in

Opel Zafira: Pionir u segmentu kompaktnih MPV-ova

Opel Zafira kombi na hrvatskoj autocesti
Foto: supergenijalac / Shutterstock.com

Opel Zafira, poznata i kao Zafira Tourer u novijim verzijama, kompaktni je višenamjenski automobil (MPV) koji je prvi put predstavljen sredinom 1999. godine. Razvijen od strane njemačkog proizvođača automobila Opel, ovaj model je brzo stekao popularnost zahvaljujući svojoj praktičnosti, prostranosti i fleksibilnosti. Zafira je bila pionir u segmentu kompaktnih MPV-ova s inovativnim sistemom sjedala poznatim kao “Flex7”, koji omogućava vozaču da lako prilagodi unutrašnjost vozila za prijevoz više putnika ili veće količine tereta.

Svaka generacija Zafire donijela je različita poboljšanja, kako u pogledu motorizacije, tako i u pogledu sigurnosnih karakteristika i tehnologije u kabini. S vremenom je Zafira prošla kroz nekoliko generacijskih promjena, prilagođavajući se modernim zahtjevima tržišta i potrebama korisnika. Danas, Opel Zafira nastavlja biti popularan izbor za obitelji i sve one koji traže pouzdan, višenamjenski automobil koji nudi dobar omjer cijene i performansi.

Povijest Opel Zafire

Opel Zafira, poznat po svojoj svestranosti i inovativnom dizajnu, marka je automobila koja je obilježila segment kompaktnih višenamjenskih vozila (MPV). Razvoj i evolucija ovog modela pružaju zanimljiv uvid u promjene u automobilskoj industriji te potrebe i preferencije vozača kroz različite generacije.

Prva generacija: Opel Zafira A (1999. – 2005.)

Prva generacija, Zafira A, lansirana je 1999. godine. Bila je bazirana na platformi Opel Astra G i isticala se svojim “Flex7” sistemom sjedala, koji je korisnicima omogućavao veliku fleksibilnost u konfiguraciji sjedala. Ovaj sistem omogućio je da se sedam sjedala rasporedi u nekoliko formacija, što je bilo idealno za obitelji. Zafira A je pokretana različitim opcijama benzinskih i dizelskih motora, a posebno je bila poznata po svojim sportskim OPC verzijama koje su nudile visoke performanse.

Druga generacija: Opel Zafira B (2005. – 2014.)

Nastavljajući graditi na uspjehu svojeg prethodnika, Zafira B je predstavljena 2005. godine s moderniziranim dizajnom i poboljšanim karakteristikama. Nova Zafira je bila veća i udobnija, s još bolje iskorištenim prostorom i modernijim tehnološkim rješenjima. Uvedene su napredne opcije kao što su elektronski kontrolirani amortizeri, panoramski krov i napredni infotainment sistemi. Zafira B je također uključivala opcije za ekološki prihvatljivije motore kako bi zadovoljila strože europske standarde emisije.

Treća generacija: Opel Zafira C (Tourer) (2011. – 2019.)

Treća generacija, poznata kao Zafira Tourer, pokrenuta je 2011. godine i predstavljala je luksuzniji pristup segmentu MPV-a. S još elegantnijim dizajnom i poboljšanim materijalima, Zafira Tourer je nudila iznimnu udobnost i napredne sigurnosne značajke, poput asistencije za održavanje traka i sistem za nadzor mrtvoga kuta. Ova generacija je također vidjela uvođenje novih turbocharged motora koji su nudili bolje performanse uz manju potrošnju goriva.

Crvena Opel Zafira treće generacije izvana
Opel Zafira treće generacije
Foto: Screenshot Carbuyer

Četvrta generacija: Opel Zafira Life (2019. – danas)

Najnovija iteracija, Zafira Life, označava veliku promjenu u strategiji modela, s fokusom na više luksuznih i višenamjenskih karakteristika. Ovaj model je baziran na EMP2 platformi koju dijeli s nekoliko drugih vozila PSA grupe (sada Stellantis) i dolazi u tri različite dužine. Zafira Life nudi opcije kao što su električni pogon, visokotehnološki sigurnosni sistemi i napredne opcije udobnosti koje postavljaju nove standarde za MPV segment.

Opel Zafira motori

Opel Zafira, tijekom svojih generacija, nudila je različite motore koji su se prilagođavali potrebama tržišta i tehnološkim napretcima u industriji. Evo pregleda koji su Opel Zafira motori bili dostupni u različitim generacijama:

Opel Zafira A (1999. – 2005.)

Benzinski motori:

 • 1.6 16V (101 KS) – Osnovni benzinac koji je nudio umjerene performanse.
 • 1.8 16V (125 KS) – Srednji raspon snage, popularan među kupcima koji su tražili dobar balans između performansi i potrošnje.
 • 2.0 16V Turbo (192 KS) – Visokoperformansna opcija koja je bila dostupna u OPC verziji, pružajući sportske performanse.

Dizelski motori:

 • 2.0 DTI (100 KS) – Dizelski motor koji je nudio dobru efikasnost i povoljnu potrošnju goriva.
 • 2.2 DTI (125 KS) – Jači dizelski motor s boljim performansama i dalje dobrom ekonomičnošću.

Opel Zafira B (2005. – 2014.)

Benzinski motori:

 • 1.6 (115 KS) – Standardni benzinac koji je bio popularan u mnogim europskim zemljama.
 • 1.8 (140 KS) – Nudio je nešto bolje performanse uz razumnu potrošnju.
 • 2.2 Direct (150 KS) – Bolje performanse s direktnim ubrizgavanjem.
 • Turbo verzije do 240 KS u OPC modelima, pružajući izvanredne performanse za ljubitelje brzine.

Dizelski motori:

 • 1.9 CDTI – Dostupan u verzijama sa 100 KS, 120 KS i 150 KS; popularan zbog svoje efikasnosti i trajnosti.
 • 2.0 CDTI – Kasnije uveden s još boljim omjerom snage i potrošnje.

Opel Zafira C (Tourer) (2011. – 2019.)

Benzinski motori:

 • 1.4 Turbo (140 KS) – Nudi dobar balans snage i ekonomičnosti, popularan u novijim modelima.
 • 1.6 SIDI Turbo (170-200 KS) – Visokasnaga verzija za one koji traže više od svog MPVa.

Dizelski motori:

 • 2.0 CDTI – Opcije snage od 110 do 170 KS, s boljom efikasnosti i nižom emisijom štetnih plinova.

Opel Zafira Life (2019. – danas)

Motori:

 • Dizelski motori – Nove generacije dizelskih motora koje zadovoljavaju stroge ekološke norme.
 • Električni modeli – Zafira-e Life je uvedena kao potpuno električna verzija, pružajući tihu, efikasnu i ekološki prihvatljivu opciju za moderne obitelji.

Vožnja

Opel Zafira, s obzirom na svoj status kompaktnog višenamjenskog vozila (MPV), pruža poseban naglasak na udobnost vožnje, praktičnost i prilagodljivost. Kroz različite generacije, ovaj model je evoluirao kako bi zadovoljio sve veće zahtjeve vozača i putnika, pa je stoga vožnja u Zafiri obilježena nekoliko ključnih karakteristika:

1. Udobnost

Zafira je poznata po svojoj prostranoj kabini koja može udobno smjestiti do sedam osoba. Sjedala su dizajnirana tako da pružaju dobru potporu tijekom dužih putovanja, a mogućnost konfiguracije sjedala omogućava vozačima i putnicima da prilagode prostor svojim potrebama. Panoramski krov dostupan u nekim modelima dodatno poboljšava doživljaj vožnje, pružajući svijetlu i zračnu atmosferu.

2. Prilagodljivost

Flex7 sustav sjedala jedna je od ključnih značajki Zafire, omogućavajući korisnicima da lako preurede unutrašnjost vozila, prelazeći od maksimalnog broja sjedala do prostranog teretnog prostora. Ova prilagodljivost čini Zafiru izuzetno praktičnim vozilom za obitelji, kao i za one koji često prevoze različite kombinacije putnika i tereta.

3. Vozačka dinamika

Opel Zafira nudi solidne performanse koje su balansirane s dobrom efikasnošću goriva. OPC verzije, dostupne u prvih nekoliko generacija, pružale su izrazito sportske performanse koje su rijetkost u MPV segmentu. Generalno, Zafira pruža glatku vožnju s dobrim upravljanjem i kontrolom, čineći ju sigurnom i pouzdanom opcijom za obiteljska putovanja.

4. Ekološka osviještenost

Posljednje generacije Zafire, posebno Zafira Life, uključuju opcije koje su usmjerene na smanjenje ekološkog otiska, uključujući efikasnije motore i potpuno električne modele. Ovo pokazuje Opelovu posvećenost održivosti i pružanju opcija koje su korisne kako za pojedince tako i za planet.

Ekonomičnost

Ekonomičnost vozila Opel Zafira je jedan od ključnih aspekata koji je doprinio njenoj popularnosti, posebno među obiteljima i onima koji traže vozilo koje je troškovno efikasno u dugoročnom vlasništvu. Ekonomičnost Zafire može se analizirati kroz nekoliko različitih dimenzija:

1. Potrošnja goriva

Opel Zafira je dizajnirana s ciljem optimizacije potrošnje goriva, što je osobito važno za vozila u MPV kategoriji koja se često koriste za duže vožnje i veće obitelji. Ovisno o motoru i generaciji:

 • Benzinski motori: Stariji modeli, kao što su oni u Zafira A i B serijama, imali su prosječnu potrošnju goriva u rasponu od oko 6 do 8 litara na 100 km, ovisno o stilu vožnje i uvjetima na cesti. Noviji modeli, poput onih koji koriste 1.4 Turbo motor, mogu očekivati nešto bolju ekonomičnost zahvaljujući naprednijoj tehnologiji turbo punjača i boljem upravljanju gorivom.
 • Dizelski motori: Tradicionalno su dizelski motori u Zafiri bili popularni zbog svoje ekonomičnosti, s potrošnjom često ispod 6 litara na 100 km. Noviji 2.0 CDTI motori nude još bolju efikasnost, s nekim modelima koji troše manje od 5 litara na 100 km pod optimalnim uvjetima.

2. Troškovi održavanja

Opel Zafira je generalno poznata po pouzdanosti, što doprinosi nižim ukupnim troškovima održavanja. Periodični servisi, kao i zamjena potrošnih dijelova poput kočionih pločica i guma, su u razumnom cenovnom rangu, što je čini privlačnom opcijom za vozače koji žele kontrolirati svoje troškove vožnje.

3. Deprecijacija

Kao i većina vozila, Opel Zafira doživljava određeni nivo deprecijacije od trenutka kupnje. Međutim, zahvaljujući svom statusu kao pouzdano i popularno obiteljsko vozilo, Zafira ima relativno stabilnu tržišnu vrijednost, posebno za dobro održavane modele s niskom kilometražom.

4. Ekološki porezi i poticaji

S obzirom na rastući fokus na ekološku održivost, vlasnici novijih modela Opel Zafira, osobito onih s niskim emisijama CO2 ili električnih modela, mogu biti eligibilni za različite oblike poreznih olakšica i poticaja, što dodatno povećava njihovu ekonomičnost.

5. Versatilnost i prilagodljivost

Visoka razina prilagodljivosti Zafire znači da može poslužiti kao automobil za svakodnevne potrebe, za poslovna putovanja ili kao vozilo za specifične zahtjeve poput transporta većih predmeta, što može smanjiti potrebu za najmom dodatnih vozila.

Potrošnja

Potrošnja goriva u Opel Zafiri varira ovisno o generaciji, tipu motora i vozačkim navikama, ali generalno se smatra da je Zafira relativno ekonomična za svoju klasu višenamjenskih vozila (MPV). Evo detaljnijeg pregleda potrošnje goriva za različite generacije i modele Opel Zafire:

Opel Zafira A (1999. – 2005.)

Benzinski motori:

 • 1.6 16V – Potrošnja u prosjeku iznosi oko 7.5 l/100 km kombinirano.
 • 1.8 16V – Prosječna potrošnja goriva može biti oko 7.8 l/100 km kombinirano.
 • 2.0 16V Turbo (OPC) – Veća potrošnja zbog turbo motora, obično oko 9-10 l/100 km kombinirano.

Dizelski motori:

 • 2.0 DTI – Dizelski modeli su obično ekonomičniji, s potrošnjom oko 6 l/100 km kombinirano.
 • 2.2 DTI – Ovaj motor također ima sličnu potrošnju, oko 6-6.5 l/100 km kombinirano.

Opel Zafira B (2005. – 2014.)

Benzinski motori:

 • 1.6 – Potrošnja ovog modela može biti oko 7.2 l/100 km kombinirano.
 • 1.8 – Očekuje se potrošnja goriva od oko 7.5 l/100 km kombinirano.
 • 2.2 Direct – Prosječna potrošnja iznosi oko 8 l/100 km kombinirano.
 • Turbo verzije (OPC) – Može potrošiti između 9.5 i 10.5 l/100 km kombinirano, ovisno o vožnji.

Dizelski motori:

 • 1.9 CDTI – Varijante ovog motora nude potrošnju od oko 5.5 l/100 km do 6.5 l/100 km kombinirano, ovisno o snazi motora.
 • 2.0 CDTI – Njegova potrošnja se kreće oko 5.2 l/100 km kombinirano, što ga čini vrlo efikasnim.

Opel Zafira C (Tourer) (2011. – 2019.)

Benzinski motori:

 • 1.4 Turbo – Potrošnja goriva je približno 6.5 l/100 km kombinirano.
 • 1.6 SIDI Turbo – Može varirati od 7 l/100 km do 7.5 l/100 km kombinirano.

Dizelski motori:

 • 2.0 CDTI – Ekonomičnost ovog motora može biti izuzetno dobra, s potrošnjom koja se kreće oko 4.5 l/100 km do 5.5 l/100 km kombinirano, ovisno o specifikacijama.

Opel Zafira Life (2019. – danas)

Dizelski motori:

 • Potrošnja modernih dizelskih motora u Zafira Life modelu je vrlo ekonomična, često ispod 6 l/100 km kombinirano.

Električni modeli (Zafira-e Life):

 • Električni modeli nemaju potrošnju goriva, ali efikasnost se može mjeriti kroz potrošnju električne energije. Na primjer, Zafira-e Life ima potrošnju energije oko 27-29 kWh/100 km, što je ekvivalent potrošnji.

Opel Zafira cijena

Opel Zafira cijena varira ovisno o nizu faktora, uključujući godinu proizvodnje, model, opremu, tržište na kojem se prodaje, kao i trenutno stanje vozila za rabljene modele. Evo općeg vodiča po generacijama koji može pomoći u razumijevanju cjenovnih raspona za nove i rabljene Opel Zafire:

Opel Zafira A (1999. – 2005.)

Nova vozila:

 • Kada su bili novi, cijene za Zafira A modele kretale su se otprilike od 15,000 do 25,000 EUR, ovisno o opremi i motoru.

Rabljena vozila:

 • Danas, rabljene Zafire A mogu se naći po cijenama od oko 1,000 do 3,000 EUR, ovisno o stanju, kilometraži, i tržištu.

Opel Zafira B (2005. – 2014.)

Nova vozila:

 • Cijene za nove Zafira B modele kada su izlazili na tržište varirale su između 20,000 i 30,000 EUR, uz visoko opremljene modele koji su mogli doseći i više.

Rabljena vozila:

 • Na tržištu rabljenih automobila, Zafira B modeli obično se prodaju za 2,500 do 7,000 EUR, s cijenom koja se prilagođava na temelju opreme, godine proizvodnje i općeg stanja vozila.

Opel Zafira C (Tourer) (2011. – 2019.)

Nova vozila:

 • Nova Zafira C je bila dostupna u cjenovnom rasponu od oko 25,000 do 35,000 EUR za osnovne modele, a luksuzniji i bolje opremljeni modeli su mogli koštati znatno više.

Rabljena vozila:

 • Rabljeni modeli Zafira C se trenutno mogu naći na tržištu za između 6,000 i 15,000 EUR, što zavisi od broja prijeđenih kilometara, stanja i lokalnog tržišta.

Opel Zafira Life (2019. – danas)

Nova vozila:

 • Zafira Life, najnovija generacija, ima početnu cijenu oko 30,000 EUR za osnovni model, dok bolje opremljeni modeli i električne verzije mogu dostići 50,000 EUR i više.

Rabljena vozila:

 • Budući da je Zafira Life relativno nov model, rabljene verzije obično zadržavaju visoku cijenu blizu novih modela, ovisno o stanju i opremi.

Tehnologija

Unutrašnjost Opel Zafire
Foto: Screenshot Carbuyer

Opel Zafira, kao kompaktni višenamjenski automobil (MPV), prošla je kroz nekoliko generacija inovacija i poboljšanja u tehnologiji. Svaka nova generacija donijela je naprednije tehnološke opcije, kako u pogledu sigurnosti, tako i u pogledu udobnosti i povezivanja. Evo detaljnijeg pregleda tehnoloških karakteristika koje su obilježile različite generacije Opel Zafire:

Opel Zafira A (1999. – 2005.)

Prva generacija Zafire uvela je Flex7 sistem sjedala, inovativni koncept koji je omogućio vozačima da bez alata, brzo i lako transformiraju prostor za sjedenje i teret. Tehnološke značajke bile su prilično osnovne prema današnjim standardima, uključujući:

 • Standardni audio sustav
 • Klima uređaj
 • Električni prozori i ogledala
 • Osnovni sigurnosni paketi s prednjim zračnim jastucima i ABS-om

Opel Zafira B (2005. – 2014.)

Zafira B donijela je poboljšanja u tehnologiji, uključujući bolju sigurnosnu opremu i više opcija za udobnost:

 • Napredniji infotainment sustavi s CD playerom i kasnije opcije za povezivanje s MP3 uređajima
 • Klimatizacijski sustav s automatskom kontrolom temperature
 • Panoramski krov u nekim modelima
 • Poboljšani sigurnosni sustavi, uključujući više zračnih jastuka i ESP (Elektronički stabilizacijski program)

Opel Zafira C (Tourer) (2011. – 2019.)

Treća generacija, Zafira Tourer, predstavila je luksuznije tehnološke inovacije:

 • Intellilink sistemi za infotainment koji su podržavali touchscreen kontrole, Bluetooth povezivanje, i navigacijske sisteme
 • Napredni sigurnosni paketi, uključujući adaptivni tempomat, asistent za održavanje traka, detektor mrtvog kuta, i kamera za vožnju unazad
 • Automatska LED svjetla i sistemi za pomoć pri parkiranju
 • Fleksibilna sjedala s opcijama za masažu u višim specifikacijama

Opel Zafira Life (2019. – danas)

Najnovija generacija, Zafira Life, nudi vrhunsku tehnologiju na polju sigurnosti i povezivanja:

 • Head-up display za prikazivanje informacija na vjetrobranskom staklu
 • Sistemi za pomoć u vožnji kao što su adaptivni tempomat, napredni parkirni asistenti, i elektronički kontrolirani amortizeri
 • Napredni multimedijalni sustavi s velikim touchscreen ekranima, kompatibilnost sa Apple CarPlay i Android Auto
 • Električne verzije (Zafira-e Life) uključuju tehnologiju baterija i upravljanje energijom za optimizaciju doseg i potrošnje

Konkurenti

Opel Zafira se tijekom svojih generacija susrela s raznim konkurentima u segmentu kompaktnih višenamjenskih vozila (MPV). Kako su se potrebe i preferencije potrošača mijenjale, tako su i konkurentski modeli evoluirali, nudeći različite funkcije, tehnologije i dizajne. Evo nekoliko ključnih konkurenata Opel Zafire po generacijama, koji su se isticali u ovom segmentu:

Konkurenti Opel Zafire A (1999. – 2005.)

 1. Volkswagen Touran – Predstavljen nešto kasnije od Zafire, VW Touran je bio izravan konkurent s sličnim konceptom fleksibilnosti i obiteljske orijentacije.
 2. Ford C-Max – Fordov odgovor na potražnju za kompaktnim MPV-ima, C-Max je nudio dobre vozne osobine i funkcionalan dizajn.
 3. Renault Scenic – Jedan od pionira u MPV segmentu, Scenic je kombinirao funkcionalnost s inovativnim tehnološkim dodacima.

Konkurenti Opel Zafire B (2005. – 2014.)

 1. Peugeot 5008 – Lansiran kasnije, Peugeot 5008 bio je direktni konkurent s modernijim dizajnom i tehnologijom.
 2. Citroën C4 Picasso – Citroën je svojim C4 Picasso modelom ponudio jedinstven stil i inovativnu upotrebu prostora.
 3. Mazda5 – Mazda5 se isticala zahvaljujući svojim kliznim stražnjim vratima i agilnim vozilnim osobinama.

Konkurenti Opel Zafire C (Tourer) (2011. – 2019.)

 1. Ford S-Max – S-Max je bio popularan među vozačima koji su tražili više dinamičnosti u vožnji od svog MPV-a.
 2. Volkswagen Sharan – Veći i možda više usmjeren na udobnost, Sharan je bio jak konkurent za obitelji koje traže prostor i komfor.
 3. Renault Grand Scenic – Kao veći brat Renault Scenica, Grand Scenic nudio je dodatni prostor i fleksibilnost, direktno konkurirajući Zafira Toureru.

Konkurenti Opel Zafire Life (2019. – danas)

 1. Toyota Proace Verso – Ovaj model dijeli mnoge tehničke karakteristike s Zafira Life, budući da oba modela koriste istu platformu (Stellantis EMP2).
 2. Peugeot Traveller – Kao blizanac Proace Verso i Zafira Life, Traveller nudi slične opcije i konfiguracije.
 3. Volkswagen Multivan (T6.1) – Multivan nastavlja tradiciju VW-a u segmentu višenamjenskih vozila s većim fokusom na luksuz i tehnologiju.

Članak objavio Luka Petkovic

Srebrni Volkswagen Golf 1 parkiran na zelenoj livadi

Golf 1: Pola stoljeća legendarnog ‘keca’

Subaru Impreza WRC s Monte Carlo Rallyja 1997.

Subaru Impreza: Sinonim WRC-a 90-ih