in

Opel Kadett C – Stvoren za nostalgičare

Opel Kadett C
Foto: adolf martinez soler / Shutterstock.com

Opel Kadett C jedan je od klasičnih modela njemačke automobilske industrije, proizveden pod okriljem poznate tvrtke Opel. Proizvodnja ovog modela započela je sredinom 1970-ih godina i trajala je sve do početka 1980-ih. Svojim dizajnom i tehničkim karakteristikama, Kadett C se istaknuo kao popularan izbor među kupcima, pridobivši ljubitelje automobila širom svijeta. Model C predstavljao je treću generaciju linije modela Opel Kadett, koja je bila pokrenuta još daleke 1936. godine, te je donio niz inovacija i poboljšanja u odnosu na svoje prethodnike.

Dostupan u različitim karoserijskim izvedbama, uključujući limuzinu, kupe, karavan i kabriolet, Opel Kadett C ponudio je širok spektar opcija za različite potrebe i ukuse vozača. Sa svojim klasičnim dizajnom i pouzdanim performansama, ovaj model ostaje upamćen kao jedan od simbola automobilske industrije 70-ih godina prošlog stoljeća.

Povijest Opel Kadetta C

Opel Kadett C, predstavljen 1973. godine, označio je značajan korak naprijed za njemačkog proizvođača automobila Opel. Kao treća generacija linije Kadett, koja se proizvodila sve od predvojnog razdoblja, Kadett C donio je modernizaciju u dizajnu i tehnologiji koja je bila u skladu s tadašnjim trendovima u automobilskoj industriji.

Razvoj Kadetta C odvijao se u vrijeme kada je tržište automobila postajalo sve konkurentnije, a potreba za efikasnijim i praktičnijim vozilima sve izraženija. Dizajniran s težnjom da zadovolji širok spektar potreba kupaca, Kadett C ponudio je raznovrsne karoserijske varijante: limuzinu (s dvoje ili četvero vrata), kupe, karavan i posebnu verziju “City” s troja vrata. Također, posebno izdanje “Aero” nudilo je kabriolet verziju s mekanim krovom, dok su sportski nastrojeni vozači mogli odabrati GT/E verziju s poboljšanim performansama.

Proizvodnja Kadetta C trajala je sve do 1979. godine, kada je predstavljen nasljednik, Kadett D, koji je uveo prednji pogon, što je bila značajna promjena u dizajnerskoj filozofiji Opela. Unatoč tome, Kadett C je zadržao popularnost među ljubiteljima i kolekcionarima klasičnih automobila, dijelom zahvaljujući svojoj pouzdanosti, jednostavnosti popravaka i karakterističnom dizajnu.

Tijekom svoje proizvodne linije, Kadett C bio je poznat po inovacijama kao što su različiti motori, uključujući opcije sa četiri cilindra i revolucionarni 1.2-litreni motor koji je postao standard za mnoge modele. Ovaj model također je postavio temelje za Opelovu daljnju ekspanziju i uspjeh u Europi, osobito na tržištima gdje su kupci tražili pouzdana, ekonomična i praktična vozila.

Opel Kadett C također je imao zapažene uspjehe u motorsportu, osobito u reliju i turističkim trkama, gdje su njegove performanse i pouzdanost bile dodatno istaknute. Ovi sportski uspjesi doprinijeli su legendi Kadetta C i njegovom statusu kao važnog dijela povijesti Opela.

Crveni Opel Kadett C izvana
Foto: Screenshot

Opel Kadett C motori

Motori Opel Kadetta C bili su raznoliki, dizajnirani da zadovolje širok spektar potreba i preferencija vozača, od ekonomičnih varijanti do onih fokusiranih na performanse. Ova paleta motora omogućavala je Kadettu C da privuče različite segmente kupaca, od onih koji su tražili osnovnu, ekonomičnu vožnju, do entuzijasta željnih brzine i snage.

Osnovni motori

 • 1.0-litreni motor bio je ulazni model, pružajući osnovnu snagu i ekonomičnost potrebnu za svakodnevnu vožnju.
 • 1.2-litreni motor bio je možda najpoznatiji i najrasprostranjeniji u gami Kadetta C, nudeći dobar balans između performansi i ekonomičnosti. Ovaj motor je često bio izbor za standardne modele i smatran je pouzdanim izborom za većinu vozača.
 • 1.6-litreni motor je bio još jedna opcija, pružajući veće performanse za one koji su željeli više snage iz svoga Kadetta.

Performansni motori

 • 1.9-litreni motor bio je dostupan u nekim varijantama, nudeći znatno veće performanse. Ovaj motor je bio popularan među entuzijastima i često se koristio u sportskim i natjecateljskim verzijama Kadetta C.
 • GT/E modeli su imali posebno podešene motore, s naglaskom na visoke performanse. Ti motori su bili modifikovani kako bi pružali veću snagu i bolje ubrzanje, čineći GT/E verziju Kadetta C pravim izborom za ljubitelje brzine.

Tehnologija i inovacije

Motori su bili opremljeni s OHV (overhead valve) tehnologijom, koja je tada bila prilično uobičajena, ali su neki modeli kasnije dobili i OHC (overhead camshaft) varijante koje su pružale bolje performanse i veću efikasnost. Iako su možda po današnjim standardima ti motori smatrani osnovnim, u svoje vrijeme predstavljali su solidnu tehnologiju koja je bila dostupna u kompaktnim automobilima.

Kroz godine proizvodnje, Opel Kadett C ponudio je pouzdane i ekonomične motore koji su bili jednostavni za održavanje, što je doprinijelo njegovoj popularnosti među vozačima širom svijeta. Te karakteristike motorizacije pomogle su u stvaranju dugovječne reputacije Kadetta C kao pouzdanog, praktičnog i pristupačnog automobila.

Vožnja

Vožnja Opel Kadetta C pružala je iskustvo koje je odražavalo automobilske standarde i tehnologiju 70-ih godina 20. stoljeća. Iako možda ne može parirati modernim automobilima po pitanju performansi i udobnosti, Kadett C je u svom vremenu bio poznat po solidnim voznim karakteristikama koje su odgovarale širokom spektru vozača. Evo nekoliko ključnih aspekata vožnje Kadetta C:

Performanse

Motori Kadetta C, posebno oni s većim zapreminama i GT/E varijante, nudili su dovoljno snage za većinu vozačkih situacija tog doba. Ako se uzme u obzir tehnološki kontekst i ciljana publika, performanse su bile sasvim pristojne. Vožnja je bila uglađena pri nižim brzinama, dok su više performanse omogućavale solidno ubrzanje i dovoljnu snagu za obilaženje i brže vožnje.

Upravljivost

Kadett C bio je relativno lagan automobil, što je pozitivno utjecalo na njegovu upravljivost. U kombinaciji s jednostavnim, ali efikasnim ovjesom, pružao je dobar osjećaj kontrole, posebno u usporedbi s nekim težim i većim automobilima tog vremena. Sportske varijante, poput GT/E, imale su dodatna poboljšanja ovjesa i kočionog sustava, pružajući još bolju upravljivost i sigurnost na cesti.

Udobnost

Kadett C možda nije postavljao standarde u pogledu unutrašnje udobnosti, posebno prema današnjim kriterijima, ali je bio prilično udoban za dnevne vožnje i duže putovanje za standarde tog vremena. Sjedala i unutrašnjost bili su dizajnirani s ciljem pružanja solidne razine udobnosti, s dovoljno prostora za putnike na prednjim sjedalima, dok je prostor na stražnjim sjedalima bio adekvatan za klasični kompaktni automobil.

Potrošnja goriva

Ekonomičnost je bila jedna od ključnih prednosti Kadetta C, osobito u verzijama s motorima manje zapremine. Njegova sposobnost da pruži prihvatljivu potrošnju goriva, dok istovremeno zadržava pristojne performanse, činila je ovaj model popularnim izborom među vozačima koji su tražili ekonomičan, ali sposoban automobil.

Vožnja Opel Kadetta C odražavala je balans između ekonomičnosti, praktičnosti i zadovoljavajućih performansi. Iako ne bi mogao nadmašiti moderne standarde po pitanju dinamičnosti vožnje, udobnosti ili tehnologije, Kadett C ostaje upamćen kao pouzdan, praktičan i voljen automobil svoje ere, često povezan s nostalgijom i poštovanjem ljubitelja automobila.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Opel Kadetta C jedan je od ključnih faktora koji su doprinijeli njegovoj popularnosti tijekom 70-ih i ranih 80-ih godina prošlog stoljeća. Različite verzije motora, od onih s manjom zapreminom do snažnijih varijanti, omogućavale su vozačima da pronađu model koji je odgovarao njihovim potrebama za potrošnjom goriva i performansama. Ovdje su neki aspekti koji su činili Kadett C ekonomičnim izborom:

Potrošnja goriva

 • Manji motori poput 1.0-litrenog i 1.2-litrenog bili su posebno ekonomični, nudeći nisku potrošnju goriva što je bilo idealno za svakodnevne vozače koji su željeli smanjiti troškove. Ovi motori su bili efikasni u urbanim i prigradskim uvjetima, gdje je potreba za čestim zaustavljanjima i pokretanjima vozila povećavala potrošnju goriva.
 • Veći motori kao što je 1.6-litreni ili čak 1.9-litreni pružali su bolje performanse, ali su i dalje zadržavali relativno umjerenu potrošnju goriva zahvaljujući tehnološkim inovacijama i dizajnu motora koji je bio usmjeren na efikasnost.

Održavanje

 • Jednostavnost održavanja također je doprinijela ekonomičnosti Kadetta C. Motori i mehanički dijelovi bili su dizajnirani tako da omogućavaju lako servisiranje, što je smanjilo troškove popravaka i održavanja. Dostupnost rezervnih dijelova i relativna jednostavnost popravaka značili su da vlasnici mogu ekonomično održavati svoje vozilo u dobrom radnom stanju.

Trajnost

 • Pouzdanost i trajnost vozila dodatno su pridonijeli njegovoj ekonomičnosti. Kadett C bio je poznat po svojoj sposobnosti da izdrži dugotrajnu uporabu bez značajnih problema, što znači da su vlasnici mogli izbjeći skuplje popravke ili potrebu za čestim zamjenama vozila.

U kombinaciji, ovi faktori činili su Opel Kadett C atraktivnim izborom za one koji su tražili pouzdano, ekonomično vozilo sposobno za zadovoljavanje različitih potreba vožnje. Iako današnji automobili mogu nuditi veću ekonomičnost zahvaljujući naprednijim tehnologijama kao što su hibridni i električni pogoni, Kadett C ostaje primjer vozila koje je u svoje vrijeme pružalo dobar balans između ekonomičnosti, performansi i praktičnosti.

Potrošnja

Potrošnja goriva Opel Kadetta C varirala je ovisno o modelu motora, težini vozila i načinu vožnje, ali generalno, za 70-te godine prošlog stoljeća, Kadett C bio je prilično ekonomičan automobil. Ovdje su neki prosječni podaci o potrošnji goriva za različite varijante motora koji su bili dostupni u Kadettu C:

1.0-litreni motor

 • Grad: Oko 8-9 litara na 100 km
 • Autocesta: Oko 6-7 litara na 100 km

1.2-litreni motor

 • Grad: Oko 7-8 litara na 100 km
 • Autocesta: Oko 5-6 litara na 100 km

1.6-litreni motor

 • Grad: Oko 9-10 litara na 100 km
 • Autocesta: Oko 7-8 litara na 100 km

1.9-litreni motor (dostupan u sportskim i GT/E verzijama)

 • Grad: Oko 10-11 litara na 100 km
 • Autocesta: Oko 8-9 litara na 100 km

Treba napomenuti da su ovo općenite smjernice i da stvarna potrošnja goriva može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući stanje vozila, stil vožnje, teret i uvjete na cesti. Navedene vrijednosti daju okvirni uvid u ekonomičnost Opel Kadetta C, pri čemu manji motori nude bolju potrošnju goriva, dok veći motori pružaju više snage uz nešto veću potrošnju.

Unatoč tome što može izgledati kao visoka potrošnja prema današnjim standardima, u kontekstu vremena kada je vozilo bilo novo, Kadett C se smatrao prilično ekonomičnim. Dizajn motora i tehnologija iz tog doba nisu bili fokusirani na ultra-nisku potrošnju goriva kao što je slučaj danas, osobito s razvojem hibridne i električne tehnologije. Ipak, u svojoj klasi i vremenskom periodu, Kadett C je bio konkurentan po pitanju ekonomičnosti.

Cijena i Opel Kadett C prodaja

Cijena Opel Kadetta C u vrijeme kada je bio nov varirala je ovisno o modelu, opremi i tržištu. Kao popularan model srednje klase, bio je pristupačan širem spektru kupaca, što je doprinijelo njegovoj popularnosti. U 70-im godinama, cijene za nove modele Kadetta C kretale su se od niže srednje klase do višeg segmenta za modele s većim motorima ili boljom opremom.

Danas, cijene za Opel Kadett C na tržištu klasičnih automobila mogu znatno varirati ovisno o više faktora, uključujući:

 • Stanje vozila: Automobili u izvrsnom stanju, posebno oni koji su restaurirani ili dobro očuvani, mogu postići znatno više cijene.
 • Rijetkost modela: Posebne verzije, poput GT/E ili Aero kabrioleta, zbog svoje rijetkosti mogu imati veću tržišnu vrijednost.
 • Povijesna važnost: Modeli koji su imali značaj u automobilskoj povijesti ili sportskim uspjesima mogu biti cijenjeniji među kolekcionarima.
 • Potražnja: Popularnost određenih modela među ljubiteljima klasičnih automobila može utjecati na cijenu.

Primjerice, jednostavniji modeli Kadetta C mogu se naći po cijenama od nekoliko tisuća eura, dok rijetki, visoko traženi modeli poput GT/E mogu dostići znatno više cijene, ponekad i desetke tisuća eura, ovisno o stanju i originalnosti.

Važno je napomenuti da se tržište klasičnih automobila može znatno razlikovati po regijama i vremenu, pa stoga konkretna cijena za Opel Kadett C može varirati. Ljubitelji i potencijalni kupci klasičnih vozila uvijek bi trebali provoditi temeljitu provjeru prije kupnje kako bi osigurali da dobiju pravi automobil po pravednoj cijeni.

Tehnologija

Unutrašnjost Opel Kadetta C
Foto: Screenshot

Tehnologija kojom je bio opremljen Opel Kadett C odražava inženjerske standarde i dizajnerske filozofije ranih do srednjih 70-ih godina 20. stoljeća. Iako po današnjim mjerilima možda ne djeluje napredno, u svom je vremenu Kadett C predstavljao solidan spoj pouzdanosti, funkcionalnosti i pristupačnosti. Evo nekoliko ključnih tehnoloških aspekata koji su karakterizirali ovaj model:

Motori i prijenos

 • Motori: Opel Kadett C ponudio je raznolikost motora, uključujući 1.0, 1.2, 1.6 i 1.9 litrene opcije. Ti motori koristili su tehnologiju s gornjim ventilom (OHV) i, u kasnijim verzijama, tehnologiju s gornjim bregastim vratilom (OHC) za bolje performanse i veću efikasnost.
 • Prijenos: Standardno, vozila su bila opremljena ručnim mjenjačem sa četiri brzine, dok su neki modeli nudili i opciju automatskog mjenjača. GT/E verzije dolazile su s petobrzinskim ručnim mjenjačem, naglašavajući sportsku orijentaciju tog modela.

Ovjes i upravljanje

 • Ovjes: Tradicionalni ovjes s oprugama i amortizerima osiguravao je prihvatljivu razinu udobnosti i upravljivosti za to doba. Sportski modeli poput GT/E imali su poboljšani ovjes za bolju dinamiku vožnje.
 • Upravljanje: Većina modela imala je klasično mehaničko upravljanje, što je bilo standardno za to vrijeme. Iako ne nudi istu razinu pomoći ili povratne informacije kao moderni sustavi upravljanja, pružalo je direktnu vezu između vozača i ceste.

Sigurnost

 • Sigurnosne značajke: Za razliku od današnjih automobila, oprema za sigurnost bila je prilično osnovna. To uključuje sigurnosne pojaseve, ali bez suvremenih sustava kao što su zračni jastuci ili elektronički sustavi za stabilnost.

Ostale tehnologije

 • Karoserija: Dizajn karoserije bio je jednostavan, ali funkcionalan, s modelima koji su uključivali limuzine, kupee, karavane i kabriolete. Posebna pažnja posvećena je smanjenju mase vozila za poboljšanje performansi i ekonomičnosti.
 • Unutrašnjost: Unutrašnjost je bila jednostavna i usmjerena na funkcionalnost, s osnovnim instrumentima i kontrolama. Neki modeli više klase mogli su imati bogatiju opremu, kao što su radio i bolja sjedala.

U svoje vrijeme, Opel Kadett C predstavljao je pristojan balans između tehnologije, cijene i performansi, što ga je učinilo popularnim izborom među širokim spektrom kupaca. Danas, tehnološke značajke Kadetta C pružaju uvid u razvoj automobilske industrije i pokazuju kako su se standardi i očekivanja mijenjali tijekom vremena.

Konkurenti

Opel Kadett C se natjecao u vrlo konkurentnom segmentu kompaktnih automobila 70-ih godina, gdje su mnogi proizvođači nudili modele koji su ciljali na slične kupce željne pouzdanih, ekonomičnih i praktičnih vozila. Neki od glavnih konkurenata Kadetta C uključivali su:

Ford Escort

Ford Escort bio je jedan od najizravnijih konkurenata Opel Kadetta C. Escort je nudio sličnu mješavinu veličine, performansi i ekonomičnosti, s raznolikim motorima i karoserijskim stilovima. Escort je također bio popularan u rally natjecanjima, što je dodatno podiglo njegov profil.

Volkswagen Golf

Iako je Volkswagen Golf predstavljen nešto kasnije od Kadetta C (1974.), brzo je postao jedan od najozbiljnijih konkurenata zahvaljujući inovativnom dizajnu, prednjem pogonu i praktičnosti. Golf je postavio nove standarde u kompaktnom segmentu i postao jedan od najprodavanijih automobila na svijetu.

Fiat 128

Fiat 128 bio je još jedan popularan kompaktni automobil koji je izravno konkurirao Kadettu C. Sa svojim prednjim pogonom i efikasnim prostornim dizajnom, 128 je bio pionir nekih ključnih koncepta u automobilskoj industriji. Njegove performanse i rukovanje također su bili visoko ocijenjeni.

Renault 12

Renault 12 bio je još jedan ključni konkurent, nudeći kombinaciju udobnosti, prostora i ekonomičnosti. S prednjim pogonom i prostranom unutrašnjošću, R12 je bio popularan među obiteljima i onima koji su tražili pouzdano, sveobuhvatno vozilo.

Toyota Corolla

Toyota Corolla, koja je već bila uspostavljena kao globalni igrač u segmentu kompaktnih automobila, predstavljala je konkurenciju s međunarodnog tržišta. Corolla je nudila izvanrednu pouzdanost i vrijednost, što ju je učinilo popularnim izborom među kupcima širom svijeta.

Svaki od ovih modela imao je svoje jedinstvene prednosti i karakteristike, nudeći različite kombinacije performansi, udobnosti, tehnologije i cijene. Izbor između Opel Kadetta C i njegovih konkurenata često je ovisio o osobnim preferencijama, nacionalnim tržištima i percepciji branda. Unatoč snažnoj konkurenciji, Kadett C uspio je zadržati svoje mjesto na tržištu zahvaljujući pouzdanosti, ekonomičnosti i širokom rasponu dostupnih modela.

Članak objavio Luka Petkovic

Bijeli Renault Espace na Tartu Motoshowu u Estoniji

Renault Espace – 40 godina duge povijesti

Crni električni Opel Vivaro na sajmu automobila u Bruxellesu

Opel Vivaro – Relevantan i konkurentan u dinamičnom svijetu