in

Subaru Impreza: Sinonim WRC-a 90-ih

Subaru Impreza WRC s Monte Carlo Rallyja 1997.
Foto: Philip Lange / Shutterstock.com

Subaru Impreza predstavlja jedan od najprepoznatljivijih modela automobila japanske kompanije Subaru, koji se proizvodi od 1992. godine. Impreza se ističe svojom izdržljivošću, pouzdanošću i odličnim performansama, a posebno je poznata po svojoj simetričnoj pogonskoj tehnologiji na sve kotače i bokser motoru koji joj omogućava nisko težište i bolju ravnotežu.

Kroz godine, Impreza je razvijena u više verzija, od obiteljskih kompaktnih automobila do visokoperformansnih sportskih modela poput WRX i WRX STI. Ovi sportski modeli posebno su popularni među ljubiteljima automobila zbog svoje sposobnosti pružanja uzbuđenja i adrenalina, kako na utrkama tako i u svakodnevnoj vožnji. Impreza je također ostavila značajan trag u svijetu rally utrka, gdje je Subaru s ovim modelom postigao brojne pobjede i priznanja, učvrstivši svoj status kao ikona u motorsportu.

Povijest Subaru Impreze

Subaru Impreza debitirala je na tržištu 1992. godine kao dio Subaruove strategije da proširi svoju ponudu automobila sa srednje velikim kompaktima. Od samog početka, Impreza je bila dizajnirana kako bi pružila izvrsnu ravnotežu između svakodnevne funkcionalnosti i sportskih performansi, što ju je brzo učinilo popularnom među različitim profilima kupaca.

Prva generacija (1992. – 2000.)

Prva generacija Impreze nudila je različite karoserijske oblike, uključujući sedan, coupe i karavan. Bila je poznata po svojoj laganoj šasiji i upotrebi Subaruovog simetričnog pogona na sve kotače, što je bio novitet u klasi automobila dostupnih širokoj publici. Uvođenje modela WRX 1994. godine predstavljalo je prekretnicu, sa svojim turbo punjenim bokser motorom koji je pružao izuzetne performanse.

Druga generacija (2000. – 2007.)

Dolaskom druge generacije, Impreza je dobila znatne izmjene u dizajnu, uključujući mekše linije i veći fokus na sigurnost i komfor. WRX i WRX STI verzije nastavile su nositi zastavu visokih performansi, s još jačim motorima i poboljšanom tehnologijom.

Treća generacija (2007. – 2014.)

Treća generacija donijela je veću promjenu u stilu, s većim i prostranijim karoserijama koje su ciljale na širi tržišni segment. Iako su neki ljubitelji kritizirali ovaj potez kao udaljavanje od sportskih korijena, Subaru je uspio zadržati entuzijaste na svojoj strani zahvaljujući nadograđenim verzijama WRX i posebno WRX STI.

Četvrta generacija (2014. – 2017.)

U četvrtoj generaciji, Impreza se ponovno fokusirala na svoje tehničke karakteristike, s naglaskom na poboljšanju voznih performansi i učinkovitosti. Tehnološka unapređenja, uključujući modernizirane infotainment sustave i napredne sigurnosne značajke, učinila su ovu generaciju Impreze najmodernijom do tada.

Peta generacija (2017. – 2023.)

Peta generacija Subaru Impreze predstavljena je 2017. godine. Značajke uključuju Subaruovu globalnu platformu koja pruža veću čvrstoću šasije i bolju zaštitu putnika, te nastavak poboljšanja u pogonskim sustavima i tehnologiji. WRX i WRX STI modeli su nastavili evoluirati, pružajući ljubiteljima brzinu i snagu koje očekuju od ovih ikoničnih verzija.

Subaru Impreza ostaje ključni igrač u automobilskoj industriji, simbolizirajući spoj pouzdanosti, inovativne tehnologije i sportskog duha koji privlači široki spektar vozača.

Plava Subaru Impreza izvana
Foto: Screenshot TheStraightPipes

Subaru Impreza motori

Subaru Impreza poznata je po upotrebi specifične vrste motora poznatog kao bokser motor, koji je također poznat kao horizontalno suprotstavljeni motor. Ovaj tip motora karakterizira raspored u kojem su cilindri postavljeni horizontalno u dva suprotna reda, što pridonosi nižem težištu vozila i boljoj raspodjeli težine, čime se poboljšava upravljivost i stabilnost.

Bokser motori

1.5L

Rani modeli Subaru Impreze u nekim tržištima koristili su 1.5-litreni SOHC bokser motor koji je pružao temeljne performanse, pogodne za svakodnevnu vožnju.

2.0L

Standardni motor za većinu tržišta bio je 2.0-litreni bokser, dostupan u verzijama s atmosferskim punjenjem i turbo punjenjem. Atmosferski motori su obično imali izlaz snage od oko 150 KS, dok su turbo verzije, poput onih u WRX modelima, proizvodile znatno više snage.

2.5L

2.5-litreni turbo punjeni motor bio je karakterističan za moćnije WRX STI modele. Ovaj motor je u početku proizvodio oko 300 KS, što je Imprezi omogućavalo iznimno konkurentne performanse u svojoj klasi. Ova verzija motora je bila poznata po svojoj snazi i sposobnosti da pruži brzu i odzivnu vožnju.

Hibridni motori

Kasnije generacije Impreze eksperimentirale su i s hibridnim tehnologijama, integrirajući električne motore s tradicionalnim bokser motorima za poboljšanu učinkovitost goriva i smanjenje emisija.

Tehnologija motora

Subaru Imprezza motori također su poznati po upotrebi tehnologija kao što su direktno ubrizgavanje goriva i varijabilno upravljanje ventilima, što dodatno poboljšava učinkovitost i performanse. Uz to, svi Subaru Impreza modeli koriste Subaruov simetrični pogon na sve kotače, koji pruža izvrsnu trakciju i stabilnost u različitim uvjetima vožnje.

Ukratko, motori Subaru Impreze ključan su dio njezine identiteta, pružajući pouzdanost, učinkovitost i, posebno u WRX i STI modelima, izvanredne performanse koje zadovoljavaju kako obične vozače tako i auto-entuzijaste.

Vožnja

Vožnja Subaru Impreze odlikuje se u nekoliko ključnih karakteristika koje pružaju jedinstveno iskustvo, bez obzira na to radi li se o svakodnevnom putovanju ili vožnji na stazi. Evo glavnih aspekata koji utječu na vozačko iskustvo kod Subaru Impreze…

Stabilnost i upravljivost

Zahvaljujući niskom težištu koje pruža bokser motor i napredni simetrični pogon na sve kotače, Impreza nudi izvanrednu stabilnost i upravljivost. Ovo postavljanje motora i pogona omogućava automobilu bolju ravnotežu i smanjuje nagib tijela pri brzim zavojima, što rezultira sigurnijim i kontroliranijim upravljanjem.

Odziv

Subaru Impreza, posebno verzije WRX i WRX STI, poznate su po svojoj brzini i odzivnosti. Turbo punjeni motori omogućavaju brzo ubrzanje i snažan odgovor na gas, što vozačima pruža uzbuđenje i dinamičnost u vožnji. Ova vozila također koriste napredne sustave ovjesa koji pridonose preciznosti upravljanja i odzivnosti na različitim podlogama.

Udobnost

Uz sportske performanse, Subaru Impreza također nudi visoku razinu udobnosti za svakodnevnu vožnju. Interijer je dobro izoliran od vanjske buke, a sjedala su oblikovana tako da pružaju podršku i udobnost čak i tijekom dužih vožnji. Novije generacije imaju poboljšane sustave za infotainment i brojne tehnološke dodatke koji vožnju čine praktičnijom i ugodnijom.

Sigurnost

Subaru konstantno nadograđuje sigurnosne karakteristike Impreze. Uz standardne značajke kao što su višestruki zračni jastuci i čvrsta konstrukcija karoserije, mnogi modeli su opremljeni Subaruovim EyeSight sustavom. Ovaj sustav uključuje tehnologije kao što su automatsko kočenje u nuždi, adaptivni tempomat i sustave za praćenje traka, što dodatno povećava sigurnost vožnje.

Prilagodljivost

Impreza je dizajnirana kako bi se lako prilagodila različitim uvjetima vožnje, od gradskih ulica do neasfaltiranih cesta. Ova prilagodljivost čini Imprezu popularnim izborom za vozače koji traže vozilo sposobno za različite avanture.

Ukupno gledano, vožnja Subaru Impreze nudi balans između praktičnosti, udobnosti i sportskih performansi, što je čini atraktivnim izborom za različite tipove vozača.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Subaru Impreze ovisi o nekoliko faktora, uključujući tip motora, verziju vozila i stil vožnje. Subaru Impreza se generalno smatra ekonomičnim vozilom unutar svoje klase, pogotovo kada se uspoređuje s drugim automobilima koji nude slične performanse i pogon na sve kotače.

Potrošnja goriva

Potrošnja goriva u Imprezi varira ovisno o modelu i motoru. Na primjer, standardni modeli s atmosferskim motorima obično nude bolju ekonomičnost goriva u usporedbi s turbo punjenim verzijama kao što su WRX i WRX STI. Atmosferski motori u novijim generacijama Impreze mogu postići prosječnu potrošnju od oko 7 do 8 litara na 100 kilometara u kombiniranoj vožnji, dok turbo modeli obično troše više, često između 10 i 12 litara na 100 kilometara.

Hibridne opcije

Subaru je također eksperimentirao s hibridnim verzijama Impreze, posebno na japanskom tržištu, gdje su takvi modeli omogućili bolju učinkovitost goriva i smanjenu emisiju CO2. Hibridne verzije koriste kombinaciju tradicionalnih bokser motora i električnih motora za poboljšanu ekonomičnost.

Troškovi održavanja

Jedan od ključnih aspekata ekonomičnosti Impreze su relativno niski troškovi održavanja, zahvaljujući pouzdanosti Subaruovih vozila i dostupnosti rezervnih dijelova. Subaruovi motori, posebno bokser motori, poznati su po svojoj dugovječnosti, što može značajno smanjiti troškove održavanja tijekom vremena.

Vrijednost zadržavanja

Subaru Impreza generalno dobro zadržava svoju vrijednost na tržištu polovnih automobila, djelomično zbog reputacije marke za izradu pouzdanih i sigurnih vozila. Dobra reputacija za trajnost i pouzdanost također pomaže u očuvanju tržišne vrijednosti vozila.

Ukupno gledano, Subaru Impreza može biti ekonomična opcija za kupce koji traže pouzdan automobil s pogonom na sve kotače. Iako modeli s višim performansama kao što su WRX i WRX STI nisu toliko ekonomični po pitanju potrošnje goriva, standardni modeli nude dobru učinkovitost i niske troškove održavanja, što ih čini privlačnim u dugoročnom vlasništvu.

Potrošnja

Potrošnja goriva Subaru Impreze varira ovisno o specifikacijama modela, vrsti motora i godini proizvodnje. Evo nekoliko primjera kako se potrošnja goriva može razlikovati između različitih verzija Impreze…

Atmosferski motori

 1. 1.5L i 2.0L atmosferski motori: Ovi motori su češći u osnovnim modelima Impreze i generalno nude bolju potrošnju goriva u usporedbi s turbo punjenim verzijama. Potrošnja goriva za ove modele obično se kreće oko 7-8 litara na 100 km u kombiniranom ciklusu vožnje (gradska i otvorena cesta).

Turbo punjeni motori

 1. 2.0L i 2.5L turbo motori: Modeli kao što su WRX i WRX STI koji koriste ove moćnije motore obično imaju veću potrošnju goriva zbog veće snage i performansi. Ovi modeli mogu trošiti između 10 i 12 litara na 100 km, ovisno o stilu vožnje i uvjetima na cesti.

Hibridni modeli

 1. Hibridne opcije: Iako nisu široko dostupni kao standardni modeli, hibridne verzije Impreze mogu ponuditi bolju potrošnju goriva, posebno u gradskoj vožnji gdje električna komponenta može znatno smanjiti potrošnju goriva. Hibridni modeli mogu postići potrošnju nižu od 6 litara na 100 km u nekim uvjetima.

Tehnologije smanjenja potrošnje

 1. Tehnologija start-stop: Neki noviji modeli Impreze mogu uključivati ​​tehnologiju start-stop koja automatski gasi motor kada je automobil zaustavljen (na primjer, na semaforima) i ponovno ga pokreće kada se otpusti kočnica. Ova tehnologija može pomoći smanjiti potrošnju goriva, posebno u gradskoj vožnji.

Faktori koji utječu na potrošnju

 1. Stil vožnje i uvjeti vožnje: Potrošnja goriva može značajno varirati ovisno o načinu na koji se vozilo koristi. Agresivnija vožnja, česte promjene brzina, teški uvjeti na cesti (npr. snijeg, blato) i vožnja s punim opterećenjem mogu povećati potrošnju goriva.

U globalu, potrošnja goriva Subaru Impreze prilično je konkurentna unutar klase vozila sa sličnim performansama i pogonom na sve kotače, ali treba imati na umu da snažniji, sportski modeli poput WRX i WRX STI troše znatno više goriva u usporedbi s baznim modelima.

Subaru Impreza cijena

Subaru Impreza cijena varira ovisno o modelu, opremi, godištu i tržištu na kojem se prodaje. Evo nekoliko ključnih čimbenika koji utječu na cijenu i opću ideju o tome kako se cijene mogu kretati…

Novi modeli

Za nove modele Subaru Impreze, cijena počinje od osnovnog modela koji može biti pristupačan za širok spektar kupaca, pa sve do visoko opremljenih i performantnih verzija poput WRX i WRX STI. U Sjedinjenim Američkim Državama, na primjer, cijene za novu Subaru Imprezu 2024. godine kreću se otprilike ovako:

 • Osnovni model: Početna cijena za osnovni model Impreze može biti oko 18.700 € do 20,600 €.
 • Srednja oprema: Modeli sa srednjim nivoom opreme, poput onih s boljim infotainment sustavom, naprednijim sigurnosnim značajkama i poboljšanim interijerom, mogu koštati između 21,500 € i 23.500 €.
 • WRX: Modeli Subaru WRX obično su skuplji zbog svojih performansi i specijaliziranih komponenti, a cijene se mogu kretati oko 28.000 € do 33.000 €.
 • WRX STI: Najskuplji model, WRX STI, koji pruža vrhunske performanse i sportske značajke, može koštati od 37.500 € pa naviše.

Polovni modeli

Cijena polovne Subaru Impreze ovisi o godištu, stanju vozila, kilometraži, povijesti održavanja, i tržištu. Starije generacije Impreze koje su dobro održavane mogu se naći za znatno niže cijene, često ispod 9.500 €, dok noviji modeli s manje kilometara i boljom opremom mogu doseći cijene bliske novim modelima, posebno za WRX i WRX STI verzije.

Regionalne razlike

Cijene također mogu varirati ovisno o regiji i tržištu zbog faktora kao što su lokalni porezi, tarife i troškovi prijevoza. U nekim zemljama gdje su vozila s pogonom na sve kotače posebno popularna, poput zemalja s teškim zimskim uvjetima, Subaru Impreza može imati višu tržišnu vrijednost.

Za točnije informacije o cijenama u vašoj regiji, preporučuje se provjeriti kod lokalnih dilera Subaru ili na specijaliziranim web stranicama za prodaju automobila. Također, prilikom kupnje polovnog vozila, uvijek je pametno provjeriti stanje vozila i njegovu povijest održavanja kako biste osigurali da dobijete najbolju moguću vrijednost za uloženi novac.

Tehnologija

Unutrašnjost Subaru Impreze
Foto: Screenshot TheStraightPipes

Subaru Impreza kroz godine je uključivala različite tehnološke inovacije koje su poboljšale kako performanse vozila tako i iskustvo vožnje. Evo nekih ključnih tehnologija koje su implementirane u različitim generacijama Impreze…

Sigurnosne tehnologije

 1. EyeSight Driver Assist Technology: Ovaj sustav koristi kamere i senzore za nadzor prometa, optimizaciju tempomata te upozorava vozača na skretanje iz trake i prednje sudare. EyeSight također uključuje funkcije kao što su automatsko kočenje u nuždi i upravljanje trakom, što pomaže u smanjenju mogućnosti nesreća.
 2. Subaru Starlink Safety and Security: Ovaj paket nudi niz usluga kao što su automatsko obavještavanje hitnih službi u slučaju nesreće, daljinsko otključavanje i zaključavanje, te dijagnostiku vozila.

Performanse i pogon

 1. Symmetrical All-Wheel Drive (AWD): Ova tehnologija pruža izvanrednu ravnotežu i stabilnost za sva četiri kotača, poboljšavajući trakciju i upravljanje u različitim uvjetima vožnje, što je osobito korisno u lošim vremenskim uvjetima ili na klizavim površinama.
 2. Active Torque Vectoring: Ova funkcija je dio sustava za upravljanje stabilnošću vozila, omogućujući bolje upravljanje zavojima putem preciznog kočenja pojedinačnih kotača, što dovodi do bolje upravljivosti tijekom agresivne vožnje.

Infotainment i povezivost

 1. Starlink Multimedia: Ovaj sustav nudi bogatu multimedijalnu iskustvo s intuitivnim touchscreen zaslonom, integracijom pametnih telefona putem Apple CarPlay i Android Auto, te dostupnostima aplikacija kao što su Pandora i iHeartRadio.
 2. Harman Kardon Premium Audio: Dostupan u višim paketima opreme, ovaj audio sustav pruža visokokvalitetan zvuk s posebno podešenim zvučnicima za Subaru Impreza, nudeći izvanredno iskustvo slušanja.

Ostale tehnologije

 1. Lineartronic CVT (Continuously Variable Transmission): Ova vrsta automatskog mjenjača pruža glatko, efikasno ubrzanje i pomaže u poboljšanju ekonomičnosti goriva, što je postignuto pomoću beskonačno promjenjivih prijenosnih odnosa koji se prilagođavaju kako bi odgovarali uvjetima vožnje.
 2. SI-DRIVE (Subaru Intelligent Drive): Ovaj sustav omogućava vozaču da prilagodi performanse vozila biranjem između različitih načina vožnje, kao što su Intelligent (I), Sport (S) i Sport Sharp (S#), optimizirajući izlaz motora i odziv za različite vrste vožnje.

Svaka nova generacija Subaru Impreze nastavlja uključivati napredne tehnologije, kako bi se poboljšala sigurnost, udobnost, performanse i zadovoljstvo u vožnji. Ove inovacije čine Subaru Imprezu atraktivnim izborom za vozače koji traže moderno i tehnološki napredno vozilo.

Konkurenti

Subaru Impreza se natječe na tržištu kompaktnih automobila s pogonom na sve kotače i izvanrednim performansama. Neki od glavnih konkurenata uključuju automobile iz sličnih kategorija koji nude usporedive značajke u pogledu veličine, cijene, performansi i tehnologije. Evo nekoliko ključnih konkurenata Subaru Impreze…

1. Mazda 3

Mazda 3 je poznata po svom atraktivnom dizajnu i izvanrednim voznim karakteristikama. S opcionalnim pogonom na sve kotače, Mazda3 nudi snažan izazov Imprezi, posebno s obzirom na svoju sofisticiranu unutrašnjost i napredne tehnološke značajke.

2. Honda Civic

Honda Civic je jedan od najpopularnijih kompaktnih automobila zbog svoje pouzdanosti, efikasnosti i ugodne vožnje. Iako Civic uglavnom nudi samo pogon na prednje kotače, njegove visoke performanse, posebno u Si i Type R verzijama, privlače sličnu publiku kao Subaruova WRX i STI linija.

3. Toyota Corolla

Toyota Corolla je još jedan snažan konkurent, poznat po svojoj pouzdanosti i ekonomičnosti. Noviji modeli također uključuju hibridne verzije koje privlače kupce zainteresirane za učinkovitost goriva. Corolla nudi solidnu vrijednost i opsežnu listu standardne opreme.

4. Volkswagen Golf

Volkswagen Golf nudi svestranost, visoku kvalitetu izrade i izvrsne vozačke dinamike, što ga čini popularnim izborom među kompaktnim automobilima. Golf dolazi u nekoliko verzija, uključujući moćne GTI i R modele koji konkuriraju Subaruovim performantnijim izvedbama.

5. Ford Focus

Ford Focus nudi širok spektar motornih opcija i trimova, uključujući sportske ST i RS modele koji se mogu uspoređivati s WRX i STI verzijama Impreze. Focus je poznat po svojim solidnim voznim sposobnostima i inovativnoj tehnologiji.

6. Hyundai Elantra

Hyundai Elantra nudi impresivnu vrijednost s puno standardne tehnologije i sigurnosnih značajki po povoljnoj cijeni. Njegova nedavna izdanja uključuju sportskije N-Line i N modele koji se također mogu usporediti s sportskijim verzijama Impreze.

Svaki od ovih modela donosi vlastite prednosti i stil na tržište, a Subaru Impreza se ističe svojom jedinstvenom kombinacijom simetričnog pogona na sve kotače, izvanredne upravljivosti i solidne izvedbe, što je čini popularnim izborom za one koji traže sigurnost i performanse u kompaktnom pakiranju.

Članak objavio Luka Petkovic

Opel Zafira kombi na hrvatskoj autocesti

Opel Zafira: Pionir u segmentu kompaktnih MPV-ova

Opel Astra H

Opel Astra H: 20 godina atraktivnosti na europskom tržištu