in

Golf 1: Pola stoljeća legendarnog ‘keca’

Srebrni Volkswagen Golf 1 parkiran na zelenoj livadi
Foto: Screenshot Stef ABtv

Volkswagen Golf 1, prva generacija ovog sada legendarnog modela, započela je svoju proizvodnju u proljeće 1974. godine, označavajući početak nove ere u povijesti automobila. Razvijen kao nasljednik popularne Volkswagen Bube, Golf je brzo stekao popularnost zahvaljujući svojem inovativnom dizajnu, praktičnosti i pouzdanosti. Cilj mu je bio ponuditi kompaktni automobil koji bi bio pristupačan širokim masama, ali s dovoljno prostora i udobnosti za svakodnevne potrebe.

Golf 1 je postavio standarde u segmentu malih obiteljskih automobila s nekoliko opcija motora, uključujući i revolucionarni Volkswagen GTI model, koji je predstavljen 1976. godine. Ovaj model, snažniji i brži, nije samo pružio osnovu za buduće sportske kompakte, već je i izazvao pravu malu revoluciju na tržištu, popularizirajući koncept “hot hatcha“.

Kroz svoje postojanje, Golf 1 je doživio mnoge varijacije i unaprjeđenja koja su uključivala različite razine opremljenosti i motorizacije. Njegova univerzalnost i prilagodljivost različitim potrebama tržišta bili su ključni za globalni uspjeh koji je Volkswagen Golf postigao. Tijekom godina, ovaj model nije samo ostao relevantan, već je nastavio evoluirati, dokazujući da je prva generacija Volkswagen Golfa 1 zaista postavila temelje za jedan od najuspješnijih automobilskih serijala u povijesti.

Povijest Volkswagen Golfa 1

Volkswagen Golf 1, koji je službeno predstavljen javnosti 1974. godine, predstavlja ključni trenutak u povijesti automobilizma i jedan je od najvažnijih modela u portfoliju Volkswagena. Ovaj model ne samo da je zamijenio Volkswagen Bubu, simbol njemačkog čuda, već je postavio nove standarde u dizajnu kompaktnih automobila.

Razvoj i dizajn

Ideja za Golf 1 proizašla je iz potrebe Volkswagena da stvori moderniji i praktičniji automobil koji bi bio prikladan za promjene u demografskim i tržišnim trendovima 1970-ih. Ključna figura u razvoju Golfa bio je Giorgetto Giugiaro, čuveni talijanski dizajner, koji je osmislio njegovu ikoničnu, kockastu formu koja je bila radikalno drugačija od zaobljenih linija Bube.

Lansiranje i recepcija

Golf je predstavljen u maju 1974. godine, i brzo je postao hit zahvaljujući svojoj funkcionalnosti, pouzdanosti, i pristupačnosti. Njegov prednji pogon i transverzalno postavljen motor omogućili su maksimalnu iskoristivost unutrašnjeg prostora, što je bilo inovativno u to doba.

Modeli i inovacije

Osim standardnog modela, Golf 1 je bio poznat po svojoj GTI verziji, lansiranoj 1976. godine. Golf GTI je bio jedan od prvih “hot hatch” automobila, kombinirajući kompaktnu veličinu i ekonomičnost s iznimnim performansama, što je privuklo mlađu populaciju i ljubitelje automobila koji su željeli više od svakodnevnog vozačkog iskustva.

Utjecaj i naslijeđe

Volkswagen Golf 1 pokrenuo je seriju koja je ostala jedna od najprodavanijih u svijetu do danas. Prva generacija je postavila temelje za dizajn i funkcionalnost koje će pratiti svaki sljedeći model Golfa. Do kraja proizvodnje prve generacije 1983. godine, prodano je više od 6,8 milijuna jedinica, što je ogroman uspjeh za Volkswagen.

Metalik Golf 1 izvana
Foto: Screenshot Stef ABtv

Golf 1 motori

Prva generacija Volkswagen Golfa donijela je revoluciju ne samo u dizajnu i funkcionalnosti, već i u pogonskim tehnologijama. Dostupnost različitih motora omogućila je ovom modelu da zadovolji širok spektar potreba i preferencija kupaca. Evo detaljnijeg pregleda koji su Volkswagen Golf 1 motori korišteni:

Benzinski motori

 1. 1.1-litarski I4 motor:
 • Ovaj motor je bio osnovni izbor za mnoge tržišne verzije Golfa 1.
 • Proizvodio je skromnih 50 KS (37 kW), što je bilo dovoljno za osnovne vozačke potrebe i pružalo relativno dobru ekonomičnost goriva.
 1. 1.3-litarski I4 motor:
 • S nešto više snage od 1.1-litarskog motora, 1.3-litarski motor proizvodio je između 60 KS (44 kW).
 • Ovaj motor je bio popularan izbor za one koji su tražili malo više ‘živosti’ bez velikog povećanja potrošnje.
 1. 1.5-litarski I4 motor:
 • Dostupan u nekoliko različitih izvedbi, ovaj motor je pružao dobar balans između performansi i potrošnje, proizvodeći od 70 do 85 KS (52 do 63 kW).
 1. 1.6-litarski I4 motor:
 • Ovo je bio jedan od snažnijih standardnih motora u ponudi, idealan za one koji su tražili robustniji odgovor i bolje performanse, s opcijama koje su pružale od 75 do 110 KS (56 do 82 kW).
 1. 1.8-litarski I4 GTI motor:
 • Korišten u GTI verziji, ovaj motor je bio prava zvijezda. S 110 KS (82 kW), nije samo omogućavao izvanredne performanse za hatchback te epohe, već je i postavio temelje za buduće generacije ‘hot hatch’ automobila.

Dizelski motori

 1. 1.5-litarski I4 dizel motor:
 • Uveden nešto kasnije u proizvodnom ciklusu, ovaj dizel motor nudio je 50 KS (37 kW).
 • Dizel varijanta bila je prilagođena vozačima koji su imali duže dnevne puteve i tražili su veću ekonomičnost u potrošnji goriva.

Tehnološki napredak

Motori u Golfu 1 koristili su uglavnom klasičnu tehnologiju sa karburatorom, dok su kasnije verzije počele koristiti i naprednije sisteme ubrizgavanja goriva. Osim toga, implementacija transverzalnog postavljanja motora omogućila je bolju iskoristivost prostora unutar vozila, što je doprinijelo većoj praktičnosti i udobnosti.

Vožnja

Volkswagen Golf 1 postao je simbol praktičnosti i učinkovitosti u vožnji zahvaljujući nizu karakteristika koje su ga razlikovale od konkurencije tijekom 70-ih i ranih 80-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj odjeljak detaljno opisuje iskustvo vožnje Golfa 1, naglašavajući njegovu mehaniku, upravljanje, udobnost i performanse.

Mehanika i upravljanje

 1. Prednji pogon:
 • Golf 1 bio je jedan od prvih masovno proizvedenih kompaktnih automobila s prednjim pogonom. Ova konfiguracija pruža bolju trakciju i upravljivost, posebno u lošim vremenskim uvjetima, što je bilo veliko poboljšanje u odnosu na prethodnike s pogonom na stražnje kotače.
 1. Upravljački sustav:
 • Standardni mehanički upravljački sustav omogućavao je solidnu povratnu informaciju s ceste, što je vozačima pružalo veću sigurnost i kontrolu. Iako nisu svi modeli imali servo pomoć, upravljanje je bilo relativno lako za većinu vozačkih scenarija.
 1. Ovjes:
 • Golf 1 koristio je nezavisni ovjes na svim kotačima, sa MacPherson stupovima sprijeda, što je rezultiralo boljom stabilnošću i upravljivosti. Ovjes je bio prilagođen tako da nudi dobar kompromis između udobnosti i sportskog osjećaja na cesti.

Udobnost

 1. Unutrašnjost:
 • Unutrašnjost Golfa 1 bila je jednostavna, ali funkcionalna, s dovoljno prostora za četiri odrasle osobe. Sjedala su bila relativno udobna, a layout kontrola na armaturi logičan i lako dostupan.
 1. Buka i vibracije:
 • Zbog svoje dobi i tehnoloških ograničenja tog vremena, Golf 1 nije bio posebno izoliran od buke puta i motora, posebice u dizelskim verzijama. Međutim, benzin verzije su bile prilično tihe u odnosu na svoje vršnjake.

Performanse

 1. Motori:
 • Kako je već opisano, raspon motora omogućavao je različite razine performansi. Standardni modeli su bili adekvatni za gradsku vožnju, dok su GTI verzije pružale znatno bolje ubrzanje i brzinu, što ih je činilo idealnim za entuzijaste.
 1. Ubrzanje i brzina:
 • Golf 1 GTI mogao je postići 0-100 km/h za impresivnih 9 sekundi, što je bilo izuzetno za to doba. Maksimalna brzina varirala je ovisno o modelu motora, s GTI verzijom koja je mogla doseći više od 180 km/h.

Sigurnost

 • Sigurnosne značajke Golfa 1 bile su osnovne prema današnjim standardima, uključujući sigurnosne pojaseve i čvrstu konstrukciju karoserije, ali bez modernih zračnih jastuka ili naprednih elektronskih sistema pomoći.

Ekonomičnost

Ekonomičnost je jedan od ključnih faktora koji je doprinio popularnosti Volkswagen Golfa 1 od njegove premijere 1974. godine. Dizajniran kao kompaktan, efikasan i praktičan automobil, Golf 1 je bio idealan odgovor na energetske krize 1970-ih i rastuću potrebu za vozilima koja su trošila manje goriva. U ovom odjeljku ćemo detaljnije istražiti kako je ekonomičnost postignuta i kako je utjecala na vlasnike Golfa.

Dizajn i konstrukcija

 1. Lagana karoserija:
 • Jedan od glavnih razloga za visoku ekonomičnost Golfa 1 bio je njegov relativno lagan dizajn. Upotrebom lakih materijala i efikasnog dizajna, Volkswagen je uspio smanjiti ukupnu težinu vozila, što direktno utječe na manju potrošnju goriva.
 1. Aerodinamičan oblik:
 • Aerodinamični dizajn Giorgetta Giugiara ne samo da je dao Golfu prepoznatljiv izgled, već je i smanjio otpor zraka pri većim brzinama, što pomaže u smanjenju potrošnje goriva.

Motori i performanse

 1. Efikasni motori:
 • Golf 1 je nudila nekoliko motora dizajniranih za efikasnost, uključujući popularne 1.1 i 1.3 litarske benzinske motore koji su pružali adekvatne performanse uz nisku potrošnju goriva. Ovi motori su optimalno iskorištavali gorivo zahvaljujući manjoj unutarnjoj težini i naprednoj tehnologiji karburatora tih vremena.
 1. Dizel opcije:
 • Dizel motori, koji su uvedeni kasnije, bili su posebno cijenjeni zbog svoje ekonomičnosti. 1.5-litarski dizel motor bio je vrlo popularan među onima koji su imali duže dnevne rute zbog svoje superiorne efikasnosti u potrošnji goriva.

Troškovi održavanja

 1. Jednostavnost servisiranja:
 • Golf 1 bio je dizajniran tako da bude lako servisiran, s dijelovima koji su bili relativno jeftini i lako dostupni. Ovo je smanjilo ukupne troškove održavanja, što je dodatno doprinijelo ekonomičnosti vlasništva.
 1. Dugotrajnost i pouzdanost:
 • Volkswagen je poznat po izradi pouzdanih vozila, a Golf 1 nije bio izuzetak. Njegova sposobnost da izdrži teške uvjete i dugotrajnu upotrebu s minimalnim popravkama značila je manje posjeta servisu, što je smanjilo troškove za vlasnike.

Utjecaj na tržište

 • Niska početna cijena, zajedno s niskim troškovima vožnje, učinila je Golf 1 atraktivnim za široki spektar kupaca, od mladih vozača i studenata do malih obitelji.

Potrošnja

Potrošnja goriva jedan je od ključnih aspekata ekonomičnosti svakog vozila, a Volkswagen Golf 1 bio je dizajniran s ciljem optimizacije efikasnosti goriva, osobito tijekom razdoblja energetskih kriza 1970-ih. Ovdje ćemo pogledati kako se Golf 1 snalazio u pogledu potrošnje goriva, uzimajući u obzir različite tipove motora i uspoređujući ih s performansama.

Benzinski motori

 1. 1.1-litarski i 1.3-litarski motori:
 • Ovi motori su bili među najpopularnijima zbog svoje ekonomičnosti. Prosječna potrošnja goriva za ove motore kretala se oko 6-7 litara na 100 km, što je bilo vrlo povoljno za kompaktne automobile tog doba.
 1. 1.5-litarski motor:
 • Nešto veći 1.5-litarski motor obično je trošio između 7 i 8 litara na 100 km, ovisno o uvjetima vožnje i održavanju vozila.
 1. 1.6-litarski i 1.8-litarski GTI motor:
 • Snažniji motori u ponudi, kao što su 1.6-litarski i 1.8-litarski (GTI), imali su nešto veću potrošnju, obično između 8 i 10 litara na 100 km. Ovo je i dalje bilo pristojno, s obzirom na povećane performanse koje su ti motori pružali.

Dizelski motori

 1. 1.5-litarski dizel motor:
 • Dizel verzija je bila posebno cijenjena zbog svoje izuzetne ekonomičnosti. Potrošnja ovog motora često je bila ispod 6 litara na 100 km, što je učinilo Golf 1 dizel iznimno popularnim među vozačima koji su prevaljivali velike kilometraže.

Utjecaj na performanse

 • Dok su ekonomičniji motori kao što su 1.1 i 1.3-litarski pružali manje performanse, bili su više nego adekvatni za gradsku vožnju i svakodnevne potrebe. GTI model, s druge strane, pružao je značajno bolje ubrzanje i brzinu, što je došlo s povećanom potrošnjom goriva, ali je i dalje ostalo u prihvatljivim granicama za sportski model.

Generalni pregled

 • Volkswagen Golf 1 uspio je balansirati između potrebe za ekonomičnošću i želje za dobrom performansom. U doba kada su se vozači sve više okretali automobilima koji troše manje, Golf 1 je nudil opcije koje su bile privlačne kako običnim korisnicima tako i ljubiteljima automobila željnim više snage.
 • Dizajn i tehnologija motora bili su ključni u postizanju ove ravnoteže. Sposobnost da se pruži niska potrošnja uz očuvanje prihvatljivih performansi je jedan od razloga zašto je Golf 1 postao tako popularan i ostao u proizvodnji sve do 1983. godine, prodajući milijune jedinica širom svijeta.

Golf 1 cijena

Golf 1 cijena bila je ključni faktor u popularnosti i prodajnom uspjehu Volkswagen Golfa 1 kad je lansiran u 1974. godini. Volkswagen je želio stvoriti automobil koji je pristupačan širokom spektru kupaca, ali istovremeno nudi kvalitetu i pouzdanost koja se očekuje od njemačkog automobila. Ovdje ćemo istražiti kako je cijena Golfa 1 bila postavljena na različitim tržištima i kako je to utjecalo na njegovu prodaju.

Početna cijena i varijacije

 1. Početna cijena:
 • Na svom lansiranju, Golf 1 je imao početnu cijenu koja je bila dizajnirana da bude konkurentna u segmentu kompaktnih automobila. U Njemačkoj, cijena za osnovni model s 1.1-litarskim motorom kretala se oko 7,500 DM (Njemačke marke), što je bilo vrlo privlačno u to vrijeme.
 1. Regionalne razlike:
 • Cijene su varirale ovisno o tržištu i lokalnim porezima. Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama, Golf 1 je prodavan kao “Rabbit” i bio je malo skuplji zbog troškova uvoza i adaptacija potrebnih za američko tržište.

Dostupnost i financiranje

 1. Financijske opcije:
 • Volkswagen je nudio razne opcije financiranja kako bi Golf 1 bio dostupan širem krugu kupaca. To je uključivalo niske mjesečne rate i kredite koje su omogućavale kupcima da steknu novi automobil bez velikog početnog izdataka.
 1. Rabljeni modeli:
 • Kako je Golf 1 postao popularniji, tržište rabljenih automobila također je postalo bogato dostupnim modelima po nižim cijenama, što je omogućilo pristup ovom automobilu i onima s manjim budžetom.

Usporedba s konkurencijom

 • Kada je uveden, Golf 1 bio je konkurentno cijenjen u odnosu na druge automobile u istom segmentu, poput Ford Fiesta i Renault Clio. Ova konkurentna cijena pomogla je Volkswagenu da privuče kupce koji su tražili pouzdan, ali pristupačan kompaktni automobil.

Tehnologija

Unutrašnjost Volkswagen Golfa 1
Foto: Screenshot Stef ABtv

Volkswagen Golf 1 predstavio je niz inovacija u tehnologiji automobila kada je lansiran 1974. godine. Ove tehnologije nisu samo unaprijedile performanse i udobnost vozila, već su i postavile nove standarde u automobilskoj industriji. Pregledajmo ključne tehnološke aspekte koji su krasili prvu generaciju Golfa.

Dizajn i konstrukcijske tehnologije

 1. Unapređeni ovjes:
 • Golf 1 je koristio napredni nezavisni ovjes s MacPherson stupovima na prednjim kotačima. Ovo je pružilo bolju upravljivost i udobnost vožnje u odnosu na mnoge konkurente tog vremena.

Motori i pogonska tehnologija

 1. Širok raspon motori:
 • Golf 1 nudila je različite motorne opcije uključujući inovativne benzinske i dizelske motore. Ovi motori su bili relativno jednostavni za održavanje, ali su koristili naprednu tehnologiju za svoje vrijeme kako bi se povećala efikasnost i smanjila potrošnja goriva.
 1. Karburacija i ubrizgavanje goriva:
 • Iako su rani modeli koristili tradicionalne karburatore, kasnije verzije Golfa 1 počele su koristiti sofisticiranije sisteme ubrizgavanja goriva, što je dodatno poboljšalo performanse i ekonomičnost.

Sigurnosne tehnologije

 1. Kvalitetna konstrukcija karoserije:
 • Golf 1 je bio konstruiran s posebnim naglaskom na sigurnost. Čvrsta karoserija i dobro dizajnirana unutrašnjost su povećavale sigurnost u slučaju sudara, što je bilo napredno za standarde 1970-ih.
 1. Pasivne sigurnosne karakteristike:
 • Oprema za sigurnost u Golfu 1 uključivala je sigurnosne pojaseve i jake branike koji su mogli apsorbirati udarce bolje od mnogih konkurenata u to vrijeme.

Elektronika i komfor

 1. Električni sustavi:
 • Golf 1 je uključivao neke osnovne električne sustave kao što su električni prozori i centralno zaključavanje, što je bilo relativno rijetko u kompaktnim automobilima tih godina.
 1. Grijana prednja sjedala:
 • Neke verzije Golfa 1 bile su opremljene grijanim prednjim sjedalima, što je bila luksuzna opcija za dodatni komfor.

Konkurenti

Kada je Volkswagen Golf 1 lansiran 1974. godine, odmah se našao u konkurenciji s nekoliko ključnih modela iz različitih automobilskih tržišta. Golf 1 je bio dio kompaktnog segmenta, koji je bio i ostao izuzetno konkurentan. Evo pregleda nekih od glavnih konkurenata Golfa 1 u to vrijeme i kako se uspoređivao s njima.

Ford Escort

 • Opis: Ford Escort bio je jedan od najvećih konkurenata Golfa u Europi. Escort je nudio slične karakteristike kao Golf, uključujući kompaktan dizajn i efikasne motore.
 • Prednosti: Ford Escort je često imao nešto nižu cijenu od Golfa i bio je vrlo popularan zbog svoje izdržljivosti i niske cijene dijelova.
 • Nedostaci: Međutim, Escort nije imao prednji pogon i generalno je bio manje sofisticiran u pogledu voznih karakteristika i unutrašnjeg dizajna.

Renault 5

 • Opis: Renault 5, poznat i kao “Supermini”, bio je francuski odgovor na kompaktne gradskie automobile i bio je vrlo popularan u Europi.
 • Prednosti: Renault 5 se isticao s inovativnim dizajnom i kompaktnošću, što ga je činilo idealnim za vožnju po gradskim sredinama.
 • Nedostaci: Iako vrlo praktičan, Renault 5 generalno nije pružao isti nivo performansi i udobnosti koje su vozači mogli dobiti s Golfom.

Fiat 128

 • Opis: Fiat 128 bio je još jedan popularni kompaktni automobil iz Italije, poznat po svojoj pouzdanosti i efikasnosti.
 • Prednosti: Fiat 128 je bio jedan od prvih automobila s modernim layoutom s prednjim pogonom i transverzalno postavljenim motorom, slično kao Golf.
 • Nedostaci: Međutim, kvaliteta izrade i materijali u Fiatu 128 često su bili inferiorniji u usporedbi s Golfom.

Toyota Corolla

 • Opis: Toyota Corolla je bila jedan od glavnih globalnih konkurenata Golfa, poznata po svojoj pouzdanosti i vrijednosti.
 • Prednosti: Corolla je nudila izvrsnu izradu i pouzdanost, što je bilo ključno za njenu popularnost, posebno na američkom tržištu.
 • Nedostaci: Golf je često imao prednost u pogledu voznih karakteristika i generalne dinamike vožnje u usporedbi s Corollom.

Članak objavio Luka Petkovic

Crni električni Opel Vivaro na sajmu automobila u Bruxellesu

Opel Vivaro – Relevantan i konkurentan u dinamičnom svijetu

Opel Zafira kombi na hrvatskoj autocesti

Opel Zafira: Pionir u segmentu kompaktnih MPV-ova