Pretraži
Prije točno 40 godina Andy Warhol je dobio nekoliko kanti boje, pola sata vremena – i BMW M1 kao platno!

Prije točno 40 godina Andy Warhol je dobio nekoliko kanti boje, pola sata vremena – i BMW M1 kao platno!

Objavljeno: 30/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: BMW Group PressClub Global

Koja je razlika između Leove Mona Lise i Warholovog BMW M1 Art Cara? Mona Lisa NIJE vozila 24h Le Mansa 1979.!

Pogledajte to predivno ratoborno lice. Nije da mu je nedostajalo ratničkih boja, no do tog zaključka je došao i sam Warhol – kad ga je ugledao rekao je da “stvarno voli taj auto“, te da je “znatno bolji od umjetničkog djela“. Bravo genije!

 

Kad je Warhol uključio turbo na kistovima…

Ipak, umjetnici ne mogu odoljeti izazovima – četvrti izložak BMW Art Car kolekcije je morao dobiti likovni pečat najitaknutije američke pop-art ikone, u skladu s 470 KS ove Group 4 verzije.

Warhol je došao na session  s malim oslikanim modelom, no ubrzo je prestao gledati model i ubacio kistove u turbo mod! Rekao je : “Pokušao sam portetirati osjećaj brzine, kada automobil vozi stvarno brzo, linije i boja postaju zamrljane..” Dojam brzine (čak i u mirujućoj fazi) je uhvatio Stephan Bauer, pobjednik Social Media Contest “Shootout 2018” organiziranog od strane BMW Group Classic, te je dobio priliku za ekskluzivno fotkanje BMW Art Car-a Br.4. Bauer je dobio 24h da obavi svo klikanje…He, he…

 

Da, sve je postalo još zamrljanije na 24h du Mans 1979., kad su  Manfred Winkelhock, Hervé Poulain i Marcel Mignot osvojili drugo mjesto u klasi i peto u ukupnom poretku!

 

Koje je još umjetničko djelo vozilo nadrealnim brzinama 24h ?

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X