in

Citroen C5 – Elegancija francuskog stila

Citroen C5
Foto: Gabriel Nica / Shutterstock.com

Citroën C5 predstavlja ključan model u ponudi francuskog proizvođača automobila Citroën, koji je dio PSA Peugeot Citroën grupacije. Od svog predstavljanja početkom 21. stoljeća, C5 se nametnuo kao važan igrač u segmentu srednje velikih obiteljskih automobila, poznat po svojoj udobnosti, sigurnosti i inovativnim tehnološkim rješenjima. Dizajniran s ciljem zadovoljavanja potreba modernih vozača, C5 kombinira eleganciju francuskog stila s praktičnošću potrebnom za svakodnevnu upotrebu, bilo da je riječ o gradskoj vožnji ili dugim putovanjima.

Tijekom godina, Citroën C5 je evoluirao kroz različite generacije, pri čemu je svaka od njih donosila određena poboljšanja i inovacije, poput hidropneumatskog ovjesa koji je karakterističan za Citroën i pruža iznimnu razinu udobnosti vožnje. Unutrašnjost automobila dizajnirana je s fokusom na udobnost putnika, nudeći prostran interijer i visokokvalitetne materijale.

Uz klasične modele s unutarnjim izgaranjem, novije generacije C5 također su usmjerene na elektrifikaciju, nudeći hibridne verzije koje kombiniraju efikasnost i smanjenu emisiju štetnih plinova. Ovo odražava sve veći fokus automobilske industrije na održivost i potrebu za smanjenjem utjecaja na okoliš.

Citroën C5 nije samo automobil koji nudi udobnost i sigurnost, već je i izraz inovativnosti i francuskog dizajnerskog naslijeđa, čineći ga popularnim izborom među vozačima koji traže automobil koji se ističe kako performansama tako i stilom.

Foto: Screenshot Carbuyer

Povijest

Povijest Citroëna C5 obilježena je inovacijama i evolucijom kroz godine, čineći ga jednim od ključnih modela u ponudi francuskog proizvođača automobila. Prva generacija Citroëna C5 predstavljena je 2001. godine, nudeći modernu tehnologiju i udobnost vožnje koja je bila karakteristična za Citroënove modele. Automobil je bio dostupan u dvije karoserijske verzije: limuzina i karavan, pružajući prostranost i funkcionalnost za potrebe obitelji i poslovnih korisnika.

Prva generacija (2001-2008) bila je poznata po svom hidropneumatskom ovjesu, koji je omogućavao iznimnu razinu udobnosti i prilagodljivosti na različite uvjete vožnje. Interijer je bio opremljen visokokvalitetnim materijalima i naprednim tehnološkim značajkama za to vrijeme.

Druga generacija Citroëna C5 lansirana je 2008. godine, donoseći znatne promjene u dizajnu, tehnologiji i performansama. Dizajn je bio inspiriran novijim estetskim smjernicama marke Citroën, s oštrijim linijama i dinamičnijim izgledom. Tehnološka oprema je također unaprijeđena, uključujući poboljšane sigurnosne značajke i sustave za pomoć vozaču, čime je C5 ostao konkurentan u svojoj klasi.

Uvođenje druge generacije također je obilježilo postupno odustajanje od tradicionalnog hidropneumatskog ovjesa, koji je bio zamijenjen sa sofisticiranijim elektroničkim sustavima ovjesa u nekim verzijama. Unatoč tome, C5 je i dalje bio hvaljen zbog svoje udobnosti vožnje i kvalitete izrade.

Treća generacija Citroëna C5, nazvana C5 Aircross, predstavljena je 2017. godine kao dio Citroënove strategije da se usmjeri na SUV segment, koji je u to vrijeme bio u brzom porastu. C5 Aircross donio je potpuno novi pristup dizajnu, udobnosti i tehnologiji, usredotočujući se na prostor, modularnost i inovativne sustave ovjesa za maksimalnu udobnost vožnje. Također, naglasak je stavljen na elektrifikaciju, s hibridnim verzijama koje su nudile smanjenu potrošnju goriva i emisije CO2.

Kroz svoju povijest, Citroën C5 se razvijao prateći potrebe i očekivanja korisnika, od tradicionalne limuzine do modernog SUV-a, dok je istovremeno zadržavao ključne vrijednosti marke poput inovativnosti, udobnosti i dizajna.

Citroen C5 motori

Citroën C5 je kroz svoje generacije nudio široku paletu motora, prilagođavajući se različitim potrebama vozača i tržišnim trendovima. Ovi Citroen C5 motori obuhvaćali su različite verzije benzinskih i dizelskih agregata, a u novijim generacijama uvedeni su i hibridni pogonski sklopovi. Evo pregleda glavnih tipova motora koji su bili dostupni za Citroën C5:

Prva generacija (2001. – 2008.)

 • Benzinski motori: Ponuda je uključivala četverocilindrične i V6 motore, sa zapreminama koje su varirale od 1.8 do 3.0 litara. Ovi motori su pružali dobar balans između performansi i ekonomičnosti.
 • Dizelski motori: Citroën je za prvu generaciju C5 ponudio nekoliko verzija dizelskih motora s tehnologijom common-rail ubrizgavanja, zapremina od 1.6 do 2.2 litre, koji su bili poznati po svojoj efikasnosti i niskoj potrošnji.

Druga generacija (2008. – 2017.)

 • Benzinski motori: Nastavljena je ponuda četverocilindričnih benzinskih motora, uključujući i turbo verzije za bolje performanse. Motori su imali zapreminu od 1.6 do 3.0 litara, s V6 opcijom dostupnom u ranim fazama generacije.
 • Dizelski motori: Dizelska paleta je proširena s nekoliko visokoefikasnih verzija, uključujući ekonomične 1.6 HDi i snažnije 2.0 HDi i 2.2 HDi motore. Neki modeli su uključivali tehnologiju za smanjenje emisija, poput filtara čestica.

C5 Aircross (od 2017.)

 • Benzinski motori: Uključivali su modernije 1.2 PureTech i 1.6 PureTech turbo benzinske motore, koji su nudili dobar odnos snage i efikasnosti, s manjim emisijama.
 • Dizelski motori: Nastavak na tradiciju s 1.5 BlueHDi i 2.0 BlueHDi motorima, koji su optimizirani za bolju ekonomičnost i smanjenje emisija.
 • Hibridni pogon: C5 Aircross Hybrid je predstavio plug-in hibridni pogonski sklop, kombinirajući benzinski motor s električnim motorom za smanjenu potrošnju goriva i mogućnost vožnje na čisto električni pogon na kraće udaljenosti.

Kroz sve generacije, Citroën C5 je naglasak stavljao na pružanje uravnoteženih performansi, ekonomičnosti i smanjenja utjecaja na okoliš, prilagođavajući se suvremenim standardima i očekivanjima vozača.

Vožnja

Vožnja Citroëna C5 karakterizira se iznimnom udobnošću i sofisticiranošću, što je rezultat dugogodišnjeg inženjerskog rada i posvećenosti marki Citroën u stvaranju vozila koja pružaju glatko i ugodno iskustvo vožnje. Evo ključnih aspekata vožnje koje Citroën C5 nudi:

Udobnost

 • Ovjes: Jedna od najistaknutijih značajki Citroëna C5, posebno u ranijim generacijama, je njegov hidropneumatski ovjes (poznat kao Hydractive), koji automatski prilagođava visinu vozila i tvrdoću ovjesa uvjetima vožnje, osiguravajući izuzetnu razinu udobnosti. Iako su novije generacije prešle na konvencionalnije sustave ovjesa, Citroën je uveo napredne tehnologije poput sistema Progressive Hydraulic Cushions® (Progresivni hidraulični jastuci) u C5 Aircrossu, koji ublažavaju udarce i pružaju “leteći tepih” efekt.
 • Zvučna izolacija: Visoka razina zvučne izolacije smanjuje buku od vjetra, ceste i motora, što doprinosi mirnom i opuštajućem ambijentu unutar kabine.

Dinamika vožnje

 • Motori i prijenos: Citroën C5 nudi izbor različitih motora koji pružaju dobru ravnotežu između performansi i efikasnosti. Prijenos je glatko usklađen s motorima, s opcijama manualnog ili automatskog mjenjača, što omogućava lako upravljanje i odzivnost.
 • Upravljanje i stabilnost: Precizno upravljanje i dobra stabilnost vozila na cesti, uz napredne sustave kontrole trakcije i stabilnosti, pružaju osjećaj sigurnosti i kontrolu nad vozilom, čak i u zahtjevnim uvjetima vožnje.

Sigurnost

 • Sigurnosne značajke: Citroën C5 opremljen je s nizom sigurnosnih značajki, uključujući višestruke zračne jastuke, sustave za pomoć pri kočenju i elektroničke sustave za stabilnost. Napredne tehnologije, poput upozorenja o napuštanju trake, nadzora mrtvog kuta i prepoznavanja prometnih znakova, dodatno povećavaju sigurnost vozača i putnika.

Tehnologija i povezivost

 • Infotainment i sustavi pomoći: Moderni Citroën C5 modeli dolaze s naprednim infotainment sustavima koji nude povezivost s pametnim telefonima, navigaciju, i razne online usluge. Sustavi pomoći vozaču olakšavaju vožnju i parkiranje, čineći svakodnevnu uporabu vozila jednostavnijom i sigurnijom.

Uzimajući u obzir ove karakteristike, Citroën C5 stoji kao automobil koji nudi iznimnu udobnost, sigurnost i zadovoljstvo u vožnji, što ga čini privlačnim izborom za vozače koji traže kvalitetu i komfor u svakodnevnoj vožnji.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Citroëna C5 može se promatrati kroz nekoliko ključnih faktora, uključujući potrošnju goriva, troškove održavanja i trajnost. Citroën je kroz različite generacije modela C5 uložio znatne napore da poboljša sve aspekte ekonomičnosti, kako bi vozilo bilo privlačno i održivo za širok spektar vozača. Evo kako se Citroën C5 ističe u pogledu ekonomičnosti:

Potrošnja goriva

 • Motori s visokom efikasnošću: Citroën C5 nudi motore optimizirane za smanjenu potrošnju goriva, uključujući modernije PureTech benzinske motore i BlueHDi dizelske motore. Ti motori su dizajnirani da pružaju bolje performanse uz nižu potrošnju goriva, što direktno utječe na smanjenje troškova vožnje.
 • Hibridne opcije: S uvođenjem plug-in hibridne verzije C5 Aircrossa, Citroën nudi mogućnost još veće ekonomičnosti, posebno u urbanim uvjetima gdje električni pogon može značajno smanjiti potrošnju goriva.

Troškovi održavanja

 • Kvalitetna izrada i pouzdanost: Citroën se trudi osigurati da njihovi automobili, uključujući C5, budu pouzdani i izdržljivi, što dovodi do potencijalno nižih troškova održavanja. Korištenje kvalitetnih materijala i napredne tehnologije pomaže u smanjenju potrebe za čestim servisiranjem.
 • Dostupnost rezervnih dijelova: Kao dio velike automobilske grupacije, Citroën ima dobru mrežu distribucije dijelova, što može pomoći u održavanju razumnih cijena za zamjenske dijelove i servisiranje.

Trajnost

 • Izdržljivost materijala i konstrukcija: Citroën C5 dizajniran je s naglaskom na trajnost, koristeći robustne materijale i konstrukcijska rješenja koja osiguravaju dugotrajnost vozila. Ovo može značiti manje potrebe za skupim popravcima ili zamjenama dijelova u dužem vremenskom razdoblju.
 • Vrijednost zadržavanja: Iako vrijednost automobila može varirati ovisno o tržištu i stanju vozila, Citroën C5 tendira održati relativno dobru vrijednost zadržavanja zahvaljujući svojoj reputaciji za udobnost, sigurnost i inovativnost.

Ekonomičnost Citroëna C5, kombinirana s njegovom udobnošću, sigurnošću i performansama, čini ga atraktivnim izborom za kupce koji traže kvalitetan, pouzdan i ekonomičan automobil.

Potrošnja

Potrošnja goriva u automobilu Citroën C5 varira ovisno o modelu, motoru, vrsti pogona (npr., prednji pogon, 4×4), kao i načinu vožnje i uvjetima na cesti. Generalno, dizajn i inženjering Citroëna usmjereni su na optimizaciju efikasnosti goriva, nudeći vozačima ekonomičnu potrošnju uz zadržavanje dobrih performansi. Detalji o potrošnji mogu se razlikovati između različitih generacija i verzija Citroëna C5, ali evo općenitog uvida u potrošnju goriva za neke od karakterističnih modela i motora:

Benzinski motori

 • 1.6L PureTech (novije generacije): Ovi moderni turbo benzinski motori nude dobru ravnotežu između snage i efikasnosti, s prosječnom potrošnjom u rasponu od oko 5.5 do 7 litara na 100 km, ovisno o specifičnoj konfiguraciji i uvjetima vožnje.
 • 2.0L i stariji V6 motori: Veći benzinski motori, uključujući V6 verzije dostupne u ranijim generacijama C5, prirodno će imati višu potrošnju, koja se može kretati od oko 8 do preko 10 litara na 100 km u kombiniranoj vožnji.

Dizelski motori

 • 1.6L BlueHDi i 2.0L BlueHDi (novije generacije): Dizelski motori su tradicionalno efikasniji u pogledu potrošnje goriva. Ovi motori mogu imati prosječnu potrošnju od oko 4 do 5.5 litara na 100 km, što ih čini izuzetno ekonomičnima, posebno za duže vožnje.
 • Stariji HDi motori: Iako su stariji HDi dizelski motori također bili dizajnirani za efikasnost, njihova potrošnja može biti nešto viša u usporedbi s najnovijim BlueHDi tehnologijama, obično se krećući u rasponu od 5 do 7 litara na 100 km.

Hibridni modeli

 • C5 Aircross Hybrid: Plug-in hibridna verzija Citroëna C5 Aircross može ponuditi izuzetno nisku potrošnju goriva, s mogućnošću vožnje na čisto električni pogon do određene udaljenosti (npr., do 50 km), što rezultira minimalnom prosječnom potrošnjom goriva u kombiniranom načinu rada (električni + benzinski motor).

Važno je napomenuti da stvarna potrošnja može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući stil vožnje, stanje vozila, teret, te uvjete na cesti i vremenske uvjete. Također, proizvođači često navode idealizirane brojke za potrošnju goriva koje se postižu pod kontroliranim uvjetima testiranja, stoga je korisno provjeriti recenzije i iskustva stvarnih vozača za realističniju sliku potrošnje.

Citroen C5 cijena

Citroën C5 cijena može se značajno razlikovati ovisno o nekoliko faktora, uključujući generaciju modela, godište, konfiguraciju motora, opremu, stanje vozila (novo, rabljeno), te tržište na kojem se prodaje. Noviji modeli, posebno C5 Aircross SUV s naprednijim tehnologijama i hibridnim opcijama, obično imaju višu početnu cijenu u odnosu na starije generacije tradicionalnih limuzina i karavana.

Novi Citroën C5 Aircross

 • Novi modeli: Cijene za novi Citroën C5 Aircross mogu započeti od oko 25.000 EUR za osnovne verzije s benzinskim motorima u nekim europskim zemljama, dok hibridne verzije i modeli s bogatijom opremom mogu doseći cijene od 35.000 EUR i više.
 • Hibridne verzije: Hibridni modeli, zbog svoje napredne tehnologije i bolje ekonomičnosti, obično su skuplji, s početnim cijenama koje mogu premašiti 40.000 EUR, ovisno o opremi i tržištu.

Rabljeni Citroën C5

 • Rabljeni modeli: Cijene za rabljene Citroën C5 vozila variraju ovisno o godištu, pređenoj kilometraži, stanju vozila, i tržištu. Starije generacije C5 (npr., modeli proizvedeni između 2001. i 2017.) mogu se naći po znatno nižim cijenama, ponekad i ispod 5.000 EUR za vozila s većom kilometražom ili starijeg datuma proizvodnje.
 • Specifične verzije: Specijalizirane verzije, kao što su modeli s vrhunskom opremom, snažnijim motorima ili hibridne opcije, obično zadržavaju višu cijenu na tržištu rabljenih vozila.

Faktori koji utječu na cijenu

 • Lokacija: Tržište na kojem se vozilo prodaje može imati veliki utjecaj na cijenu, s obzirom na razlike u porezima, potražnji i općoj ekonomskoj situaciji.
 • Stanje vozila: Detaljni pregled i povijest održavanja mogu značajno utjecati na cijenu rabljenih vozila.
 • Dodatna oprema: Vozila s dodatnom opremom i paketima tehnologija obično imaju višu cijenu.

Za točne i ažurirane informacije o cijenama, preporuča se provjeriti kod lokalnih distributera Citroëna ili na popularnim online platformama za prodaju automobila u vašem području.

Tehnologija

Foto: Screenshot Carbuyer

Citroën C5, kroz svoje različite generacije, kontinuirano je integrirao naprednu tehnologiju kako bi poboljšao udobnost, sigurnost, i performanse vozila. Tehnološke inovacije obuhvaćaju širok spektar sistema, od naprednih asistenata za vozača do sofisticiranih infotainment sustava. Evo nekoliko ključnih tehnoloških karakteristika koje su Citroën C5 i C5 Aircross modeli predstavili:

Sistemi za udobnost vožnje

 • Hidropneumatski ovjes: Tradicionalni hidropneumatski ovjes, koji je bio dostupan u ranijim generacijama C5, pružao je iznimnu razinu udobnosti, automatski prilagođavajući visinu vozila i apsorpciju udaraca ovisno o uvjetima na cesti.
 • Progressive Hydraulic Cushions® (PHC): Ovaj sustav ovjesa, dostupan u C5 Aircross modelu, dodaje dodatne hidraulične jastuke koji apsorbiraju udarce, pružajući glatku vožnju poznatu kao “leteći tepih” efekt.

Sistemi pomoći vozaču i sigurnost

 • Active Safety Brake: Automatsko kočenje u nuždi kako bi se izbjegli sudari ili smanjila njihova ozbiljnost.
 • Lane Departure Warning System: Upozorava vozača ako vozilo nenamjerno napusti voznu traku bez aktiviranja pokazivača smjera.
 • Adaptive Cruise Control: Održava odabrani razmak od vozila ispred, automatski prilagođavajući brzinu vozila.
 • Blind Spot Monitoring: Upozorava vozača na vozila u mrtvom kutu, povećavajući sigurnost prilikom promjene traka.

Infotainment i povezivost

 • Touchscreen displeji: Moderni Citroën C5 modeli opremljeni su velikim touchscreen displejima koji omogućavaju pristup raznim funkcijama, uključujući navigaciju, medijski sadržaj i postavke vozila.
 • Connect Nav: Napredni sustav navigacije s real-time prometnim informacijama i povezivosti s pametnim telefonima, uključujući Apple CarPlay i Android Auto.
 • Citroën Connect Box: Omogućava hitne i asistencijske pozive, pružajući dodatnu sigurnost vozačima u slučaju nezgode ili tehničkih problema.

Hibridna i električna tehnologija

 • Plug-in hibridni pogonski sklop: C5 Aircross Hybrid kombinira benzinski motor s električnim motorom i baterijom koja se može puniti iz vanjskog izvora, pružajući mogućnost vožnje na čisto električni pogon i smanjenu potrošnju goriva.

Konkurenti

Citroën C5, uključujući i njegovu SUV verziju C5 Aircross, suočava se s jakom konkurencijom na tržištu automobila. Konkurenti dolaze iz raznih segmenata, uključujući tradicionalne limuzine, karavane, i sve popularnije SUV modele. Ovdje su neki od ključnih konkurenata Citroëna C5 u različitim kategorijama:

Tradicionalne limuzine i karavani

 • Volkswagen Passat: Jedan od najpopularnijih modela u segmentu srednje velikih automobila, Passat je poznat po svojoj kvaliteti izrade, udobnosti i naprednim tehnološkim značajkama.
 • Ford Mondeo: Iako je njegova proizvodnja u nekim tržištima završila, Mondeo je dugo vremena bio direktan konkurent C5, nudeći dobar omjer cijene i kvalitete, udobnu vožnju, i širok spektar motora.
 • Peugeot 508: Kao dio iste PSA grupacije (sada Stellantis), 508 dijeli neke tehnološke osnove s C5, ali se pozicionira s nešto više naglaska na sportsku vožnju i premium osjećaj.
 • Opel Insignia: Još jedan član Stellantis grupe, Insignia se ističe svojim prostranim interijerom, udobnošću, i solidnim voznim osobinama.

SUV modeli

 • Peugeot 3008/5008: Kao SUV modeli unutar iste korporacije, 3008 i 5008 nude slične motore i tehnologiju kao C5 Aircross, ali s različitim dizajnerskim pristupom i nešto drugačijom pozicioniranosti na tržištu.
 • Nissan Qashqai: Jedan od pionira SUV segmenta u Europi, Qashqai nudi dobru kombinaciju prostranosti, tehnologije, i ekonomičnosti.
 • Škoda Karoq/Kodiaq: Ovi modeli su dio Volkswagen grupe i direktni su konkurenti u SUV segmentu, poznati po svojoj prostranosti, praktičnosti, i vrijednosti za uloženi novac.
 • Toyota RAV4: Kao jedan od najprodavanijih SUV modela globalno, RAV4 nudi pouzdanost, širok izbor hibridnih pogona, i napredne sigurnosne značajke.

Hibridni i električni modeli

 • Toyota RAV4 Hybrid: Direktan konkurent C5 Aircross Hybridu, nudi odlične performanse i ekonomičnost zahvaljujući hibridnom pogonu.
 • Ford Kuga PHEV: Kao plug-in hibrid, Kuga nudi slične ekološke prednosti kao C5 Aircross Hybrid, uz solidne vozačke performanse i tehnologiju.

Konkurencija u ovom segmentu je žestoka, s fokusom na inovacije, udobnost, sigurnost, i ekološku održivost. Citroën se nastoji istaknuti kroz svoj jedinstveni dizajn, udobnost vožnje koju pružaju njihovi sustavi ovjesa, i tehnološke inovacije.

Članak objavio Luka Petkovic

BMW E60 na šumskoj cesti

BMW E60 – Jedinstveni stil Chrisa Banglea

Crni VW Passat CC

Volkswagen Passat CC – Komforni kupe