in

Koji je najbolji SUV za 2022. godinu? Ovo je Top 5 lista

najbolji SUV
Foto: Pixabay

Ako ste među mnogim kupcima koji razmišljaju o SUV-u, onda ste razmaženi izborom. Gotovo svaki proizvođač proizvodi barem jedan SUV, s velikom raznolikošću modela u ponudi. Iako je puno opcija luksuz, to otežava pronalaženje automobila koji bi mogao biti najbolji SUV za Vas.

Svi slijede sličnu formulu kada je u pitanju stil, s većim razmakom od tla od normalnog automobila i robusnim izgledom karoserije. No, ne radi se samo o odabiru proizvođača ili zastupnika koji vam se sviđa. Čak i ako se odlučite za najbolji SUV, on možda neće zadovoljiti Vaše potrebe kao neki drugi model, jer su različiti SUV-ovi dizajnirani za različite svrhe.

Čak i ako potragu ograničimo na SUV-ove koji su dovoljno veliki da služe kao obiteljski automobili, s prostorom za najmanje četiri odrasle osobe i velikim prostorom za prtljagu ili kućne ljubimce, još uvijek morate razmisliti hoćete li odabrati mainstream ili premium SUV, odlučiti hoćete li trebate pet ili sedam sjedala i odlučite se između benzinskog, dizelskog, hibridnog ili električnog pogona.

Zahvaljujući rastućoj popularnosti ove klase automobila, SUV segment može biti iznimno unosan ako proizvođači to ispravno shvate. Mnogi SUV-ovi dolaze u standardnim ili ‘coupe SUV’ karoserijama, u ekonomičnom, luksuznom ili sportskom izgledu i morat ćete razmisliti o tome koju razinu off-road sposobnosti želite. Tražite li „tvrdokorno“ 4×4 vozilo koje bez problema prolazi kroz blato ili samo želite prijeći povremenu neravninu ili parkirati uz povišeni rubnik?

Ovdje smo se usredotočili na najbolje i najisplativije modele obiteljske veličine, ali ako tražite nešto manje, naš popis pet najboljih malih SUV-ova uključuje te kompaktnije modele.

1. Land Rover Defender

Land Rover doista je ispunio zadatak ponovnog izuma legendarnog Defendera za moderno doba. Jednako je sposoban za terensku vožnju kao i njegov prethodnik, dok istodobno uvodi razinu luksuza koja naglašava premium akreditive marke. Ono što je najvažnije, za 99% kupaca, Defender je od sada izvrstan za vožnju po cesti, pružajući iznenađujuću količinu zabave i dinamične sposobnosti na glatkijem asfaltu.

Defender je svestran kao i uvijek, a u specifikaciji 110 nudi opcije s pet, šest ili sedam sjedala, dok su opcije motora jednako fleksibilne s blagim hibridnim benzinskim i dizelskim jedinicama, plug-in hibridnom varijantom i snažnim 5.0-litarski V8 modelom s 518 KS.

2. Škoda Enyaq iV

Škoda Enyaq iV prvi je potpuno električni automobil koji dolazi iz češke marke, a već je postavio jak standard za električne Škode u budućnosti. Enyaq iV dijeli brojne dijelove s Volkswagen ID.4, kao što su baterije i motori, ali u paketu koji je vrlo tipičan za Škodu radi se o jednostavnom, praktičnom i robusnom automobilu koji dolazi s mnoštvom važnih značajki.

3. Renault Captur

Biti natjecatelj u klasi malih SUV vozila znači nuditi obilje stila i svestranosti, kao i dobru cijenu. Dostupno je toliko različitih modela, tako da se automobil ove veličine mora istaknuti kako bi bio u njemu sa šansom da osvoji nagradu za mali SUV godine. Renault Captur, koji se temelji na temeljima najprodavanijeg Clija, donosi zgodan izgled i praktičnu visoku poziciju za vožnju, uz velikodušnu razinu standardne opreme i atraktivne cijene. Što Vam se ne može sviđati kod njega?

4. BMW X5

BMW je lansirao prvi X5 1999. godine, kada ga je spoj stila, praktičnosti i kvalitetnog inženjeringa odmah izdvojio od konkurencije SUV-a. Izvorno je BMW prodavao X5 kao vozilo za sportske aktivnosti (SAV), ali je evoluirao kako bi pružio luksuzne razine udobnosti i profinjenosti. BMW X5 je jedan od najboljih SUV premiuma posljednjih godina i, iako je oduvijek pokazivao veliku fleksibilnost u obliku pet i sedam sjedala, uvođenje iznimno sposobne xDrive45e plug-in hibridne verzije pomoglo je X5 na poboljšanju čitavog sustava.

5. SEAT Tarraco

Za segment najboljeg SUV-a žestoko se bori jer je to iznimno popularna klasa. Više od trećine SEAT-ove prodaje sada su SUV vozila, naglašavajući važnost ispravne formule za automobile kao što je Tarraco.

Praktičnost je najvažniji faktor i tu Tarraco impresionira. Sa sedam sjedala, u Tarracu ćete s veseljem voziti djecu (samo pazite da to budu djeca u trećem redu jer je prostora za noge malo), a prtljažnik ima 700 litara s preklopljenim trećim redom.

Članak objavio Luka Petkovic

Jim Rowan

Jim Rowan: Bivši direktor Dysona novi šef Volva

Automobilska tehnologija

Automobilska tehnologija: Od 1886. do danas