in

Malo ih se previše naguralo u taj Smart…

Smart
Foto: Pixabay

Zar ne bismo svi htjeli da automobili primaju više putnika? Svima se barem jednom dogodilo da ekipno negdje moraju ići, no premalo je automobila u priči, ili je samo jedan dostupan. Takav problem nemaju navijačice, popularno zvane cheerleadersice u SAD-u. Dvadeset članova navijačke skupine Comets prije pet godina uspjelo se stisnuti u sićušni Smart dugačak samo 2.69 metara i izjednačiti svjetski rekord koji je datirao iz 2011. godine.

Pokušaj je zabilježen u talijanskom showu „Guinnessovi svjetski rekordi” u epizodi pod nazivom „Veliki broj ljudi natrpan u pametni automobil”. „Guinnessovi svjetski rekordi” tjedna je emisija koja prikazuje najupečatljivije, šokantne i zadivljujuće pokušaje rušenja svjetskih rekorda.


Djevojke su uspješno izjednačile rekord koji je Glendale Cheerleading Team iz SAD-a postigao na setu snimanja Guinnessovih rekorda u Staples Centru u Los Angelesu 2011. godine. Djevojke su morale biti visoke barem 1.53 cm te stare 18 godina. Upotrijebljeni automobil morao je biti standardni dvosjed Daimler Benz proizvodnje Smarta. „Guranje” u Smart postalo je popularno 2010. godine kada je 19 djevojaka u Pakistanu ušlo u ovaj autić koji je, inače, napravljen za dvije osobe.

Neki od drugih zanimljivih rekorda koji uključuju automobile su sljedeći:

  • Najdlakaviji automobil: Najdlakaviji automobil prekriven je sa 120 kg prirodne kose. Fiat 500 u vlasništvu je Maria Lucia Mugna i Valentina Stassana (Italija) i vagan je na javnoj vagi u Padula Scalu, u Salernu 15. ožujka 2014.
  • Najstariji automobil: Najstariji funkcionalni automobil je La Marquise, vozilo s četiri kotača i četiri sjedala na parni pogon, proizvedeno od strane De Dion Bouton et Trépardouxa (Francuska) 1884. godine. Tri godine kasnije pobijedio je u prvoj automobilskoj utrci na svijetu, vozeći se stazom od 30,5 km u prosjeku od 42 km/h od Pariza do Neuillyja u Francuskoj. La Marquise je prodan na aukciji za 3.520.000 dolara od strane Gooding & Co (SAD), u Pebble Beachu, Kalifornija, SAD, 19. kolovoza 2007. godine. Automobil se pokreće ugljenom, drvima i papirom i potrebno mu je otprilike 30 minuta da se zagrije. Ima najveću brzinu od 61 km/h.

Članak objavio Luka Petkovic

Ford

Ford u vlasništvu iste obitelji više od osam desetljeća

Prva automobilska nesreća

130 godina otkad se dogodila prva automobilska nesreća