in

Mercedes W124 – jedan od najuspješnijih Mercedesa

Sivi Mercedes W124
Foto: RBstock / Shutterstock.com

Mercedes W124 je legendarna serija automobila koja je proizvedena od 1984. do 1997. godine. Ovaj model smatra se jednim od najuspješnijih i najomiljenijih u povijesti Mercedes-Benza zbog svoje izvanredne kombinacije luksuza, pouzdanosti i izdržljivosti. U ovom članku istražit ćemo povijest, tehničke karakteristike i utjecaj koji je Mercedes W124 imao na automobilsku industriju i ljubitelje automobila diljem svijeta. Osim toga, razmotrit ćemo i razloge zašto je ovaj model i danas izuzetno cijenjen među ljubiteljima oldtimera i entuzijastima za klasične automobile.

Mercedes W124 – povijest

Mercedes W124 predstavlja jedan od ključnih trenutaka u povijesti automobilske industrije, označavajući prekretnicu u razvoju i inovacijama u Mercedes-Benzu. Predstavljen je 1984. godine kao zamjena za prethodni model W123, a proizvodio se sve do 1997. godine.

Ovaj model je bio rezultat temeljitog istraživanja i razvoja, s fokusom na sigurnost, udobnost, pouzdanost i performanse. Ovo je bio prvi Mercedes koji je koristio mnoštvo naprednih tehnologija, uključujući ABS kočnice, zračne jastuke, klima uređaje i mnoge druge značajke koje su postale standard u industriji.

Jedna od ključnih karakteristika W124 serije bila je modularna platforma koja je omogućavala različite varijante karoserije, uključujući limuzinu, karavan, coupe i cabriolet. Ova raznolikost je pridonijela širokoj popularnosti modela, jer je mogao zadovoljiti različite potrebe i preferencije kupaca.

Tijekom svoje dugogodišnje proizvodnje, ovaj automobil prošao je kroz različite evolucijske faze, uključujući poboljšanja u motorima, unutrašnjosti i vanjštini. Ovaj model je također stekao reputaciju izvanredne izdržljivosti i pouzdanosti, što ga čini popularnim i danas kao oldtimer.

Mercedes W124 nije samo automobil, već i simbol inovacija, kvalitete i elegancije koji je zacementirao Mercedes-Benzovu reputaciju kao vodećeg proizvođača luksuznih automobila.

Mercedes W124 s prednje strane
Foto: Screenshot Regular Car Reviews

Mercedes W124 motori

Mercedes W124 ponudio je široku paletu motora koji su kombinirali izvrsne performanse s ekonomičnom potrošnjom goriva. Ovisno o tržištu i godini proizvodnje, dostupni su bili različiti benzinski i dizelski motori.

Benzinski motori uključivali su redne četverocilindrične i šestocilindrične agregate, kao i V8 motore u sportskim varijantama. Četverocilindrični motori obično su imali zapremninu od 2.0 do 2.3 litre, dok su šestocilindrični motori nudili veću snagu, sa zapreminom od 2.6 do 3.2 litre. Sportske varijante, poput modela 300E-24V ili E320, imale su V8 motore koji su pružali impresivne performanse.

Dizelski motori, koji su također bili popularni zbog svoje ekonomske vožnje i dugotrajnosti, obično su bili redni petocilindrični ili šestocilindrični agregati. Neki od najpoznatijih dizelskih motora uključivali su model OM602 i OM603, koji su pružali pouzdane performanse uz izvanrednu ekonomičnost.

Svi motori u ovoj seriji bili su opremljeni Mercedes-Benzovom tehnologijom visoke kvalitete, uključujući elektronsko ubrizgavanje goriva, koji su pridonosili pouzdanosti i performansama ovih automobila. Bez obzira na odabir motora, W124 je pružao izvanrednu vožnju i udobnost, čineći ga jednim od najcjenjenijih modela u povijesti Mercedes-Benza.

Vožnja

Vožnja Mercedes-Benza W124 bila je iskustvo koje je postavljalo standarde u svojoj klasi. Ovaj automobil kombinirao je izvanrednu udobnost, stabilnost i performanse, što je rezultiralo glatkim i ugodnim voznim karakteristikama.

Jedan od ključnih elemenata vožnje ovog automobila bio je njegov sofisticirani ovjes, koji je osiguravao stabilnost i kontrolu čak i pri visokim brzinama. Ovjes je bio dizajniran kako bi apsorbirao neravnine na cesti, pružajući putnicima u kabini osjećaj udobnosti i sigurnosti.

Precizan upravljački mehanizam omogućavao je vozaču intuitivno upravljanje, čime je vožnja postala još ugodnija i osjećaj povezanosti s cestom jači. Dodatno, dobro izbalansirana težina automobila pridonosila je stabilnosti u zavojima i sigurnosti tijekom vožnje.

Motori su pružali dovoljno snage za dinamičnu vožnju, a istovremeno su bili ekonomični u potrošnji goriva. Bez obzira na to koristite li benzinski ili dizelski motor, W124 je pružao iznenađujuće dobre performanse uz istovremeno očuvanje komfora tijekom vožnje.

Kvaliteta izrade i materijala unutar kabine pridonosila je tišoj vožnji i udobnosti putnika. Oprema poput ergonomski dizajniranih sjedala, klima uređaja i zvučno izoliranih prostora činila je vožnju u W124 pravim užitkom.

Ukratko, vožnja u Mercedesu W124 bila je sinonim za udobnost, stabilnost i sigurnost, pružajući vozaču i putnicima nezaboravno iskustvo koje se pamti i cijeni i danas.

Dvojica muškaraca u Mercedesu W124
Foto: Screenshot Regular Car Reviews

Ekonomičnost

Mercedes W124 bio je poznat po svojoj izvanrednoj ekonomičnosti vožnje, što je bio ključni faktor u njegovoj popularnosti među vlasnicima. Ovaj automobil je postavio standarde u pogledu učinkovite potrošnje goriva u svojoj klasi, što je rezultat kombinacije napredne tehnologije motora i aerodinamičnog dizajna.

Jedan od razloga za ekonomičnu potrošnju goriva bio je širok spektar raspoloživih motora koji su bili optimizirani za učinkovitu vožnju. Dizelski motori, osobito, bili su poznati po svojoj izvanrednoj ekonomičnosti, pružajući impresivnu kilometražu po litri goriva.

Osim toga, Mercedes W124 je koristio napredne tehnologije kao što su elektronsko ubrizgavanje goriva, što je optimiziralo izgaranje goriva i povećalo učinkovitost motora. Također, aerodinamični dizajn karoserije doprinio je smanjenju otpora zraka pri vožnji na autocesti, što je dodatno povećalo ekonomičnost.

U kombinaciji s pouzdanošću i dugotrajnošću, izvrsna ekonomičnost vožnje činila je Mercedes W124 privlačnim izborom ne samo za vlasnike koji su cijenili uštedu goriva, već i za one koji su tražili trajnost i dugoročnu ekonomičnost održavanja.

Potrošnja

Potrošnja goriva kod Mercedes W124 varirala je ovisno o modelu, godini proizvodnje, vrsti motora i uvjetima vožnje. Općenito, dizelski motori su bili poznati po svojoj ekonomičnosti, dok su benzinski motori pružali malo veću potrošnju.

Primjerice, četverocilindrični dizelski motori mogli su postići potrošnju od oko 5 do 7 litara goriva na 100 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje. Šestocilindrični dizelski motori mogli su imati potrošnju nešto veću, obično između 7 i 9 litara na 100 kilometara.

Benzinski motori su obično imali nešto veću potrošnju, s četverocilindričnim modelima koji su trošili između 8 i 10 litara na 100 kilometara, dok su šestocilindrični benzinski motori mogli imati potrošnju od 10 do 12 litara na 100 kilometara.

Važno je napomenuti da su ovi podaci općenite smjernice, a stvarna potrošnja može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući način vožnje, uvjete na cesti, stanje vozila i slično.

Mercedes W124 cijena

Cijena Mercedes-Benza W124 varira ovisno o mnogim čimbenicima, uključujući stanje vozila, godinu proizvodnje, kilometražu, prisutnost dodatne opreme i tržište na kojem se prodaje. Ovaj model može se naći u rasponu cijena od nekoliko tisuća do desetaka tisuća eura, ovisno o gore navedenim čimbenicima.

Primjerice, dobro očuvani primjerci s niskom kilometražom, povijesti servisa i svim originalnim dijelovima mogu postići više cijene. S druge strane, vozila koja su prošla kroz više vlasnika, imaju veću kilometražu ili zahtijevaju popravke i restauraciju mogu biti dostupna po nižim cijenama.

Dodatno, rijetke varijante kao što su coupe ili cabriolet verzije mogu imati veće cijene zbog svoje traženosti među kolekcionarima i entuzijastima za oldtimere.

U svakom slučaju, pri kupnji Mercedes-Benza W124 važno je pažljivo pregledati vozilo, provjeriti njegovu povijest i ako je moguće obaviti testnu vožnju kako biste bili sigurni u kvalitetu i stanje vozila prije donošenja odluke o kupnji.

Dizajn

Dizajn Mercedes-Benz W124 predstavlja spoj klasične elegancije i funkcionalnosti koja je postala prepoznatljiva za ovu seriju automobila. Ovaj model je bio rezultat pažljivo izbalansiranog pristupa estetici i praktičnosti, što je rezultiralo jednim od najpoželjnijih automobila svog vremena.

Karoserija W124 je imala čiste i ravne linije koje su ukrašene suptilnim detaljima, poput kromiranih elemenata i karakterističnih dvostrukih prednjih svjetala. Ovaj klasični dizajn je do danas zadržao svoju privlačnost i eleganciju, čineći W124 prepoznatljivim i cijenjenim modelom među ljubiteljima oldtimera.

Unutrašnjost W124 također odražava Mercedes-Benzovu predanost kvaliteti i udobnosti. Prostran i dobro osmišljen interijer nudi obilje prostora za putnike i prtljagu, dok su kvalitetni materijali i fini detalji dodavali notu luksuza. Ergonomski raspoređeni instrumenti i kontrolne funkcije omogućavali su intuitivno korištenje, dok su udobna sjedala i tiha vožnja pridonosili ugodnom iskustvu putovanja.

Svaki element dizajna Mercedes-Benz W124 bio je pažljivo promišljen kako bi pružio harmoničan spoj između estetike, funkcionalnosti i udobnosti, što je rezultiralo ikoničnim modelom koji je ostavio dubok trag u povijesti automobilske industrije.

Volan Mercedesa W124
Foto: Screenshot Regular Car Reviews

Tehnologija

Mercedes-Benz W124 bio je pionir u uvođenju naprednih tehnoloških inovacija koje su postavile standarde u automobilskoj industriji svog vremena. Ovaj model je predstavio niz tehnoloških značajki koje su poboljšale performanse, sigurnost i udobnost vožnje.

Jedna od ključnih tehnoloških inovacija u Mercedes-Benz W124 bila je uvođenje sustava protiv blokiranja kočnica (ABS), koji je pružao bolju kontrolu nad vozilom tijekom kočenja i smanjio rizik od gubitka kontrole. Osim toga, W124 je bio jedan od prvih modela koji je koristio zračne jastuke za dodatnu pasivnu sigurnost putnika.

U pogledu udobnosti i luksuza, W124 je nudio napredne sustave klimatizacije, električno podešavanje sjedala, električno podizanje stakala i centralno zaključavanje. Ove značajke pridonosile su udobnosti vožnje i olakšavale svakodnevnu upotrebu vozila.

Tehnološka izvrsnost W124 također se očitovala u njegovim motorima i transmisijama. Uvedeni su napredni benzinski i dizelski motori s elektroničkim ubrizgavanjem goriva, što je poboljšalo performanse, učinkovitost i pouzdanost. Osim toga, W124 je bio dostupan s ručnim ili automatskim mjenjačem koji su pružali glatku i preciznu promjenu brzina.

Sve ove tehnološke inovacije činile su Mercedes-Benz W124 jednim od najnaprednijih automobila svog vremena i postavile su temelje za buduće generacije luksuznih automobila.

Prtljažnik

Mercedes-Benz W124 je poznat po prostranom prtljažnom prostoru koji je pružao praktičnost i funkcionalnost za svakodnevnu upotrebu. Prtljažnik ovog modela bio je dovoljno velik da zadovolji potrebe putnika za pohranom prtljage, bez obzira na vrstu karoserije.

Limuzinska verzija W124 imala je prtljažnik s velikim kapacitetom, što je omogućavalo lako smještanje većih komada prtljage, poput kofera, torbi za kupovinu ili sportske opreme. Karavanska verzija W124, također poznata kao “Estate”, nudila je dodatni prostor za prtljagu zahvaljujući povećanom volumenu i mogućnosti preklapanja stražnjih sjedala, što je omogućavalo prijevoz većih tereta.

Prtljažnik W124 bio je također opremljen praktičnim detaljima kao što su kukice za pričvršćivanje tereta, utičnice za napajanje i pregrade za organizaciju manjih predmeta. Ovi detalji dodatno su poboljšavali funkcionalnost prtljažnog prostora i olakšavali organizaciju tereta tijekom putovanja.

Uz prostranost i praktičnost, prtljažnik Mercedes-Benz W124 bio je obložen visokokvalitetnim materijalima koji su pružali zaštitu od oštećenja i olakšavali čišćenje. Sve u svemu, prtljažnik W124 pružao je izvrsnu kombinaciju prostora, funkcionalnosti i kvalitete koja je odgovarala potrebama i očekivanjima vlasnika ovog legendarnog modela.

Sigurnost

Mercedes-Benz W124 postavio je visoke standarde u pogledu sigurnosti za svoje vrijeme i bio je jedan od pionira u uvođenju naprednih sigurnosnih tehnologija u automobile. Ovaj model je kombinirao čvrstu konstrukciju sa sofisticiranim sustavima kako bi zaštitio vozače, putnike i pješake.

Jedna od ključnih sigurnosnih značajki W124 bio je sustav protiv blokiranja kočnica (ABS), koji je omogućavao vozačima bolju kontrolu nad vozilom tijekom kočenja, osobito u slučajevima nužnog kočenja ili na klizavim površinama. Osim toga, W124 je također bio jedan od prvih automobila koji je koristio zračne jastuke za dodatnu zaštitu u slučaju sudara.

Osim pasivnih sigurnosnih značajki, W124 je također uključivao napredne sustave koji su pridonosili prevenciji nesreća i povećali sigurnost vožnje. Primjerice, ovaj model je imao napredne sustave oslanjanja i upravljanja koji su pružali stabilnu i preciznu vožnju, čime se smanjivao rizik od gubitka kontrole nad vozilom.

Sustavi sigurnosti W124 također su bili podržani čvrstom konstrukcijom karoserije koja je pružala izvrsnu zaštitu u slučaju sudara. Materijali visoke čvrstoće i dizajn s naglaskom na apsorpciju energije pomogli su u smanjenju ozljeda putnika u slučaju nezgode.

Sve ove sigurnosne značajke činile su Mercedes-Benz W124 jednim od najsigurnijih automobila svog vremena, postavljajući standarde koji su kasnije postali standard u automobilskoj industriji. Ova predanost sigurnosti pridonijela je reputaciji W124 kao pouzdanog i sigurnog vozila za vozače i putnike.

Konkurenti

Mercedes-Benz W124 bio je jedan od vodećih automobila u svojoj klasi tijekom 80-ih i 90-ih godina, ali je imao i brojne konkurente koji su se natjecali u segmentu luksuznih limuzina i karavana. Neke od glavnih konkurencija W124 u to vrijeme uključivale su:

  1. BMW 5 (E34): BMW-ova Serija 5 predstavljala je jaku konkurenciju W124 seriji. Slično kao i W124, Serija 5 je bila poznata po svojoj kvaliteti izrade, dinamičnim performansama i uglađenom dizajnu.
  2. Audi 100/A6: Audi 100, koji je kasnije postao Audi A6, također je bio konkurent Mercedes-Benz W124. Audi je nudio slične karakteristike kao i Mercedes, uključujući napredne sigurnosne značajke i udobnost, te je bio popularan izbor među ljubiteljima luksuznih automobila.
  3. Volvo 700/900 serija: Volvo je također imao svoj udio na tržištu luksuznih automobila s modelima poput 700 i 900 serije. Poznat po svojoj reputaciji sigurnosti, Volvo je privlačio kupce koji su cijenili snažnu izgradnju i praktičnost.
  4. Jaguar XJ6/XJ40: Jaguar XJ serija bila je konkurent u segmentu luksuznih automobila s posebnim naglaskom na stil, udobnost i luksuznu izvedbu. Iako je imao drugačiju estetiku i vozne karakteristike, XJ je privlačio kupce koji su tražili alternativu tradicionalnim njemačkim luksuznim markama.

Ovi automobili predstavljali su jaku konkurenciju Mercedes-Benzu W124, a svaki je imao svoje jedinstvene karakteristike i prednosti koje su privlačile različite segmente kupaca.

Članak objavio Luka Petkovic

Bijeli Suzuki SX4 na cestama Tajlanda

Suzuki SX4 – Spoj japanske pouzdanosti i inovativnosti

BMW E60 na šumskoj cesti

BMW E60 – Jedinstveni stil Chrisa Banglea