in

Ford u vlasništvu iste obitelji više od osam desetljeća

Ford
Foto: Screenshot

Postoji stara izreka koja glasi: “Nešto je originalno samo jednom”. Implikacija je da je originalnost prilično posebna. Ford V-8 iz 1937. godine originalan je onoliko koliko možete očekivati za vožnju staru 84 godine. Još je nevjerojatnije da je ovaj Ford u vlasništvu iste obitelji u Kansasu od dana kada je kupljena nova od Fordovog trgovca!

Kamion je kupljen u srpnju 1937., istog mjeseca i godine kada je rođena kći prvobitnog vlasnika, a ona je sadašnja vlasnica. Obitelj je uzgajala pšenicu u Kansasu, a trebao im je i kamion za prijevoz pšenice do gradske tržnice. Tada su kamioni bili alati za poslovnu upotrebu i zamjenu kada se više nisu mogli popraviti. Vlasnica se prisjetila kako je odrasla s kamionom i svojom mamom koja ga je vozila u grad, napunjena pšenicom, što objašnjava drvene krevete.

Također se sjeća pšenične vatre koja je pomalo pržila jednu stranu kamiona i koliko je njezinoj mami bilo teško pronaći zamjenske gume za kamion tijekom Drugog svjetskog rata. Rijetko je pronaći ovako originalan kamion. Pronaći ga još uvijek s izvornom obitelji još je jedinstvenije. Kamion je parkiran u zatvorenom prostoru od 1957. godine, a osim što je nekoliko puta mijenjao skladišna mjesta, nije ugledao svjetlo dana pune 64 godine!


Ukratko o Fordu:

Ford je drugi najveći proizvođač automobila sa sjedištem u SAD-u (iza General Motorsa) i peti po veličini u svijetu (iza Toyote, Volkswagena, Hyundaija i General Motorsa) na temelju proizvodnje vozila iz 2015. godine. Krajem 2010. Ford je bio peti najveći proizvođač automobila u Europi. Tvrtkine dionice postale su javno dostupne još 1956., ali obitelj Ford, kroz posebne dionice klase B, i dalje zadržava 40 posto udjela. Tijekom financijske krize početkom 21. stoljeća, financijski se borio do točke kolapsa što je velikim dijelom spriječio predsjednik George W. Bush objavljujući svoj hitni plan financijskog spašavanja kako bi pomogao Ford Motorsu, kao i Chrysleru LLC i General Motorsu, čime je proizvođaču automobila odmah pristupljeno 13,4 milijarde dolara. Ford Motors se od tada vratio na stare staze. Ford je bio 11. rangirana tvrtka sa sjedištem u Americi na listi Fortune 500 za 2018. godinu, na temelju globalnih prihoda u 2017. od 156,7 milijardi dolara. Godine 2008. Ford je proizveo 5.532 milijuna automobila i zapošljavao je oko 213.000 ljudi u oko 90 tvornica i objekata diljem svijeta.

Članak objavio Luka Petkovic

miris novog automobila

Miris novog automobila: Znate li zašto vaš novi automobil tako miriše?

Smart

Malo ih se previše naguralo u taj Smart…