je također prilično ekonomično za motor ove snage.
 • 3.6 FSI V6: Kao najmoćniji benzinski motor u ponudi, V6 motor može trošiti oko 10 do 12 litara na 100 km, što je očekivano veća potrošnja zbog znatno većih performansi.

Dizelski motori

 • 2.0 TDI: Ovaj popularni dizelski motor može očekivati potrošnju od oko 5 do 6 litara na 100 km u kombiniranom ciklusu, što je izuzetno ekonomično, posebno s obzirom na dobre performanse koje pruža.
 • 1.6 TDI: Kao najučinkovitiji dizelski motor, 1.6 TDI modeli mogu imati potrošnju ispod 5 litara na 100 km, što ih čini izuzetno ekonomičnim izborom za duže putovanje i česte vožnje.

Utjecaj tehnologije na potrošnju

Volkswagen Passat CC koristi niz tehnoloških inovacija kako bi optimizirao potrošnju goriva, uključujući direktno ubrizgavanje goriva, turbopunjače, tehnologiju Start-Stop i regenerativno kočenje. Te tehnologije pomažu u smanjenju potrošnje goriva i emisija CO2, čineći Passat CC ekonomičnijim i ekološki prihvatljivijim izborom.

Važno je napomenuti da stvarna potrošnja goriva može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući stil vožnje, uvjete na cesti, teret u vozilu i održavanje vozila. Uvijek je preporučljivo konzultirati službene specifikacije vozila za najtočnije informacije o potrošnji goriva za specifični model i konfiguraciju.

Passat CC cijena

Cijena Volkswagen Passat CC-a može se znatno razlikovati ovisno o godištu, opremi, stanju vozila i tržištu na kojem se prodaje. Kao što je uobičajeno za većinu vozila, novija godišta s bogatijom opremom i u boljem stanju obično imaju višu cijenu. S obzirom na to da je Passat CC model koji više nije u proizvodnji, sada se primarno prodaje na tržištu rabljenih vozila.

Za rabljene modele Volkswagen Passat CC, cijene se kreću u širokom rasponu:

 • Stariji modeli (2008. – 2010.) obično imaju nižu cijenu, koja može varirati od nekoliko tisuća eura do oko 10.000 eura, ovisno o stanju, kilometraži, opremi i tržištu.
 • Noviji modeli (2011. – 2017.) mogu se prodavati po cijenama od oko 10.000 do 20.000 eura, opet ovisno o specifičnim faktorima kao što su oprema, stanje i kilometraža.

Oprema vozila značajno utječe na cijenu. Modeli s višim razinama opreme, poput onih s naprednim sigurnosnim značajkama, luksuznom unutrašnjošću, većim i snažnijim motorima te s dodacima poput 4Motion pogona na sve kotače, obično imaju višu cijenu.

Također, geografska lokacija može imati veliki utjecaj na cijenu. Na primjer, cijene u zemljama gdje su visoki porezi na motorna vozila mogu biti znatno više u usporedbi s tržištima gdje su ti porezi niži.

Važno je napomenuti da je uvijek preporučljivo provjeriti trenutačno tržište rabljenih vozila i obaviti detaljnu inspekciju vozila prije kupnje kako bi se osigurala pravedna kupoprodajna cijena i dobro stanje vozila. Kupci bi trebali razmotriti i dodatne troškove kao što su porezi, osiguranje, registracija i potencijalne popravke ili održavanje koje može biti potrebno.

Tehnologija

Volkswagen Passat CC iznutra
Foto: Screenshot High Peak Auto

Volkswagen Passat CC isticao se naprednim tehnologijama koje su doprinijele njegovoj popularnosti među kupcima koji traže kombinaciju performansi, udobnosti i sigurnosti. Od inovativnih sigurnosnih značajki do sofisticiranih infotainment sustava, Passat CC nudio je niz tehnoloških poboljšanja koja su ga odvajala od konkurencije. Evo pregleda ključnih tehnologija koje su se mogle naći u različitim modelima Passat CC-a tijekom godina:

Sigurnosne značajke

 • Adaptivni tempomat (ACC): Ova funkcija automatski prilagođava brzinu vozila kako bi se održala sigurna udaljenost od vozila ispred, poboljšavajući udobnost i sigurnost na dugim putovanjima.
 • Sustav za nadzor mrtvoga kuta: Pomaže u detekciji vozila u mrtvom kutu, smanjujući rizik od sudara prilikom promjene traka.
 • Park Assist: Automatski sustav parkiranja koji može upravljati upravljačem dok vozač kontrolira brzinu, olakšavajući parkiranje u uskim prostorima.
 • Lane Assist: Sustav za održavanje vozila unutar vozne trake, upozoravajući vozača i aktivno intervenirajući ako vozilo nenamjerno počne napuštati traku.
 • Front Assist s funkcijom hitnoga kočenja u gradu: Pomaže u smanjenju posljedica ili čak sprječavanju frontalnih sudara upozoravanjem vozača na potencijalne sudare i automatskim aktiviranjem kočnica u hitnim situacijama.

Infotainment i komfortne tehnologije

 • Touchscreen navigacija i infotainment sustav: Sofisticirani sustavi koji su pružali navigaciju, pristup medijima, informacijama o vozilu i više, često sa zaslonom osjetljivim na dodir za jednostavnu upotrebu.
 • Dynaudio® premium zvučni sustav: Za one koji cijene vrhunsku kvalitetu zvuka, neki modeli Passat CC-a nudili su ovaj visokokvalitetni zvučni sustav.
 • Klimatizacija s više zona: Omogućava vozaču i putnicima da neovisno kontroliraju temperaturu svojih zona, povećavajući udobnost za sve u vozilu.
 • Ambijentalno osvjetljenje: Pruža sofisticirani osjećaj unutrašnjosti vozila, s mogućnošću prilagodbe boje i intenziteta svjetla.
 • Masirajuća i ventilirana sjedala: Za dodatnu razinu udobnosti, neki modeli nudili su sjedala s mogućnošću ventilacije i masaže.

Performanse i ekonomičnost

 • 4Motion pogon na sve kotače: Ovaj sustav pruža izvanrednu trakciju i stabilnost, poboljšavajući performanse vozila na skliskim površinama i u zahtjevnim uvjetima vožnje.
 • Start-stop sustav i regeneracija kočione energije: Pomažu u smanjenju potrošnje goriva i emisija CO2, čineći Passat CC ekološki osvještenijim izborom.

Volkswagen Passat CC bio je primjer kako moderna tehnologija može poboljšati iskustvo vožnje, pružajući vozačima i putnicima visoku razinu sigurnosti, udobnosti i zabave.

Konkurenti

Volkswagen Passat CC, sada poznatiji samo kao Volkswagen CC prije nego što je zamijenjen modelom Arteon, bio je jedinstven u svojoj klasi zahvaljujući svojem spoju luksuznih karakteristika, sportskog dizajna i pristupačnosti. Međutim, unatoč svojoj jedinstvenosti, suočavao se s konkurencijom na tržištu srednje velikih premium sedana. Evo nekoliko ključnih konkurenata Volkswagen Passat CC-a iz različitih aspekata, uključujući performanse, luksuz i cijenu:

Audi A4/A5

Audi A4 nudi sličnu razinu rafiniranosti i tehnologije kao Passat CC, dok A5 Sportback pruža coupe-sličan dizajn s četiri vrata koji je direktno konkurentan estetici CC-a. Oba modela dolaze s Quattro pogonom na sve kotače i visokokvalitetnim interijerom.

BMW serije 3/4 Gran Coupe

BMW serije 3 je dugogodišnji konkurent u segmentu luksuznih sedana, nudeći izvanredne performanse vožnje i tehnologiju. Serija 4 Gran Coupe dodaje dodatni sloj stilskog dizajna sličan CC-u, sa svojim sportskim, ali praktičnim tijelom kupea.

Mercedes-Benz C-Klasa

C-Klasa je sinonim za luksuz i tehnologiju u segmentu srednje velikih sedana, pružajući visoku razinu udobnosti, napredne sigurnosne značajke i moćne motore.

Lexus IS

Lexus IS nudi jedinstvenu kombinaciju luksuza, tehnologije i performansi, s jakim naglaskom na kvaliteti i udobnosti. Njegov hibridni model nudi alternativu onima koji traže veću efikasnost uz smanjenje emisija.

Infiniti Q50

Q50 stavlja naglasak na napredne tehnologije i performanse, s jedinstvenim značajkama kao što su njegov sustav upravljanja bez izravne veze i moćni motori. Pruža jaku konkurenciju u pogledu luksuza i inovativnosti.

Ovi modeli predstavljaju samo neke od glavnih konkurenata Volkswagen Passat CC-a, odražavajući raznolikost i konkurentnost u segmentu luksuznih sedana. Svaki od ovih modela ima svoje jedinstvene prednosti i karakteristike koje ih čine privlačnima različitim skupinama kupaca, od onih koji cijene performanse i tehnologiju do onih koji traže luksuz i stil.

Članak objavio Luka Petkovic

Citroen C5

Citroen C5 – Elegancija francuskog stila

Audi e-tron Sportback u podzemnom parkiralištu

Audi e-tron – Prvi potpuno električni SUV iz Audija