Pretraži
Spirala ludosti. Porsche na električnom Taycanu dodatno naplaćuje čak i…zvuk

Spirala ludosti. Porsche na električnom Taycanu dodatno naplaćuje čak i…zvuk

Objavljeno: 23/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Porsche

Porsche je predstavio svog Taycana nakon dugo iščekivanja i nebrojenih slika automobilskih paparazza. Javnosti su ga pokazali u službenom formatu prije dva tjedna a sa sobom je donio uzbudljive performanse i napredan sustav punjenja baterije, tipično za Porsche.

Ogromna važnost Taycana je u tome što ga svi doživljavaju kao prvog pravog konkurenta američkom Tesla Modelu S koji je s godinama postao zlatni standard za dobro složen električni automobil. Za razliku od Tesle koju svi još uvijek gledaju kao novotariju u svijetu automobila, Porsche sa sobom donosi neupitan kredibilitet renomiranog proizvođača kojem malo tko može parirati po bogatom iskustvu i prošlosti.

Taycan je prvi potpuno električni automobil iz Porschea i kao takav značajno se razlikuje od svoje benzinske braće (onih par nesretnih dizelaša nećemo niti spominjati). Međutim, koliko god bio različit, Porsche Taycan neizbježno pati od tipičnog porscheovskog sindroma, bezbroj opcija dodatne opreme.


Porsche zvuk kao dodatna oprema

Porsche zvuk kao dodatna oprema

Porsche zvuk kao dodatna oprema


Naravno, sve će vam to i dobro naplatiti. Električni automobili poznati su po tome da baš i ne ispuštaju previše zvukova jer njihov motor se ne svodi na neprekinuti niz kontroliranih eksplozija. Prema novoj EU regulativi, svi novi električni automobili moraju ispuštati dodatne zvukove kako bi upozorili ostale sudionike u prometu, prije svega pješake, bickiliste i romobiliste o svojoj prisutnosti.

Ti zvukovi morat će biti definirani od strane proizvođača tako da nećete moći puštati cajke na „auspuh“ svoga Porschea. Electric Sport Sound je naziv dodatnog paketa zvukova koje će vam Porsche naplatiti 450 Eura. Zbog toga vaš Taycan neće zvučati poput svakog drugog strujića nego će poput pravih Porschea odskakati kvalitetom i osebujnošću zvučne kulise.

Neovisno o tome odlučite li se kupiti ovaj dodatni paket zvukova, Taycan će imati svoju tvornički definiranu zvučnu kulisu koja je obavezna prema EU propisima. Odabir između dodatnih „melodija“ bit će moguć putem Porsche Communication Management sustava.

Dodatni paket zvukova u Porsche konfiguratoru se nalazi pod, pogodite, kategorijom performanse. Nije nam sasvim jasno kako umjetni zvukovi pomažu Taycanu u boljim voznim osobinama. Moguće da zvuk koji izlazi iz stražnjeg kraja automobila brzinom od 1,296 km/h pomaže boljem ubrzanju Taycana samo nam onda nije jasno zašto u istu kategoriju nisu stavili i opciju crvene boje karoserije jer svi znamo da crveni automobili idu brže od ostalih.


Pogledaj galeriju


Porsche zvuk kao dodatna oprema

Povratak na vrhpointer
Zatvori X