in

Opel Astra H: 20 godina atraktivnosti na europskom tržištu

Opel Astra H
Foto: chasdesign / Shutterstock.com

Opel Astra H treća je generacija modela automobila Astra, koju proizvodi njemački proizvođač automobila Opel, i to od 2004. do 2014. godine. Ovaj model predstavlja važan segment u Opelovoj liniji vozila, prvenstveno zbog svoje popularnosti na europskom tržištu. Opel Astra H ističe se svojim modernim dizajnom i poboljšanim performansama u usporedbi s prethodnim modelima.

Dizajniran kako bi zadovoljio različite potrebe kupaca, Astra H je dostupna u nekoliko karoserijskih verzija, uključujući petovratnu i trovratnu hatchback verziju, karavan te coupe i kabriolet pod nazivom Astra TwinTop. Model je također poznat po svojoj prostranosti i udobnosti, što ga čini idealnim izborom za obitelji.

Tehnički, Astra H je opremljena raznovrsnim motorima, od ekonomičnih benzinaca do snažnijih dizelaša, što kupcima nudi mogućnost izbora optimalnog omjera između snage i potrošnje. S obzirom na sigurnost, ovaj model je uključivao napredne sigurnosne karakteristike, uključujući višestruke zračne jastuke i sustave za stabilnost vozila, što je rezultiralo visokim ocjenama na Euro NCAP testovima sigurnosti.

Opel Astra H se također može pohvaliti naprednom tehnologijom i opcijama koje su u to vrijeme bile inovativne, kao što su elektronski kontrolirani amortizeri, navigacijski sustavi i sustavi za pomoć pri parkiranju. Sve to čini Astru H atraktivnim izborom na tržištu polovnih automobila i danas.

Povijest Opel Astre H

Opel Astra H predstavlja treću generaciju linije modela Astra, proizvedenu od strane njemačkog proizvođača automobila Opel. Ova generacija je prvi put predstavljena javnosti 2004. godine i proizvodila se sve do 2014. godine. Astra H je naslijedila model Astra G i donijela niz značajnih poboljšanja u dizajnu, tehnologiji i performansama.

Razvoj i dizajn

Opel Astra H razvijena je na GM-ovoj Delta platformi, koja je također korištena za druge modele unutar General Motors grupe. Ovaj model je značajno redizajniran u odnosu na prethodnika, s modernijim i aerodinamičnijim oblikom. Dizajnerski tim je stavio velik naglasak na poboljšanje kvalitete interijera i komfora vožnje, što je rezultiralo prostranijom i udobnijom kabinom.

Varijacije modela

Astra H ponuđena je u nekoliko karoserijskih varijanti, uključujući:

 • Petovratni i trovratni hatchback
 • Karavan
 • Kabriolet (Astra TwinTop)
 • Sedan (u nekim tržištima)
 • Sportske verzije (OPC)

Modeli OPC (Opel Performance Center) predstavljali su vrhunac ponude u smislu performansi, snažnijim motorima i sportski poboljšanom šasijom.

Motori i performanse

Astra H je opremljena širokim rasponom motora, uključujući:

 • Benzinske motore, od 1.4 do 2.0 litre, neki od kojih su turbo-punjeni
 • Dizelske motore, koji su bili posebno popularni u Europi, u rasponu od 1.3 do 1.9 CDTI

S nekim od ovih motora, Astra H je nudila izvanrednu ekonomičnost, uz pristojne performanse, što je bilo važno za privlačenje šireg kruga kupaca.

Sigurnost i tehnologija

U području sigurnosti, Astra H je bila opremljena naprednim sigurnosnim sustavima, uključujući ABS, ESP i brojne zračne jastuke. Model je postigao dobre rezultate na Euro NCAP testovima sigurnosti, što je dodatno podiglo njegovu reputaciju.

Utjecaj i nasljeđe

Astra H smatra se jednim od ključnih modela za Opel, s obzirom na njegovu popularnost i prodajni uspjeh. Njena tehnologija i dizajnerska rješenja postavili su standarde za naredne generacije modela Astra. Kada je proizvodnja završila 2014. godine, naslijedila ju je Astra J, koja je nastavila evoluciju ovog poznatog modela.

Crna Opel Astra H parkirana pored željezničke pruge
Foto: Shutterstock.com

Opel Astra H motori

Opel Astra H nudila je raznolik izbor motora kako bi zadovoljila različite potrebe kupaca, od ekonomičnih varijanti do onih s visokim performansama. Evo pregleda glavnih motora koji su bili dostupni u ovom modelu:

Benzinski motori

 1. 1.4-litreni – Osnovni benzinac s 90 KS, pružao je adekvatnu snagu za gradsku vožnju uz pristojnu potrošnju goriva.
 2. 1.6-litreni – Popularan izbor za one koji su tražili ravnotežu između performansi i ekonomičnosti, s rasponom snage od 105 do 115 KS.
 3. 1.8-litreni – S nešto većom snagom od 125 KS, ovaj motor je nudio bolje performanse za brzu vožnju i veće zahtjeve.
 4. 2.0-litreni turbo – Ovo je bio jedan od snažnijih motora u ponudi, s 170 KS, dostupan u sportskijim verzijama kao što je GTC.
 5. 2.0-litreni OPC – Vrhunski model u liniji, OPC (Opel Performance Center) verzija, imala je 240 KS, što je Astra H OPC činilo izuzetno brzim i sposobnim za ozbiljne sportske performanse.

Dizelski motori

 1. 1.3 CDTI – Ovaj mali dizelski motor s 90 KS bio je fokusiran na ekonomičnost, idealan za vozače koji su puno na cestama i traže nisku potrošnju.
 2. 1.7 CDTI – Dostupan u verzijama od 80 do 125 KS, ovaj motor je bio popularan zbog dobrog omjera između snage i potrošnje.
 3. 1.9 CDTI – Najjači dizelski motor u liniji, s verzijama koje su nudile od 100 do 150 KS. Visokoproduktivne verzije ovog motora bile su izuzetno cijenjene zbog kombinacije snage, potrošnje i trajnosti.

Tehnologija motora

Motori u Astra H bili su opremljeni modernim tehnologijama poput common-rail sustava ubrizgavanja za dizelske motore i turbo punjenja za određene benzinske verzije, što je poboljšavalo njihovu učinkovitost i performanse. Također, većina motora bila je uparena s ručnim mjenjačem od pet ili šest brzina, dok su neki modeli nudili i automatski mjenjač.

Opel Astra H je dizajnirana tako da pruža širok spektar opcija motora kako bi zadovoljila različite preference i potrebe vozača, od onih koji preferiraju nisku potrošnju do onih koji traže snažne i brze automobile.

Vožnja

Vožnja Opel Astre H karakterizira se kao ugodna i stabilna, što je rezultat pažljivog dizajna šasije i naprednih tehnologija koje su implementirane u ovom modelu. Evo detaljnijeg uvida u karakteristike vožnje Astre H:

Upravljivost i performanse

Opel Astra H se ističe dobrim upravljanjem i agilnošću, što se posebno osjeti u gradskim uvjetima. Zahvaljujući preciznom i dobro podešenom ovjesu, automobil nudi siguran osjećaj kontrole, čak i pri većim brzinama ili u zavojima. Ovjes je dovoljno čvrst da omogući dinamičnu vožnju, ali i dovoljno udoban da apsorbira većinu neravnina na cesti, čime se postiže dobra ravnoteža između udobnosti i sportskog osjećaja.

Udobnost

Interijer Astre H dizajniran je s fokusom na udobnost putnika. Sjedala su udobna i pružaju dobru potporu, što je osobito važno na dužim putovanjima. Prostora ima dovoljno kako za vozača, tako i za putnike, a buka motora i vjetra u kabini je dobro izolirana, što dodatno pridonosi općem osjećaju udobnosti.

Sigurnost

Opel Astra H opremljena je s nizom sigurnosnih tehnologija, uključujući anti-lock braking system (ABS), electronic stability program (ESP) i brojne zračne jastuke, što povećava sigurnost pri vožnji. Ti sustavi pomažu u održavanju kontrole nad vozilom u kritičnim situacijama, što vozaču pruža dodatnu sigurnost.

Ekonomičnost

Zavisno o odabiru motora, Astra H može biti prilično ekonomična. Benzinski motori nude pristojnu potrošnju goriva, dok dizelski motori, posebno 1.3 CDTI, pružaju izvrsnu efikasnost potrošnje, što je idealno za vozače koji mnogo putuju.

Općenito iskustvo vožnje

Opel Astra H je poznata po svojoj pouzdanosti i praktičnosti, što je čini popularnim izborom među širokim spektrom vozača, od obitelji do mladih profesionalaca. Vozilo je jednostavno za upravljanje, što ga čini prikladnim i za nove vozače.

Sve u svemu, Opel Astra H nudi uravnoteženu kombinaciju performansi, udobnosti i ekonomičnosti, što je čini atraktivnim izborom na tržištu polovnih automobila.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Opel Astre H jedan je od ključnih aspekata koji su privukli mnoge kupce, posebno one koji traže vozilo s dobrim omjerom cijene, performansi i troškova održavanja. Evo nekoliko ključnih faktora koji doprinose ekonomičnosti ovog modela:

Potrošnja goriva

Opel Astra H nudi širok raspon motora, a svaki od njih je dizajniran s fokusom na ekonomičnost. Dizelski motori, posebno 1.3 CDTI i 1.7 CDTI, poznati su po svojoj izvrsnoj potrošnji goriva. Ovi motori mogu postići prosječnu potrošnju goriva u rasponu od oko 4 do 5 litara na 100 kilometara na otvorenoj cesti, što ih čini iznimno ekonomičnima za dugotrajnu upotrebu i dugoprugaška putovanja.

Benzinski motori su također prilično ekonomični, iako ne toliko kao dizelski motori. Na primjer, 1.4-litreni i 1.6-litreni motori imaju prosječnu potrošnju od oko 6 do 7 litara na 100 kilometara, što ih čini pristupačnijim za one koji voze uglavnom u urbanim područjima.

Troškovi održavanja

Jedna od prednosti Opel Astre H je relativno niska cijena održavanja u usporedbi s drugim vozilima u istoj klasi. Dostupnost dijelova, zajedno s generalnom pouzdanošću vozila, znači da redovito održavanje i popravci obično ne dovode do velikih izdataka. Također, široka mreža servisnih centara i neovisnih mehaničara koji su upoznati s ovim modelom olakšava i pojeftinjuje održavanje.

Otpornost na pad vrijednosti

Opel Astra H zadržava svoju vrijednost prilično dobro za vozilo svoje starosti i klase. Iako će polovni modeli naravno imati smanjenu vrijednost u usporedbi s novim automobilom, Astra H je poznata po tome što nudi dobru dugoročnu vrijednost, posebno ako je dobro održavana. Ovo je važno za one koji planiraju prodaju automobila nakon nekoliko godina korištenja.

Osiguranje

Osiguranje za Opel Astru H obično spada u niže osiguravajuće skupine, što znači manje premije za vozače. To je posebno korisno za mlade vozače ili one koji traže pristupačno vozilo koje neće rezultirati visokim troškovima osiguranja.

Ukupno gledano, ekonomičnost Opel Astre H čini je atraktivnom opcijom za širok spektar vozača, uključujući obitelji, mlade profesionalce i one koji žele pouzdano vozilo s niskim troškovima vožnje.

Potrošnja

Potrošnja goriva kod Opel Astre H varira ovisno o tipu motora i verziji vozila. Općenito, dizelski motori u ovoj seriji su poznati po svojoj efikasnosti, dok benzinski motori nude razuman balans između performansi i ekonomičnosti. Evo detaljnijeg pregleda potrošnje goriva za neke od glavnih motora dostupnih u Opel Astri H:

Benzinski motori

 1. 1.4-litreni – Ovaj motor tipično ima potrošnju goriva oko 6,3 do 6,9 litara na 100 kilometara u kombiniranom ciklusu (gradska i otvorena vožnja).
 2. 1.6-litreni – Potrošnja goriva za ovaj motor varira između 6,5 i 7,1 litara na 100 kilometara, ovisno o specifičnom modelu i opremi.
 3. 1.8-litreni – Potrošnja se kreće oko 7,0 do 7,6 litara na 100 kilometara, nudeći pristojne performanse uz umjerenu potrošnju.
 4. 2.0-litreni turbo – Ovaj moćniji motor potrošit će oko 7,8 do 8,4 litara na 100 kilometara, što je prihvatljivo s obzirom na pružene performanse.

Dizelski motori

 1. 1.3 CDTI – Ovaj mali dizelski motor je jedan od najekonomičnijih opcija, s potrošnjom od otprilike 4,5 litara na 100 kilometara.
 2. 1.7 CDTI – Različite verzije ovog motora mogu trošiti između 4,5 i 5,5 litara na 100 kilometara, što ga čini efikasnim izborom za one koji puno putuju.
 3. 1.9 CDTI – Ovaj robustniji dizelski motor troši između 5,0 i 6,0 litara na 100 kilometara, ovisno o konfiguraciji i snazi.

Potrošnja goriva može se dodatno povećati ovisno o stilu vožnje, stanju vozila, i drugim čimbenicima poput upotrebe klimatizacije i težine tereta. Također, potrošnja može varirati između gradske vožnje (gdje je potrošnja obično veća zbog čestih stajanja i startanja) i vožnje na otvorenoj cesti (gdje je potrošnja obično niža).

Opel Astra H općenito nudi solidan balans između performansi i ekonomičnosti, čineći je popularnim izborom za one koji traže ekonomično, ali i pouzdano vozilo.

Opel Astra H cijena

Cijena Opel Astre H varira ovisno o nekoliko faktora, uključujući godinu proizvodnje, stanje vozila, prijeđene kilometre, specifikacije i tržište na kojem se prodaje. Budući da je Opel Astra H model koji se više ne proizvodi (proizvodnja završila 2014.), raspoložive su samo kao polovni automobili. Evo nekoliko smjernica koje mogu pomoći u razumijevanju cijena za ovaj model na tržištu polovnih vozila:

Faktori koji utječu na cijenu

 1. Godište: Stariji modeli obično će biti jeftiniji od novijih, premda ovo može varirati ovisno o stanju vozila.
 2. Stanje: Automobili u boljem tehničkom i vizualnom stanju obično će postizati više cijene.
 3. Prijeđeni kilometri: Više kilometara obično smanjuje cijenu automobila.
 4. Motor i verzija: Verzije s dizelskim motorima mogu biti skuplje zbog veće potražnje za dizelskim motorima u nekim tržištima. Također, sportske verzije poput OPC obično su skuplje zbog svojih performansi.
 5. Oprema: Vozila s dodatnom opremom poput navigacije, klima uređaja, kožnih sjedala, itd., mogu postizati više cijene.

Orijentacijske cijene

U Europi, cijene za polovni Opel Astra H obično se kreću od oko 2,000 do 6,000 eura, ovisno o gore navedenim faktorima. Na primjer:

 • Model iz 2006. godine s osnovnom opremom i visokim kilometrima može koštati oko 2,000 do 3,000 eura.
 • Bolje očuvani modeli iz 2010. ili 2011. godine s manje kilometara i boljom opremom mogu koštati između 4,000 i 6,000 eura.

Važno je naglasiti da se cijene mogu značajno razlikovati ovisno o tržištu i trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji. Također, cijene na tržištu polovnih automobila mogu oscilirati zbog promjena u potražnji, dostupnosti novih modela i općih ekonomskih uvjeta.

Pri kupnji polovnog Opel Astre H, preporučuje se detaljan pregled automobila i provjera povijesti održavanja kako bi se osigurala kvaliteta i pravična cijena. Konsultacije s pouzdanim mehaničarem ili stručnjakom za automobile mogu također pomoći u procjeni stvarne vrijednosti vozila.

Tehnologija

Unutrašnjost Opel Astre H
Foto: Shutterstock.com

Opel Astra H, unatoč tome što pripada generaciji vozila razvijenoj u ranim 2000-im, obuhvaća razne tehnološke značajke koje su tada bile prilično napredne. Ove tehnologije ne samo da su poboljšale iskustvo vožnje i sigurnost, već su i pridonijele općoj popularnosti ovog modela. Evo nekoliko ključnih tehnoloških značajki Opel Astre H:

Sigurnost

 1. Elektronički program stabilnosti (ESP) – Ova tehnologija pomaže u održavanju kontrole nad vozilom tijekom ekstremnih manevara, smanjujući rizik od proklizavanja.
 2. Sustavi zračnih jastuka – Astra H opremljena je s višestrukim zračnim jastucima, uključujući prednje, bočne i zavjese za zaštitu glave, što povećava sigurnost u slučaju sudara.
 3. ABS (Anti-lock Braking System) – Sprječava blokiranje kotača tijekom naglog kočenja, omogućujući vozaču bolju kontrolu nad vozilom.

Udobnost i praktičnost

 1. Automatska klima – Ovaj sustav omogućava vozaču i putnicima da održavaju konstantnu željenu temperaturu unutar kabine, neovisno o vanjskim uvjetima.
 2. Sustav za pomoć pri parkiranju – Senzori na prednjem i stražnjem dijelu vozila koji upozoravaju vozača na prepreke tijekom parkiranja, smanjujući mogućnost oštećenja vozila.
 3. Infotainment sustav – Neki modeli Astre H opremljeni su naprednim infotainment sustavima koji uključuju navigaciju, multimediju i povezivanje s mobilnim uređajima.

Performanse

 1. Elektronički kontrolirani ovjes (IDS Plus) – Opcija koja omogućuje prilagodbu ovjesa u realnom vremenu za optimalne performanse vožnje, prilagođavajući se uvjetima na cesti i stilu vožnje.
 2. Turbopunjeni motori – Neki modeli opremljeni su turbopunjenim benzinskim i dizelskim motorima, pružajući bolje performanse uz održavanje ekonomičnosti potrošnje.

Ekološka svijest

 1. Tehnologija Start-Stop – Iako nije univerzalno dostupna u svim modelima Astre H, ova tehnologija, koja automatski gasi motor kada je vozilo zaustavljeno i ponovno ga pokreće kada je potrebno, smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2.

Iako Opel Astra H nije najnoviji model na tržištu, njene tehnološke značajke i dalje pružaju solidan temelj za ugodnu i sigurnu vožnju, čineći je privlačnom opcijom na tržištu polovnih automobila.

Konkurenti

Opel Astra H je u vrijeme svog lansiranja i tijekom godina proizvodnje bila u izravnoj konkurenciji s nekoliko istaknutih modela iz srednje klase, koji su također nudili kombinaciju performansi, tehnologije i cijene. Evo nekoliko glavnih konkurenata Opel Astre H:

1. Volkswagen Golf

Volkswagen Golf je jedan od najjačih konkurenata Opel Astre H, nudeći sličan raspon motora i visoku razinu završne obrade. Golf se ističe svojom izgradnjom, udobnošću i pouzdanošću, što ga čini popularnim izborom na tržištu.

2. Ford Focus

Ford Focus je poznat po svojoj izvanrednoj dinamici vožnje i agilnosti. Focus također nudi širok izbor motora i inovativne tehnologije, često s nešto više naglaska na zabavu tijekom vožnje nego što je to slučaj kod Astre.

3. Renault Megane

Renault Megane nudi zanimljiv dizajn i dobru razinu opreme. U pojedinim generacijama, Megane je također uključivao neke inovativne tehnološke značajke poput velikih infotainment ekrana i raznih sustava asistencije.

4. Peugeot 308

Peugeot 308 privlači kupce svojim jedinstvenim dizajnom i kvalitetom interijera. Nudi udobnu vožnju i dobru efikasnost, slično kao Astra, i često se smatra dobrom alternativom za one koji traže nešto drugačiji stil.

5. Honda Civic

Honda Civic je još jedan jak konkurent, poznat po svojoj pouzdanosti i inovativnim tehnologijama. Civic obično nudi nešto sportskiji osjećaj vožnje i često dolazi s naprednijim sigurnosnim karakteristikama.

6. Toyota Auris

Toyota Auris (poznata i kao Toyota Corolla u nekim tržištima) nudi izvanrednu pouzdanost i ekonomičnost, s naglaskom na udobnost i praktičnost. Auris je često izbor za one koji traže manje dinamičnu, ali izuzetno pouzdanu opciju.

Svi ovi modeli predstavljaju zdravu konkurenciju za Opel Astru H, svaki donoseći svoje jedinstvene prednosti na tržište. Izbor između njih često ovisi o osobnim preferencijama vozača, lokalnoj dostupnosti modela, cijeni i općim uvjetima kupovine na tržištu polovnih automobila.

Članak objavio Luka Petkovic

Subaru Impreza WRC s Monte Carlo Rallyja 1997.

Subaru Impreza: Sinonim WRC-a 90-ih

Djevojka grli žuti Opel Adam

Opel Adam: Isključivo za gradske vozače