Pretraži
Volkswagen odustao od 10-brzinskog mjenjača

Volkswagen odustao od 10-brzinskog mjenjača

Objavljeno: 09/05/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Volkswagen

Mnogo iščekivana Volkswagenova priča o 10-brzinskom automatskom mjenjaču s dvostrukom spojkom je mrtva, izjavio je direktor pogona VW, Friedrich Eichler, tijekom Međunarodnog sajma za motorna vozila u Beču prošli mjesec.

“Prije dva mjeseca koncept je finalno propao”, rekao je kratko Eichler.

Ambiciozni koncept je najavljen 2013. godine na Bečkom simpoziju od strane tadašnjeg izvršnog direktora Volkswagena – Martina Winterkorna, i to iste godine kad su njegovi konkurenti iz General Motorsa i Ford Motora najavili planove da se udruže na izgradnji 9-brzinskog i 10-brzinskog prijenosnika.U ono vrijeme, Winterkorn je pohvalio “ekstremno širok raspon prijenosnih omjera, smanjeni raspon okretaja i druga poboljšanja u odnosu na sustav zupčanika i trenje”. Namjera je bila da mjenjač bude dizajniran za snažne motore s velikim okretnim momentom.

Eichler danas pak tvrdi da je 10-brzinski mjenjač, koji je trebao predstaviti Volkswagenov “više” i “veće je bolje” inženjerski pristup, stvar prošlosti. S druge strane, iako je ovako moćan mjenjač skinut s dnevnog reda, Eichler je napomenuo da to ne znači da se jednog dana možda ipak neće vratiti.

“Naravno, spremio sam sve prikupljene podatke”, završio je namignuvši na samom kraju.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X