in

Renault Espace – 40 godina duge povijesti

Bijeli Renault Espace na Tartu Motoshowu u Estoniji
Foto: eans / Shutterstock.com

Renault Espace, koji je prvi puta predstavljen sredinom 1980-ih, revolucionirao je automobilsku industriju predstavljajući se kao jedan od prvih monovolumena (MPV-ova) na tržištu. Svojim inovativnim dizajnom, koji je kombinirao prostranost i funkcionalnost s ugodom vožnje karakterističnom za osobne automobile, Espace je brzo stekao popularnost među obiteljima i onima koji su tražili višenamjensko vozilo.

Od svog predstavljanja, Renault Espace je prošao kroz nekoliko generacija, svaka donoseći nove tehnologije, poboljšanja u udobnosti i sigurnosti, kao i moderniji dizajn. S vremenom se Espace transformirao od relativno jednostavnog obiteljskog vozila do sofisticiranog monovolumena koji danas nudi napredne tehnologije povezivanja, sigurnosne sustave i ekonomične, ali snažne motore, čime nastavlja privlačiti širok spektar kupaca. Renault Espace nije samo ostao ikona u svojoj kategoriji, već je i nastavio evoluirati, prilagođavajući se promjenjivim potrebama i očekivanjima kupaca kroz godine.

Povijest Renault Espacea

Povijest Renault Espacea započinje ranih 1980-ih, kada je koncept monovolumena (MPV) još uvijek bio relativno nov i neistražen u automobilskoj industriji. Ideja o vozilu koje bi kombiniralo prostranost i funkcionalnost kombija s udobnošću i upravljivošću osobnog automobila došla je u pravi trenutak, kada su se mijenjale obiteljske potrebe i počeo naglašavati višenamjenski aspekt automobila.

Prva generacija (1984. – 1991.)

Espace je zvanično lansiran 1984. godine, nakon što je prvotno razvijen u suradnji između Renaulta i Matre, francuskog proizvođača koji je imao iskustvo u proizvodnji malih serija specijaliziranih vozila. Prva generacija Espacea, poznata kao J11, nije odmah postigla komercijalni uspjeh. Međutim, s vremenom je koncept monovolumena stekao popularnost, a Espace je postao sinonim za ovu novu kategoriju vozila.

Druga generacija (1991. – 1997.)

S dolaskom druge generacije, Espace je postao elegantniji i sofisticiraniji, s poboljšanjima u dizajnu, udobnosti i sigurnosti. Uvođenjem novih motora i tehnoloških inovacija, kao što su ABS i zračni jastuci, Espace je počeo privlačiti širi krug kupaca.

Treća generacija (1997. – 2003.)

Treća generacija donijela je još veći napredak u pogledu dizajna i tehnologije, uključujući napredne sigurnosne sustave i poboljšanu udobnost. Ova generacija je također uvela model Espace IV, koji je bio potpuno redizajniran i ponudio je više prostora i luksuza.

Renault Espace treća generacija
Treća generacija Renault Espacea
Foto: Roman Belogorodov / Shutterstock.com

Četvrta generacija (2003. – 2014.)

Četvrta generacija označila je značajan prelazak na moderniji i dinamičniji dizajn. Espace je sada bio veći i opremljeniji nego ikad, s mnogim verzijama koje su uključivale luksuzne značajke i napredne tehnologije.

Peta generacija (2015. – 2023.)

Peta generacija Espacea, predstavljena 2015. godine, radikalno se odmaknula od tradicionalnog MPV dizajna, naginjući više prema crossover stilu. Ovaj model donosi visok nivo tehnološke opremljenosti, uključujući veliki touchscreen, sustave za pomoć vozaču i napredne motore, odražavajući time promjene u tržišnim trendovima i potrebama kupaca.

Kroz svoju povijest, Renault Espace je bio pionir u kategoriji monovolumena, kontinuirano se prilagođavajući i redefinirajući sebe kako bi ostao relevantan. Svakom novom generacijom, Espace je postavljao standarde u dizajnu, sigurnosti, i udobnosti, čime je cementirao svoje mjesto kao jedan od najinovativnijih i najpraktičnijih vozila na tržištu.

Renault Espace motori

Renault Espace, tijekom svojih generacija, nudio je raznolik raspon motora koji su se razvijali kako bi zadovoljili različite potrebe kupaca i prilagodili se promjenjivim normama o emisijama i učinkovitosti. Evo pregleda koji su Renault Espace motori bili dostupni u različitim generacijama Espacea:

Prva i druga generacija (1984. – 1997.)

U svojim počecima, Espace je ponudio izbor između benzinskih i dizelskih motora. Benzinski motori su varirali u rasponu od osnovnih 2.0-litrenih motora do snažnijih 2.2-litrenih verzija. Postojao je i 2.1-litreni turbodizelski motor za one koji su preferirali dizelsku ekonomičnost.

Treća generacija (1997. – 2003.)

Treća generacija donijela je sofisticiranije motore, uključujući poboljšane verzije 2.2-litrenih turbodizelskih motora i uvođenje V6 benzinskih motora za vrhunsku izvedbu. U ovo doba, Espace je počeo nuditi i naprednije tehnologije motora, kao što su direktno ubrizgavanje goriva.

Četvrta generacija (2003. – 2014.)

U četvrtoj generaciji, paleta motora postaje još šira, s još većim naglaskom na učinkovitost i ekologiju. Uvedeni su novi, učinkovitiji dizelski motori, kao što je 2.0 dCi, koji je nudio dobar balans između snage i potrošnje. Benzinski motori uključivali su 2.0 turbo i moćniji 3.5 V6, dostupan u odabranim tržištima.

Peta generacija (2015. – 2023.)

Peta generacija Espacea predstavila je još naprednije motore, s fokusom na smanjenje emisija i povećanje učinkovitosti. Dizelski motori sada uključuju napredne verzije 1.6 dCi i 2.0 dCi motora, dok su benzinski motori predstavljeni s novim, efikasnijim 1.6 TCe turbopunjenim motorima. Ova generacija također naginje prema elektrifikaciji, s hibridnim verzijama koje postaju sve značajniji dio ponude.

Kroz godine, Renault Espace je prilagođavao svoju ponudu motora suvremenim zahtjevima, uvijek težeći balansu između performansi, učinkovitosti i ekološke osviještenosti. Sa svakom novom generacijom, Espace je uspio ostati relevantan u promjenjivom tržištu, zahvaljujući dijelom i svojoj sposobnosti da nudi širok spektar motornih opcija koji odgovaraju različitim potrebama i preferencijama kupaca.

Vožnja

Vožnja Renault Espacea tradicionalno se ističe po svojoj udobnosti i prostranosti, što ga čini idealnim izborom za duge vožnje i obiteljska putovanja. Evo nekoliko ključnih aspekata koji definiraju iskustvo vožnje Espacea kroz generacije:

Udobnost

Renault Espace je dizajniran s fokusom na udobnost putnika. Prostrana unutrašnjost s puno prostora za noge i glavu, zajedno s udobnim sjedalima koja često dolaze s opcijom podešavanja, osigurava da se putnici osjećaju opušteno čak i tijekom dugih putovanja. Suspensija je usklađena kako bi apsorbirala neravnine na cesti, čime se smanjuju vibracije i osigurava glatka vožnja.

Prostranost

Jedna od glavnih prednosti Espacea je njegova prostranost. S mogućnošću prilagodbe konfiguracije sjedala, Espace nudi iznimnu fleksibilnost u smještaju putnika i prtljage. Ova karakteristika čini ga izuzetno praktičnim za obitelji i one koji često prevoze veće predmete ili putuju s puno prtljage.

Performanse

Kroz generacije, Espace je nudio razne motore koji su balansirali između performansi i ekonomičnosti. Noviji modeli, posebno, dolaze s motorima koji nude značajne performanse bez žrtvovanja učinkovitosti goriva. Vožnja je dinamična, s dobrom reakcijom na komande vozača, čime Espace ostaje zabavan za vožnju unatoč svojoj veličini.

Sigurnost

Renault je kontinuirano unaprjeđivao sigurnosne značajke Espacea, uvodeći napredne sustave pomoći vozaču koji doprinose sigurnijem iskustvu vožnje. Ovi sustavi uključuju, ali nisu ograničeni na, upozorenja o mrtvom kutu, kontrolu trakcije, sustave za pomoć pri kočenju i napredne sustave za stabilnost vozila.

Tehnologija i povezivost

Novije generacije Espacea opremljene su najsuvremenijom tehnologijom i sustavima za povezivanje, što omogućava lako upravljanje navigacijom, multimedijom i drugim funkcijama vozila. Veliki dodirni zasloni i intuitivni sučelja čine upotrebu ovih funkcija jednostavnom, čime se dodatno poboljšava iskustvo vožnje.

Renault Espace je, zahvaljujući svojoj usredotočenosti na udobnost, sigurnost i tehnologiju, postao omiljeni izbor za obitelji i sve koji traže prostrano, udobno i sigurno vozilo. Svaka nova generacija donijela je poboljšanja koja su dodatno obogatila iskustvo vožnje, čineći Espace jednim od vodećih vozila u svojoj kategoriji.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Renault Espacea varira s obzirom na generaciju, tip motora i način vožnje. Kako se modeli razvijali kroz godine, tako se i povećavala pažnja na efikasnost potrošnje goriva i smanjenje emisija. Ovdje su neki ključni faktori koji utječu na ekonomičnost Espacea:

Generacijske razlike

 • Rane generacije: Prve generacije Espacea bile su manje fokusirane na efikasnost potrošnje goriva u usporedbi s današnjim standardima. Benzinski motori bili su primarni, s nekoliko dizelskih opcija koje su nudile bolju ekonomičnost.
 • Srednje generacije: S pojavom strožih emisijskih standarda i veće svijesti o potrošnji goriva, srednje generacije Espacea počele su nuditi naprednije dizelske motore koji su bili značajno efikasniji.
 • Nove generacije: Najnovije generacije Espacea naglasak stavljaju na smanjenje potrošnje goriva i emisija. Uvođenje naprednih tehnologija, poput start-stop sistema, poboljšane aerodinamike i laganijih materijala, doprinijelo je boljoj ekonomičnosti. Hibridne opcije i motori s manjom potrošnjom postaju standard.

Tip motora

 • Dizelski motori: Tradicionalno su dizelski motori nudili bolju ekonomičnost u Espace modelima, posebno za duge vožnje i autoputove, zbog boljeg odnosa snage i potrošnje goriva.
 • Benzinski motori: Iako nude više snage, benzinski motori generalno troše više goriva od dizelskih. Međutim, s razvojem tehnologije, noviji benzinski motori postaju sve efikasniji.
 • Hibridni modeli: Hibridni modeli, koji kombiniraju benzinski motor s električnim pogonom, nude znatne uštede u potrošnji goriva, posebno u gradskoj vožnji.

Stil vožnje

Stil vožnje značajno utječe na ekonomičnost vozila. Agresivna vožnja, česte promjene brzina i nepotrebno dugi periodi rada motora na mirovanju mogu povećati potrošnju goriva. Vožnja koja uključuje glatko ubrzavanje, vožnju na stabilnim brzinama i korištenje prednosti regenerativnog kočenja u hibridnim modelima može znatno poboljšati ekonomičnost.

Održavanje

Redovito održavanje također igra ključnu ulogu u očuvanju ekonomičnosti Espacea. Provjera i održavanje ispravnog tlaka u gumama, redovita zamjena filtera zraka i ulja te održavanje motora u optimalnom stanju mogu pomoći u smanjenju potrošnje goriva.

Potrošnja

Potrošnja goriva u Renault Espaceu varira ovisno o generaciji, tipu motora, stilu vožnje i uvjetima na cesti. Generalno, novije generacije su dizajnirane s naglaskom na efikasnost i ekološku prihvatljivost, što se odražava u nižoj potrošnji goriva. Evo kako se potrošnja goriva može kretati za različite tipove motora i generacije Espacea:

Dizelski motori

 • Starije generacije: Potrošnja goriva za dizelske motore u ranijim generacijama Espacea obično se kretala od oko 7 do 9 litara na 100 kilometara, ovisno o modelu i uvjetima vožnje.
 • Novije generacije: S poboljšanjima u tehnologiji motora i aerodinamičnosti vozila, noviji dizelski motori mogu postići potrošnju goriva u rasponu od 5 do 7 litara na 100 kilometara, što je znatno ekonomičnije.

Benzinski motori

 • Starije generacije: Benzinski motori u starijim generacijama Espacea mogli bi potrošiti između 8 i 12 litara na 100 kilometara, s većom potrošnjom u gradskoj vožnji i kod snažnijih motora.
 • Novije generacije: Zahvaljujući naprednim tehnologijama poput turbopunjenja i direktnog ubrizgavanja, noviji benzinski motori imaju bolju potrošnju, obično između 6 i 9 litara na 100 kilometara.

Hibridni modeli

 • Hibridni modeli, koji kombiniraju benzinski motor s elektromotorom, nude znatno bolju potrošnju goriva, posebice u gradskoj vožnji gdje se mogučnosti regenerativnog kočenja i vožnje na čisto električni pogon najviše iskorištavaju. Potrošnja goriva može biti znatno niža, često ispod 5 litara na 100 kilometara, ovisno o modelu i uvjetima vožnje.

Faktori koji utječu na potrošnju

Potrošnja goriva može varirati zbog brojnih faktora, uključujući:

 • Stil vožnje: Agresivna vožnja s čestim ubrzavanjima povećava potrošnju goriva.
 • Uvjeti vožnje: Vožnja po gradu s čestim zaustavljanjima i kretanjima obično rezultira većom potrošnjom goriva u usporedbi s vožnjom na otvorenoj cesti ili autoputu.
 • Održavanje vozila: Neodržavana vozila s lošim tlakom u gumama, starijim motorom ili začepljenim filterima zraka mogu imati veću potrošnju goriva.
 • Teret i aerodinamika: Teži teret i dodaci koji narušavaju aerodinamiku (poput krovnih nosača) mogu povećati otpor zraka i potrošnju goriva.

Renault Espace cijena

Renault Espace cijena može značajno varirati ovisno o nekoliko faktora, uključujući generaciju vozila, razinu opreme, tip motora, te godinu proizvodnje.

Novi Renault Espace

Cijena novog Renault Espacea varira ovisno o tržištu, specifikacijama, dodatnoj opremi i trenutnim promocijama koje nudi lokalni distributer. Za najnoviju, šestu generaciju, cijene počinju od oko 43.000 eura za osnovne modele, dok verzije više klase s bogatijom opremom i snažnijim motorima dosežu i do 50.000 eura i više.

Rabljeni Renault Espace

Cijene rabljenih vozila Espace znatno se razlikuju ovisno o starosti vozila, prijeđenim kilometrima, stanju održavanja i tržištu. Starije generacije mogu se naći po znatno nižim cijenama, ponekad i ispod 10.000 eura, dok će noviji modeli s manje kilometara i boljom opremom imati višu cijenu.

 • Starije generacije (od prve do treće generacije): Ove modele možete naći po vrlo pristupačnim cijenama, često ispod 5.000 eura, posebno ako su stariji od 10 godina.
 • Četvrta generacija: Bolje očuvani primjerci četvrte generacije mogu se kretati od 10.000 do 20.000 eura, ovisno o opremi i stanju.
 • Peta i šesta generacija: Najnoviji modeli će biti skuplji, s cijenama koje se mogu kretati od 20.000 eura pa naviše, ovisno o godini proizvodnje, opremi i kilometraži.

Pri kupnji rabljenog Espacea, važno je uzeti u obzir ne samo kupovnu cijenu, već i potencijalne troškove održavanja, posebno za starije modele koji možda zahtijevaju veća ulaganja u popravke i održavanje.

Tehnologija

Unutrašnjost Renault Espacea
Foto: Grzegorz Czapski / Shutterstock.com

Renault Espace je, tijekom svoje povijesti, često bio pionir uvođenja nove tehnologije i inovacija u segmentu monovolumena. Svakom novom generacijom, Renault je implementirao napredne tehnološke značajke koje su poboljšavale sigurnost, udobnost, performanse i korisničko iskustvo. Evo pregleda nekih ključnih tehnoloških inovacija koje su krasile različite generacije Espacea:

Multimedija i povezivost

 • Sustavi infotainmenta: Najnoviji modeli Espacea opremljeni su sofisticiranim sustavima infotainmenta koji uključuju velike dodirne zaslone, povezivost s pametnim telefonima preko Apple CarPlay i Android Auto, napredne navigacijske sustave te brojne online usluge i aplikacije.
 • Digitalne instrument ploče: Digitalne i prilagodljive instrument ploče omogućavaju vozačima da prilagode prikaz informacija prema svojim preferencijama, uključujući brzinomjer, tahometar, navigaciju i informacije o vožnji.

Sigurnost i asistencija vozaču

 • Sustavi za pomoć pri vožnji: Espace je uveo brojne sustave asistencije vozaču, uključujući adaptivni tempomat, sustav za održavanje vozila u prometnoj traci, prepoznavanje prometnih znakova, upozorenje na mrtvi kut i automatsko kočenje u nuždi.
 • Parking asistencija: Napredni sustavi za pomoć pri parkiranju, uključujući kameru za vožnju unatrag i sustav za automatsko parkiranje, olakšavaju manevriranje vozilom čak i u uskim prostorima.

Udobnost i praktičnost

 • Prilagodljiva sjedala: Espace je poznat po svojim konfigurabilnim sjedalima koja omogućavaju lako prilagođavanje prostora unutar vozila, s opcijama za preklapanje, uklanjanje i prilagodbu sjedala radi maksimalne fleksibilnosti i udobnosti.
 • Kontrola klime: Automatski sustavi kontrole klime s više zona omogućuju putnicima da prilagode temperaturu prema osobnim preferencijama, poboljšavajući komfor vožnje za sve putnike.

Performanse i učinkovitost

 • Hibridna tehnologija: U skladu s trendovima ekologije i uštede goriva, najnoviji modeli Espacea uključuju hibridne tehnologije koje kombiniraju benzinske motore s električnim pogonom za poboljšanje učinkovitosti i smanjenje emisija.
 • Sustavi za upravljanje vozilom: Napredni sustavi za upravljanje i stabilnost, uključujući elektroničku kontrolu stabilnosti (ESC), poboljšavaju sigurnost i performanse vozila na različitim površinama i uvjetima vožnje.

Konkurenti

Renault Espace, kao jedan od pionira segmenta monovolumena (MPV), suočava se s konkurencijom u raznim segmentima, uključujući i SUV-ove, zbog promjene preferencija kupaca. S vremenom, kako su se potrebe i želje kupaca razvijale, tako su se i konkurenti Espacea prilagodili, nudeći višenamjenska vozila s naglaskom na prostor, udobnost, tehnologiju i učinkovitost. Evo nekoliko ključnih konkurenata Renault Espacea na tržištu:

Volkswagen Sharan

VW Sharan je direktan konkurent u MPV segmentu, poznat po svojoj prostranosti, praktičnosti i udobnosti. Sharan nudi fleksibilnost s lako prilagodivim sjedalima, visoku razinu sigurnosnih značajki i efikasne motore, što ga čini popularnim izborom za obitelji.

Ford Galaxy

Ford Galaxy je još jedan klasični MPV koji se takmiči s Espaceom, nudići obilje prostora za putnike i prtljagu, napredne tehnologije pomoći vozaču i efikasne motore. Galaxy je dizajniran s naglaskom na udobnost i sigurnost, čineći ga privlačnim za obiteljske kupce.

Citroën C4 SpaceTourer (ranije poznat kao C4 Picasso)

Citroën C4 SpaceTourer ističe se svojim jedinstvenim dizajnom i inovativnim tehnologijama. Ovaj model nudi izuzetnu razinu udobnosti, zahvaljujući naprednom ovjesu i pametnim rješenjima za unutrašnjost. Također, dolazi s raznim motorima koji nude dobar balans između performansi i potrošnje.

Peugeot 5008

Peugeot 5008 prešao je s MPV na SUV dizajn, ali i dalje nudi slične vrijednosti kao Espace kada je riječ o prostoru i multifunkcionalnosti. S modernim dizajnom, naprednim tehnologijama i fleksibilnom unutrašnjošću, 5008 je postao atraktivan za kupce koji traže višenamjensko vozilo s estetikom SUV-a.

SEAT Alhambra

SEAT Alhambra je blizanac VW Sharanu, s kojim dijeli mnoge značajke, uključujući prostor, fleksibilnost i motore. Alhambra nudi dobru vrijednost za novac, sa snažnim naglaskom na praktičnost i udobnost, što ga čini ozbiljnim konkurentom u MPV segmentu.

SUV konkurenti

Uz klasične MPV konkurente, Espace se također natječe s brojnim SUV modelima koji su postali sve popularniji među obiteljima zbog svoje visoke pozicije sjedenja, svestranosti i percepcije veće sigurnosti. Modeli poput Renaulta Koleosa, Škode Kodiaq i Hyundaija Santa Fe nude alternativu kupcima koji traže sličan skup značajki u nešto drugačijem paketu.

Svaki od ovih konkurenata nudi jedinstven skup značajki, tehnologije i dizajna, pružajući kupcima raznovrsne opcije ovisno o njihovim specifičnim potrebama i preferencijama. Kako se tržište nastavlja razvijati, Renault Espace i njegovi konkurenti nastavljaju inovirati kako bi privukli kupce u sve konkurentnijem segmentu.

Članak objavio Luka Petkovic

Svijetli BMW 6 u podzemnoj garaži

BMW 6: Četiri generacije luksuza i moći

Opel Kadett C

Opel Kadett C – Stvoren za nostalgičare