in

Opel Kadett: 55 godina evolucije dizajna

Crveni Opel Kadett B Coupe iz 1971. godine
Foto: Berthold Werner / Shutterstock.com

Opel Kadett automobilska je legenda koja zauzima posebno mjesto u povijesti europske automobilske industrije. Prvi put predstavljen daleke 1936. godine od strane njemačkog proizvođača Opela, ovaj model prošao je kroz brojne iteracije sve do svoje posljednje verzije iz 1991. godine. Opel Kadett je dizajniran kao pristupačno, ali pouzdano vozilo, idealno za obitelji i mlade vozače. Kroz desetljeća, Kadett se isticao svojom inovativnošću, prilagodljivošću i sposobnošću da zadovolji različite potrebe tržišta.

Njegova povijest bogata je evolucijom dizajna i tehničkih specifikacija, što ga čini zanimljivim studijem za ljubitelje automobila. Različite generacije Kadetta bile su svjedoci i pokretači mnogih tehnoloških promjena u automobilskoj industriji, čineći ga ključnim igračem u razvoju moderne automobilske tehnologije.

Sažetak članka sakrij

Povijest Opel Kadetta

Povijest Opel Kadetta značajna je priča o evoluciji jednog od ključnih modela u ponudi njemačkog automobilskog proizvođača Opel. Od svoje prve pojave u 1936. godini pa sve do svojih posljednjih dana u 1991. godini, Kadett je bio sinonim za pouzdanost, pristupačnost i inovacije. Evo kako se razvijala povijest ovog automobila kroz različite generacije:

Prva generacija (1936. – 1940.)

Opel Kadett A prvi je put predstavljen 1936. godine kao odgovor na potrebu za ekonomičnim automobilom dostupnim širokim masama. Dizajniran s jednostavnim linijama i pružanjem osnovnih funkcionalnosti, ovaj model je brzo stekao popularnost. Proizvodnja je prekinuta tijekom Drugog svjetskog rata.

Druga generacija (1962. – 1965.)

Nakon dugog prekida, Opel reintroducira model Kadett 1962. godine. Novi Kadett B bio je veći i udobniji, s modernijim dizajnom i boljim performansama. Bio je dostupan u nekoliko karoserijskih verzija, uključujući limuzinu i karavan.

Treća generacija (1965. – 1973.)

Kadett C donio je još više inovacija, uključujući sportsku verziju Rally Kadett. S više opcija motora i poboljšanom tehnologijom ovjesa, ovaj model je dodatno učvrstio svoju poziciju na tržištu.

Četvrta generacija (1973. – 1979.)

Opel Kadett D predstavljao je veliki stilski otklon od prethodnih modela, uključujući prijelaz na prednji pogon. Ova generacija je također uvela dizelske motore u ponudu, što je bilo novitet u segmentu.

Peta generacija (1979. – 1984.)

S Kadettom E, Opel nastavlja inovacije, ovaj put s fokusom na aerodinamičnost i efikasnost. Model E je također bio poznat po tome što je uveo verziju s potpuno novim dizajnom – Kadett GSi, sportsku verziju s većim performansama.

Šesta generacija (1984. – 1991.)

Posljednja generacija Kadetta nastavila je s poboljšanjima u performansama i tehnologiji. U ovoj generaciji, Kadett je također ponudio poboljšanja u sigurnosti i udobnosti, čineći ga konkurentnim čak i u novije doba.

Opel Kadett se na kraju prestao proizvoditi 1991. godine, kada je zamijenjen modelom Opel Astra. Astra je nastavila naslijeđe Kadetta, donoseći novu eru inovacija i kvalitete u Opelovoj ponudi. Kadett ostaje upamćen kao jedan od ključnih stupova u povijesti Opela, zahvaljujući svojoj sposobnosti da se prilagodi promjenjivim zahtjevima tržišta i tehnologije.

Sivi Opel Kadett parkiran na cesti
Foto: Screenshot ALL THINGS MOTORING

Motori

Motori Opel Kadetta prošli su kroz značajne evolucije tijekom različitih generacija modela, od jednostavnijih početnih verzija do naprednijih motora u kasnijim godinama proizvodnje. Ovdje je pregled razvoja motora Opel Kadetta kroz njegove generacije:

Prva generacija (1936. – 1940.)

Prvi Kadett koristio je jednostavan 1.0-litreni motor s četiri cilindra, koji je proizvodio oko 23 konjske snage (KS). Bio je to osnovni motor prilagođen potrebama ekonomične vožnje u to vrijeme.

Druga generacija (1962. – 1965.)

S ponovnim uvođenjem Kadetta 1962. godine, Opel je predstavio nekoliko verzija motora:

 • 1.0-litreni motor s izlazom od 40 KS.
 • 1.2-litreni motor koji je proizvodio između 48 i 54 KS, ovisno o verziji.

Treća generacija (1965. – 1973.)

Kadett C ponudio je širi izbor motora, uključujući:

 • 1.0-litreni motor s 40-48 KS.
 • 1.2-litreni motor sa 60 KS.
 • 1.6-litreni motor dostupan u standardnim i sportskim verzijama, proizvodeći do 90 KS u modelu Rally Kadett.

Četvrta generacija (1973. – 1979.)

Kadett D označio je prelazak na efikasnije motore i uvođenje dizelskih opcija:

 • Benzinski motori raspona od 1.2 do 1.6 litara, sa snagom do 75 KS.
 • Prvi dizelski motori, uključujući 1.6-litreni dizel sa 54 KS.

Peta generacija (1979. – 1984.)

Kadett E donio je još naprednije motore, uključujući:

 • Motore od 1.2 do 1.8 litara, s opcijama koje su dosegle do 115 KS u verziji GSi.
 • Dizelske opcije uključivale su 1.6-litreni motor s turbo punjačem koji je proizvodio 82 KS.

Šesta generacija (1984. – 1991.)

Posljednja generacija Kadetta nastavila je trend povećanja snage i efikasnosti:

 • Benzinski motori od 1.3 do 2.0 litara, sa snagom do 156 KS u vrhunskom modelu Kadett GSi 16V.
 • Poboljšani dizelski motori, uključujući 1.7-litreni turbo dizel.

Vožnja

Vožnja Opel Kadetta kroz različite generacije nudila je različite doživljaje, od osnovnih, utilitarnih performansi u ranoj povijesti modela do znatno naprednijih tehnoloških i udobnosnih karakteristika u kasnijim verzijama. Razmotrimo kako se vožnja i upravljivost Kadetta razvijala kroz generacije:

Prva generacija (1936. – 1940.)

Vožnja prvog Kadetta bila je osnovna i prilično oskudna po modernim standardima. Vozila su imala jednostavan mehanički ovjes i osnovne kočnice, što je značilo da je upravljivost bila relativno tvrda i ne baš udobna. Međutim, za to vrijeme, Kadett je bio pristupačan i pouzdan izbor.

Druga generacija (1962. – 1965.)

Nakon dvadesetogodišnje pauze, Kadett B donio je poboljšanja u vožnji i upravljivosti. Vozilo je imalo bolji ovjes i jače kočnice, te je ponudilo više udobnosti zahvaljujući poboljšanom interijeru i više prostora.

Treća generacija (1965. – 1973.)

Kadett C uveo je još bolji ovjes i raznovrsnije mogućnosti motora koje su pružale veću snagu i agilnost. Sportska verzija, Rallye Kadett, posebno je bila poznata po svojim odličnim performansama vožnje i upravljivosti, čineći ga popularnim izborom za one koji su tražili više uzbuđenja na cesti.

Četvrta generacija (1973. – 1979.)

Uvođenjem Kadetta D, s prednjim pogonom i modernijim ovjesnim tehnologijama, vožnja je postala znatno udobnija i kontroliranija. Ovaj model je također imao naprednije kočione sustave i bio je dostupan s većim, snažnijim motorima.

Peta generacija (1979. – 1984.)

Kadett E doveo je značajne inovacije u aerodinamici i dizajnu, što je rezultiralo boljom stabilnošću i upravljivošću na višim brzinama. GSi verzija je nudila sportsku vožnju s poboljšanim ovjesom i jačim motorima, pružajući iznimno dinamičan osjećaj vožnje.

Šesta generacija (1984. – 1991.)

Posljednja generacija Kadetta donijela je vrhunske tehnologije ovjesa i moćne opcije motora, uključujući i 16V verzije. Vožnja u ovom modelu bila je vrlo impresivna, s izvrsnom ravnotežom između udobnosti i performansi. Također, sigurnosne značajke poput poboljšanih kočnica i bolje opreme za pasivnu sigurnost dodatno su poboljšale iskustvo vožnje.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Opel Kadetta jedan je od ključnih faktora koji je doprinio njegovoj popularnosti tijekom godina. Svaka generacija Kadetta donijela je poboljšanja u pogledu efikasnosti potrošnje goriva i troškova održavanja, čime je model ostao privlačan za širok spektar kupaca. Razmotrimo kako se ekonomičnost razvijala kroz različite generacije:

Prva generacija (1936. – 1940.)

Originalni Kadett bio je dizajniran kao ekonomičan automobil za masovno tržište, s malim i jednostavnim motorom koji je omogućavao razumnu potrošnju goriva za to vrijeme. Cilj je bio proizvesti vozilo koje je dostupno širem krugu ljudi.

Druga generacija (1962. – 1965.)

S obnovom modela Kadett B, Opel je nastavio naglasak na ekonomičnosti. Automobili su imali male motore s relativno niskom potrošnjom goriva, a jednostavna konstrukcija značila je i niske troškove održavanja. Ovi modeli su bili posebno popularni među mladim vozačima i malim obiteljima.

Treća generacija (1965. – 1973.)

Kadett C uveo je veći izbor motora, uključujući i one ekonomičnije. Posebno su cijenjeni bili manji motori za one koji su tražili niske operativne troškove. Međutim, dostupnost jačih motora pružila je vozačima mogućnost izbora između performansi i ekonomičnosti.

Četvrta generacija (1973. – 1979.)

Uvođenjem Kadett D, s napretkom u tehnologiji motora i uvođenjem dizelskih opcija, ekonomičnost je dodatno poboljšana. Dizelski motori su posebno bili poznati po svojoj efikasnosti i niskoj potrošnji goriva, što je privuklo vozače koji su puno putovali.

Peta generacija (1979. – 1984.)

Kadett E postavio je nove standarde u aerodinamici i efikasnosti motora. Ove inovacije su značajno smanjile potrošnju goriva. Modeli s manjim motorima nudili su izvrsnu ekonomičnost, dok su sportski GSi modeli pružali bolje performanse uz prihvatljivu potrošnju.

Šesta generacija (1984. – 1991.)

Posljednja generacija Kadetta nastavila je trend efikasnosti s naprednijim tehnologijama motora i boljom aerodinamikom. Iako su sportski modeli kao što su GSi nudili impresivne performanse, standardni modeli su ostali vrlo ekonomični, čineći Kadetta popularnim izborom za svakodnevnu vožnju.

Potrošnja

Potrošnja goriva kod Opel Kadetta varirala je kroz različite generacije i modele, prilagođavajući se kako tehnološkim napretcima tako i promjenjivim zahtjevima tržišta. Evo nekih specifičnih detalja o potrošnji goriva za različite generacije Opel Kadetta:

Prva generacija (1936. – 1940.)

Originalni Kadett s motorom od 1.0 litre bio je prilično ekonomičan za svoje vrijeme, s prosječnom potrošnjom od oko 8 litara na 100 km, što je bilo prihvatljivo za standarde 1930-ih.

Druga generacija (1962. – 1965.)

Druga generacija Kadetta nudila je malo bolju ekonomiju goriva, posebno s 1.0-litrenim motorom, koji je trošio između 7 i 8 litara na 100 km, ovisno o uvjetima vožnje i održavanju vozila.

Treća generacija (1965. – 1973.)

Kadett C je, s obzirom na veće i jače motore, imao nešto veću potrošnju goriva. Modeli s 1.2-litrenim motorom trošili su oko 7.5 litara na 100 km, dok su jači 1.6-litreni motori mogli trošiti oko 9 litara na 100 km u mješovitim uvjetima vožnje.

Četvrta generacija (1973. – 1979.)

Uvođenje dizelskih motora u Kadett D značajno je poboljšalo ekonomičnost. Dizelski motori trošili su između 5 i 6 litara na 100 km, dok su benzinski motori ostali u rasponu od 7 do 10 litara na 100 km, ovisno o modelu i stilu vožnje.

Peta generacija (1979. – 1984.)

Kadett E unaprijedio je ekonomičnost, posebno u modelima s manjim motorima koji su trošili između 6 i 7 litara na 100 km. Sportski GSi modeli, s jačim motorima, imali su veću potrošnju, obično oko 8 do 10 litara na 100 km.

Šesta generacija (1984. – 1991.)

Završna generacija Kadetta nastavila je trend poboljšanja u efikasnosti. Standardni modeli s manjim motorima trošili su između 5.5 i 7 litara na 100 km, dok su sportski modeli poput GSi 16V trošili oko 8 do 11 litara na 100 km, ovisno o uvjetima vožnje.

Opel Kadett cijena

Opel Kadett cijena kroz različite generacije varirala je ovisno o tržišnim uvjetima, tehnološkim unaprjeđenjima i opremi koju su modeli nudili. Budući da se proizvodnja Kadetta završila početkom 1990-ih, pisat ćemo ovdje o povijesnim cijenama koje su se primjenjivale tijekom razdoblja aktivne proizvodnje, uz napomenu da su te cijene prilagođavane inflaciji i drugim ekonomskim faktorima tijekom godina.

Prva generacija (1936. – 1940.)

Prvi Kadetti bili su pristupačni automobili, dizajnirani da budu dostupni širokom krugu kupaca. U to vrijeme, cijena novog Kadetta bila je oko 2,000 Reichsmarka, što je bilo vrlo konkurentno i ciljalo na masovno tržište.

Druga generacija (1962. – 1965.)

S ponovnim uvođenjem Kadetta 1962. godine, Opel je nastojao zadržati model pristupačnim. Cijene su varirale ovisno o tržištu, ali u Njemačkoj su se kretale oko 5,000 njemačkih maraka za osnovne verzije.

Treća generacija (1965. – 1973.)

Kadett C, s većim izborom modela i boljom opremom, imao je nešto više cijene. Osnovni modeli počinjali su od oko 6,000 njemačkih maraka, dok su skuplji modeli mogli dostići i više od 10,000 maraka, ovisno o opremi i motorizaciji.

Četvrta generacija (1973. – 1979.)

Cijene Kadetta D bile su u skladu s inflacijom i unaprjeđenjima u automobilu. Osnovni modeli kretali su se od 8,000 do 12,000 njemačkih maraka, s višim cijenama za modele s boljom opremom ili većim motorima.

Peta generacija (1979. – 1984.)

Kadett E donio je modernije tehnologije, što je rezultiralo višim cijenama. Modeli su se kretali od oko 10,000 do 18,000 njemačkih maraka, s posebno visokim cijenama za sportske verzije poput GSi.

Šesta generacija (1984. – 1991.)

Posljednja generacija Kadetta bila je dostupna po cijenama od oko 12,000 do preko 20,000 njemačkih maraka, ovisno o modelu, motorizaciji i razini opreme.

Tehnologija

Unutrašnjost Opel Kadetta
Foto: Screenshot ALL THINGS MOTORING

Tijekom svog dugogodišnjeg proizvodnog razdoblja, Opel Kadett integrirao je različite tehnološke inovacije koje su omogućile poboljšanja u performansama, sigurnosti, udobnosti i ekonomičnosti. Evo kako je tehnologija evoluirala kroz generacije Kadetta:

Prva generacija (1936. – 1940.)

Tehnologija u prvoj generaciji Kadetta bila je prilično osnovna, u skladu s vremenom. Automobili su imali jednostavne, robusne motore i mehanički ovjes, dizajnirani za jednostavnost i pouzdanost.

Druga generacija (1962. – 1965.)

Nakon ponovnog uvođenja Kadetta, tehnologija se poboljšala s boljim motorima i naprednijim ovjesom. Kadett B također je uveo modernije elemente dizajna karoserije i interijera, što je doprinijelo boljoj aerodinamici i udobnosti.

Treća generacija (1965. – 1973.)

Kadett C predstavio je još veću raznolikost u motorizaciji, uključujući sportske verzije s većim performansama. Tehnologija ovjesa poboljšana je za bolje upravljanje, a automobil je bio dostupan s različitim opcijama opreme.

Četvrta generacija (1973. – 1979.)

Uvođenje Kadetta D označilo je veliki tehnološki skok s prelaskom na prednji pogon, što je poboljšalo distribuciju težine i upravljivost. Ova generacija također je uvela dizelske motore, pružajući bolju ekonomičnost i nižu potrošnju.

Peta generacija (1979. – 1984.)

Kadett E bio je tehnološki napredniji, s boljom aerodinamikom i učinkovitijim motorima. Uvedena je i elektronička kontrola motora, što je omogućilo finije upravljanje radom motora. Također, prvi put su uvedene naprednije sigurnosne značajke poput poboljšanih sustava kočenja i bolje zaštite putnika.

Šesta generacija (1984. – 1991.)

Posljednja generacija Kadetta predstavljala je vrhunac tehnološkog razvoja modela s još naprednijim motorima, uključujući i 16V verzije za bolje performanse. Ovjes i upravljački sustavi bili su znatno poboljšani za bolju dinamiku vožnje, a modeli su također uključivali poboljšane sigurnosne sustave, poput boljih kočnica i opcionalnih zračnih jastuka.

Opel Kadett konkurenti

Opel Kadett, kroz svoje različite generacije, natjecao se s nekoliko ključnih modela u segmentu kompaktnih automobila. Opel Kadett konkurenti mijenjali su se ovisno o generaciji i tržišnim uvjetima, ali neki od glavnih konkurenata bili su:

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf je možda najpoznatiji konkurent Opel Kadettu. Predstavljen 1974. godine, Golf je brzo postao popularan zahvaljujući svojoj svestranosti, pouzdanosti i inovativnom dizajnu s prednjim pogonom, koji je postavio nove standarde u segmentu.

Ford Escort

Ford Escort bio je također značajan konkurent, s prvim modelima predstavljenim krajem 1960-ih. Escort je bio popularan u Europi i SAD-u, nudići različite karoserijske stilove i performanse koje su se mogle natjecati s Kadettom.

Fiat Ritmo / Strada

Fiat Ritmo, poznat u nekim tržištima kao Strada, bio je talijanski konkurent u segmentu kompaktnih automobila tijekom 1970-ih i 1980-ih. Nudio je inovativan dizajn i bio je popularan u mnogim europskim zemljama.

Peugeot 205

Peugeot 205, lansiran 1983., bio je vrlo uspješan model koji je nudio izvrsnu upravljivost, atraktivan dizajn i dobre performanse, što ga je učinilo direktnim konkurentom za Kasnije modele Kadetta.

Renault 5

Renault 5 bio je još jedan važan konkurent, popularan zbog svoje kompaktnosti, ekonomičnosti i funkcionalnosti. Lansiran sredinom 1970-ih, bio je usmjeren na isti tržišni segment kao i Kadett.

Toyota Corolla

Toyota Corolla, kao globalni igrač, konkurirala je Kadettu posebno na tržištima izvan Europe. Corolla je poznata po svojoj pouzdanosti i vrijednosti, što je čini jakim konkurentom u kompaktnom segmentu.

Honda Civic

Honda Civic, još jedan snažan međunarodni konkurent, ponudio je sličnu kombinaciju veličine, performansi i ekonomičnosti, postajući popularan od sredine 1970-ih.

Austin Metro

U Velikoj Britaniji, Austin Metro bio je direktni konkurent Kadettu tijekom 1980-ih, nudeći kompaktnu alternativu s naglaskom na ekonomičnosti i praktičnosti.

Članak objavio Luka Petkovic

Crveni Clio 4 sa stražnje strane

Renault Clio 4: Gladak i prostran

Plava Opel Manta na cestama Heidenheima u Njemačkoj

Opel Manta: Simbol sportskog duha još od 1970.